ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η προσπάθεια επέμβασης κλιμακώνεται

Οι εξελίξεις της Βενεζουέλας απασχόλησαν χτες τη συνάντηση της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής που πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα, η οποία έχει δημιουργηθεί από τις χώρες της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) Βολιβία, Μεξικό, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη και τις χώρες της ΕΕ Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέλαβε να συνοψίσει τα συμπεράσματα που δείχνουν ένα συμβιβασμό, αφού συμμετέχουν κυβερνήσεις που στηρίζουν τον εκλεγμένο σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, και άλλες - οι περισσότερες - που στηρίζουν τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και ΕΕ, αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό.

Ετσι, δεν αλλάζει ο στόχος της δήθεν «δημοκρατικής ειρηνικής μετάβασης» που προωθεί η ΕΕ και επί της ουσίας είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Βενεζουέλας, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Τα οποία συμφέροντα υποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία ευνόησε ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. με σειρά συμφωνιών στην Ενέργεια και άλλους τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μογκερίνι αναφέρεται στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ής Απρίλη, ως «πρόσφατα γεγονότα» που «είναι το αποτέλεσμα της απελπισίας και της έλλειψης ενός πολιτικού ορίζοντα (...) και επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική και ειρηνική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική λύση της Βενεζουέλας που θα στηρίζεται στο Σύνταγμα». Κατά τ' άλλα γίνονται εκκλήσεις να «αποτραπεί η κλιμάκωση της καταστολής και περισσότερης βίας» και να υπάρξει πολιτικός διάλογος «για μια αξιόπιστη εκλογική διαδικασία». Ακόμα δηλώνεται αντίθεση σε οποιαδήποτε «άρση της ασυλίας των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης» (δηλαδή και αυτών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, ώστε υποτίθεται να μην «εμποδίζεται η πολιτική δράση»).

Κατά τ' άλλα και κάτω από το βάρος του φιάσκου του πραξικοπήματος και της μειούμενης δυναμικής των σχεδίων της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του Γκουαϊδό και του καταδικασμένου Λεοπόλντο Λόπες, που έχει βρει καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας, η Μογκερίνι ανέφερε: «Η λύση πρέπει να είναι βενεζουελάνικη, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να διευκολύνει τη λύση. Χωρίς επέμβαση, χωρίς καμία μορφή στρατιωτικής δράσης, αλλά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να προκύψει μια πολιτική διαδικασία».

Ωστόσο η επέμβαση που συνεχίζει και η ΕΕ είναι κλιμακούμενη. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν αποκλείουν τη στρατιωτική επέμβαση, κίνηση βεβαίως που «ζυγίζουν» ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα φέρει και με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αντιδράσει. Ειδικά το παζάρι Ρωσίας και ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί με νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ και Μ. Πομπέο στις 14 Μάη στο Σότσι, ενώ δηλώνεται ότι θα επιδιωχθεί και συνάντηση Πούτιν και Τραμπ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες η σύλληψη του στρατηγού της Εθνοφρουράς, Ραμόν Μπάλζα Λιότα, του οποίου διερευνάται η συμμετοχή στο πρόσφατο πραξικόπημα, ως συνεργάτη του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγού Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκέρα, που έχει διαφύγει εκτός Βενεζουέλας και θεωρείται από τους επικεφαλής.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Στις 23 Ιούνη θα διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας (YSK) να δεχτεί την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για ακύρωση των αποτελεσμάτων της 31ης Μάρτη.

Η ανακοίνωση της YSK, το βράδυ της Δευτέρας, έγινε δεκτή με μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας. Πρώτο απ' όλα στηλίτευσε την εξέλιξη το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, με τον αντιπρόεδρό του, Ονούρ Αντιγκιουζέλ, να δηλώνει σε έντονο ύφος: «Επιτρέπεται να κατεβαίνει κανείς στις εκλογές απέναντι στο AKP, αλλά απαγορεύεται να κερδίζει (...) Πρόκειται απλώς για δικτατορία!». Οπαδοί του CHP συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη συνοικία Μπεϊλικντουζού της Κωνσταντινούπολης, με συνθήματα όπως «YSK, παραιτήσου!» και «Ταγίπ δικτάτορα!». Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της 31ης Μάρτη είχε ανακηρυχθεί νικητής και μάλιστα έγινε και η ορκωμοσία του, σχολιάζοντας την απόφαση της YSK έκανε λόγο για «προδοσία» και πρόσθεσε: «Ομως εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ, διατηρήστε τις ελπίδες σας... Προσπαθούν να ελέγξουν τις εκλογές που κερδίσαμε. Ισως να είστε θλιμμένοι τώρα, αλλά μη χάνετε την ελπίδα σας».

Στην απόφαση για επανάληψη των εκλογών αντέδρασε η ΕΕ, με κοινή επιστολή της αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και του αρμόδιου επίτροπου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, στην οποία αναφέρουν ότι «η εγγύηση μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε δημοκρατία και βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία». Ακόμα πιο ανοιχτά, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι η ακύρωση του αποτελέσματος της 31ης Μάρτη «δεν είναι διαφανής και είναι ακατανόητη για μας».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σεβαστεί την απόφαση» της YSK, συμπληρώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε κριτική ξένων διαμεσολαβητών με πολιτικά κίνητρα». Ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την προκήρυξη νέων εκλογών, υποστηρίζοντας πως «η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη» και πως «υπήρξαν οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη».

  • Τις επαφές του στην Τουρκία συνέχισε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που βρέθηκε στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Στόλτενμπεργκ συμμετείχε σε συνάντηση κυβερνητικών και τοπικών αξιωματούχων κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα τις «περιφερειακές απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία». Η συνάντηση ασχολήθηκε - σύμφωνα πάντα με τη «Σαμπάχ» - και με έργα ανοικοδόμησης σε περιοχές που «απελευθερώθηκαν με τις (σ.σ. στρατιωτικές επιχειρήσεις) "Κλάδος Ελαίας" και "Ασπίδα Υπεράσπισης του Ευφράτη"».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Επιβεβαιώθηκε χτες από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λίου Χε, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον αύριο Πέμπτη για διμερείς εμπορικές συνομιλίες ύστερα από πρόσκληση υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, παρά τους δασμούς 25% που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--Αποσύρει την υποστήριξή του από τον επικεφαλής υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός και πρόεδρος του εθνικιστικού «Fidesz», Βίκτορ Ορμπαν, με τη δικαιολογία ότι ο Γερμανός υποψήφιος «προσέβαλε» την Ουγγαρία. Για το συγκεκριμένο κόμμα έχει ανασταλεί η συμμετοχή του στο ΕΛΚ.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα Λιβάνου ανέστειλαν χτες για τρεις μέρες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με την ελπίδα ότι θα αποσπάσουν κυβερνητική δέσμευση για ακύρωση των σχεδίων περικοπών σε μισθούς και επιδόματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, υπό τις πιέσεις των ξένων δανειστών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σφοδρή χιονόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξαν χτες τη Ρουμανία, με αποτέλεσμα αυτοκινητόδρομοι να έχουν κλείσει σε αρκετές περιοχές της χώρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τον Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλό ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», που συνελήφθη με διάφορα προσχήματα πριν από μερικές βδομάδες στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στη Βρετανία, επισκέφθηκε χτες στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου η Καναδή ηθοποιός, παραγωγός και ακτιβίστρια Πάμελα Αντερσον, μαζί με τον Ισλανδό δημοσιογράφο - αρχισυντάκτη των «WikiLeaks», Κρίστεν Χράφνασον. Η Αντερσον, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τζούλιαν Ασάνζ, απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη του αγώνα «να σωθεί η ζωή του πιο αθώου ανθρώπου στον κόσμο».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απέρριψε το αίτημα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και των επιχειρήσεών του της τελευταίας εξαετίας. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία, πρώτα ως υποψήφιος και σήμερα ως Πρόεδρος, καταργώντας ένα προηγούμενο που ίσχυε για τους Αμερικανούς Προέδρους από την εποχή του σκανδάλου Ουοτεργκέιτ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες συναντήσεις Σάντσεθ

Συνεχίστηκαν χτες οι συναντήσεις του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ (26,7% στις πρόσφατες εκλογές και 123 στις 350 έδρες της Βουλής), με ηγέτες άλλων κομμάτων για το ζήτημα του σχηματισμού της νέας αστικής κυβέρνησης, που αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές. Μετά τον Πάμπλο Κασάδο, ηγέτη του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, τον οποίο ο Σάντσεθ είδε τη Δευτέρα, την πόρτα του μεγάρου Μονκλόα πέρασε χτες το πρωί ο Αλμπερτ Ριβέρα, του νεοφιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Πολίτες», που ήρθε τρίτο, με 15,86% (κοντά στο Λαϊκό Κόμμα, που πήρε 16,70%). Ο Ριβέρα διαμήνυσε ότι θα είναι αντιπολίτευση, με αιχμές και στο Λαϊκό Κόμμα, ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σάντσεθ και ταυτόχρονα ότι ζητάει να υπάρξει αυστηρότητα στην εφαρμογή του άρθρου 155, που αποτρέπει την ανεξαρτησία επαρχίας, ειδικά της Καταλονίας. Σημείωσε όμως ότι μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε τέσσερα ζητήματα για το «εθνικό συμφέρον»: Εκπαίδευση, μετανάστευση, «ασφάλεια» και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Πάντως, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκτίμησε ότι η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και θα διατηρηθούν οι επαφές. Το απόγευμα έγινε συνάντηση και με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη της νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος» (με τη συμμαχία «Ουνίδας Ποδέμος», που συνολικά υποχώρησε εκλογικά και όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας).

Στη συνάντηση αυτή, που εμφανίζεται ως ενδεικτική για την «αριστερή διακυβέρνηση», ο Ιγκλέσιας ζήτησε «προγραμματική κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών», όπου θα συμμετέχει και το δικό του σχήμα, με τους πρώτους να θέλουν στήριξη χωρίς συμμετοχή.

Το παζάρι απ' ό,τι φαίνεται θα είναι μακράς διάρκειας, αλλά οι συγκλίσεις είναι δυνατές, αφού αυτές υπάρχουν στα βασικά στρατηγικά ζητήματα που προμηνύει το φιλομονοπωλιακό αντιλαϊκό πρόσημο της επόμενης κυβέρνησης. Αλλωστε οι σοσιαλδημοκράτες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν από εκεί που έμειναν οι νεοφιλελεύθεροι και δίνοντας κάποια ψίχουλα - ενώ διατηρούν σε ισχύ τους αντιλαϊκούς νόμους, όπως στην Ισπανία η νομοθεσία του Ραχόι - καλλιεργούν αυταπάτες σε λαϊκά στρώματα, για μια καλύτερη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ευρωεκλογές στις 23 Μάη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μάη ανήγγειλε χτες και επίσημα ο ντε φάκτο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, καθώς δεν φαίνεται να αποδίδουν τα έως τώρα ατέρμονα ενδοαστικά παζάρια ανάμεσα στους κυβερνώντες Συντηρητικούς και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς για την ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit.

Ο Λίντινγκτον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Εργατικούς του Τζ. Κόρμπιν έως τις 2 Ιούλη, οπότε καταλαμβάνουν τη θέση τους στο Ευρωκοινοβούλιο οι νέοι βουλευτές. Ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, που πέρυσι εγκατέλειψε το κόμμα UKIP και πλέον ηγείται του νέου κόμματος «Brexit», εκτίμησε πως θα τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, θεωρώντας πως έχει «ισχυρές πιθανότητες» να εκλεγεί ξανά ευρωβουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ