ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Παρεμβάσεις στο Εμπόριο ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου

Από τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στην Ξάνθη
Από τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στην Ξάνθη
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την πάλη ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου οργάνωσαν σωματεία, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στο πλαίσιο των «ενδιάμεσων εκπτώσεων» την περασμένη Κυριακή.

Παρεμβάσεις έξω από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες πραγματοποίησε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ξάνθης που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ. «Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πια πείρα!», τονίζει η Ενωση στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης και συνεχίζει: «Ας μας πουν όσοι μιλάνε για "πρόοδο", "επιστροφή στην κανονικότητα", πόσο προοδευτικό είναι σήμερα να δουλεύουμε τις Κυριακές, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, με σμπαραλιασμένα ωράρια (σπαστά, 6ήμερα χωρίς ρεπό, 10 - 12ωρα), με την εντατικοποίηση να μας γονατίζει, με μισθούς - ψίχουλα που δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες».

«Ο "Γολγοθάς" των εργαζομένων συνεχίζεται, αν και αφήσαμε πίσω μας τη Μεγάλη Βδομάδα. Συνεχίζεται με τα ωράρια λάστιχο, με την ημιαπασχόληση, με μισθούς πείνας», σχολιάζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Οπως υπογραμμίζει, πολλά πολυκαταστήματα και στο νησί λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ και επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους καλούν τους εργαζόμενους «για λιγότερο από 20 ευρώ», με ωράριο μερικής απασχόλησης τις Κυριακές.

Τη «Λευκή Νύχτα», που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο ο δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, παρατείνοντας το ωράριο των καταστημάτων έως τις 10 το βράδυ, καταγγέλλουν η Επιτροπή Αγώνα και ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου. «Οι "λευκές νύχτες" είναι "κατάμαυρες" για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Ταύρου - Μοσχάτου, καταγγέλλοντας τις διοικήσεις του δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου. «Μετά από το εορταστικό ωράριο και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου, που συνοδεύεται με δουλειά την Κυριακή, ήρθε και η "Λευκή Νύχτα" για να ξεχειλώσει ακόμα περισσότερο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων», τονίζει ο Σύλλογος Γυναικών και προσθέτει: «Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας!».

Καταγγέλλουν την επιμήκυνση του ωραρίου στην Κέρκυρα

Την επιμήκυνση των ωραρίων των εμποροϋπαλλήλων από την εργοδοσία και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Τις προηγούμενες μέρες, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» του νησιού ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά κάθε μέρα «από 08.00 έως 22.00, μετά από ανακοίνωση της Περιφέρειας για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο». Η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης αξιοποιεί την απόφαση που έλαβε πέρσι η περιφερειακή αρχή, με βάση την οποία τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, από την 1η Μάη έως τις 31 Οκτώβρη. Οπως προειδοποιεί ο Σύνδεσμος, το «παράδειγμα» της συγκεκριμένης επιχείρησης θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλοι εργοδότες του κλάδου.

«Η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), ως υπάλληλος της μεγαλοεργοδοσίας, εξαντλεί ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους», υπογραμμίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του. Επισημαίνει την εντατικοποίηση και τις επιπτώσεις της, καθώς και το γεγονός ότι οι καθημερινές υπερωρίες των εργαζομένων είναι κατά κανόνα απλήρωτες, «αφού κανείς δεν θα ελέγξει αν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, όπως έγινε και την περασμένη χρονιά».

Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευσή του, την Κυριακή 12/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης για «μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις με ανάκτηση των απωλειών».


ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιμέτωποι με τις ζημιές από το χαλάζι οι παραγωγοί

Φιέστα χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας με θέμα τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής από το χαλάζι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν, μετά από σχετική πρόσκληση του δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπές.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι άδραξαν την ευκαιρία να δώσουν υποσχέσεις στους πληγέντες παραγωγούς, όπως για πάγωμα των δανειακών οφειλών από την Τράπεζα Πειραιώς και ρυθμίσεις οφειλών στη ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, από την πλευρά τους, έθεσαν στη σύσκεψη το αίτημα του αγροτικού κινήματος ο ΕΛΓΑ να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο, για όλα τα ζημιογόνα αίτια, χωρίς καμιά περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς επίσης να μη γίνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων σε δόσεις και σε βάθος χρόνου από τα ταμεία του ΕΛΓΑ, αλλά να καταβάλλεται από την αρχή στο 100%, όπως καταβάλλονται τα ασφάλιστρα από τους πληγέντες παραγωγούς στην ακριβή ημερομηνία εξόφλησης.

Για το θέμα του ΕΛΓΑ ο υφυπουργός δεν απάντησε, ενώ σχετικά με το αίτημα για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε μορφής χαρατσιών η απάντηση ήταν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η περιοχή να χαρακτηριστεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πράγμα το οποίο όμως - όπως ισχυρίστηκαν και ο Β. Κόκκαλης και ο δήμαρχος Τυρνάβου - δεν ισχύει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενεργήσει κατάλληλα το υπουργείο Οικονομικών.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων τονίζει: «Χρειάζεται πολιτική βούληση και θέληση για να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες αγρότες και από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών. Ζητούμε να βγουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να δοθούν τάχιστα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Από λόγια και κυβερνητικές συσκέψεις χορτάσαμε. Μόνο με πράξεις θα πειστούμε. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Νέο πλήγμα στην Αγιά

Στο μεταξύ, για τρίτη φορά τις τελευταίες δυο βδομάδες σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε παραγωγούς της επαρχίας Αγιάς, ιδιαίτερα στα κεράσια, που ήταν στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς και στα μήλα.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σημειώνει:

«Δημιουργείται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους παραγωγούς, καθώς είχαν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να μαζέψουν την παραγωγή κερασιών και να έχουν εισόδημα μένουν με άδεια χέρια.

Επιβάλλεται και διεκδικούμε άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, καθώς ο ΕΛΓΑ αργεί χαρακτηριστικά (10 - 12 μήνες) να δώσει τις αποζημιώσεις.

Οι αγρότες της επαρχίας που επλήγησαν από το χαλάζι δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης εκτός της παραγωγής, που σήμερα έχει υποστεί σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να παγώσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους και να μην πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα διάφορα χαράτσια, μέχρι τουλάχιστον να αποζημιωθούν για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους».


«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγελία για την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στα κρατικά ΜΜΕ

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ, καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ», έχοντας τη στήριξη των πλειοψηφιών στα συνδικαλιστικά όργανα, υπογραμμίζει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), με αφορμή την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικά ΜΜΕ, Γραφεία Τύπου υπουργείων, δημοσίων οργανισμών κ.λπ.).

Απαντώντας στους ισχυρισμούς για αύξηση στο πρώτο κλιμάκιο του μισθού, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει πως η ΚΥΑ:

-- «Δεν επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό, που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι μόνιμη απώλεια για τους δημοσιογράφους.

-- Η διάρκεια του μισθού του πρώτου κλιμακίου με βάση την ΚΥΑ έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Τέρμα λοιπόν οι αυξήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ουσιαστικά θα εξανεμιστεί γρήγορα το όποιο όφελος από τις αυξήσεις.

-- Τα όποια επιδόματα δίνονται, δεν υπολογίζονται με βάση το ύψος των μισθών, αποδεσμεύονται απ' αυτούς, άρα δεν αυξάνονται, με εξαίρεση τα κλιμάκια προϋπηρεσίας. Και εδώ υπάρχει χασούρα».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι «δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει μια ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει όλους τους όρους που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ, με πρώτα απ' όλα τα μισθολογικά, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καθορίζονται όλα αυτά με ΚΥΑ. Οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως και όλα τα ζητήματα - δικαιώματα που περιλαμβάνει μια ΣΣΕ, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων, με επικεφαλής τα σωματεία τους, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες».

Σε αυτήν τη βάση, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» τονίζει ότι η διεκδικητική πάλη στον κλάδο «χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από "αναθέσεις" και "εργολαβίες" σε πλειοψηφίες που ξεπουλούν τα δικαιώματά μας για την ευρωστία των αφεντικών. Με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς από κοινού όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ