Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Παρεμβάσεις στο Εμπόριο ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου

Από τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στην Ξάνθη
Από τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στην Ξάνθη
Πρωτοβουλίες με επίκεντρο το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την πάλη ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου οργάνωσαν σωματεία, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στο πλαίσιο των «ενδιάμεσων εκπτώσεων» την περασμένη Κυριακή.

Παρεμβάσεις έξω από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες πραγματοποίησε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ξάνθης που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ. «Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πια πείρα!», τονίζει η Ενωση στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης και συνεχίζει: «Ας μας πουν όσοι μιλάνε για "πρόοδο", "επιστροφή στην κανονικότητα", πόσο προοδευτικό είναι σήμερα να δουλεύουμε τις Κυριακές, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, με σμπαραλιασμένα ωράρια (σπαστά, 6ήμερα χωρίς ρεπό, 10 - 12ωρα), με την εντατικοποίηση να μας γονατίζει, με μισθούς - ψίχουλα που δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες».

«Ο "Γολγοθάς" των εργαζομένων συνεχίζεται, αν και αφήσαμε πίσω μας τη Μεγάλη Βδομάδα. Συνεχίζεται με τα ωράρια λάστιχο, με την ημιαπασχόληση, με μισθούς πείνας», σχολιάζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Οπως υπογραμμίζει, πολλά πολυκαταστήματα και στο νησί λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ και επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους καλούν τους εργαζόμενους «για λιγότερο από 20 ευρώ», με ωράριο μερικής απασχόλησης τις Κυριακές.

Τη «Λευκή Νύχτα», που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο ο δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, παρατείνοντας το ωράριο των καταστημάτων έως τις 10 το βράδυ, καταγγέλλουν η Επιτροπή Αγώνα και ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου. «Οι "λευκές νύχτες" είναι "κατάμαυρες" για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Ταύρου - Μοσχάτου, καταγγέλλοντας τις διοικήσεις του δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου. «Μετά από το εορταστικό ωράριο και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου, που συνοδεύεται με δουλειά την Κυριακή, ήρθε και η "Λευκή Νύχτα" για να ξεχειλώσει ακόμα περισσότερο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων», τονίζει ο Σύλλογος Γυναικών και προσθέτει: «Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας!».

Καταγγέλλουν την επιμήκυνση του ωραρίου στην Κέρκυρα

Την επιμήκυνση των ωραρίων των εμποροϋπαλλήλων από την εργοδοσία και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Τις προηγούμενες μέρες, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» του νησιού ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά κάθε μέρα «από 08.00 έως 22.00, μετά από ανακοίνωση της Περιφέρειας για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο». Η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης αξιοποιεί την απόφαση που έλαβε πέρσι η περιφερειακή αρχή, με βάση την οποία τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, από την 1η Μάη έως τις 31 Οκτώβρη. Οπως προειδοποιεί ο Σύνδεσμος, το «παράδειγμα» της συγκεκριμένης επιχείρησης θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλοι εργοδότες του κλάδου.

«Η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), ως υπάλληλος της μεγαλοεργοδοσίας, εξαντλεί ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους», υπογραμμίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του. Επισημαίνει την εντατικοποίηση και τις επιπτώσεις της, καθώς και το γεγονός ότι οι καθημερινές υπερωρίες των εργαζομένων είναι κατά κανόνα απλήρωτες, «αφού κανείς δεν θα ελέγξει αν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, όπως έγινε και την περασμένη χρονιά».

Ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευσή του, την Κυριακή 12/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης για «μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις με ανάκτηση των απωλειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ