ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «FRIGOGLASS»
Σήμερα στην Αθήνα, μετά τη μαχητική συγκέντρωση στην Πάτρα

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και εργαζόμενοι της πόλης, αλλά και η δημοτική αρχή στέκονται σταθερά στο πλευρό τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Με μια μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, οι εργαζόμενοι της «Frigoglass», μαζί με σωματεία και εργαζόμενους της πόλης, που μαζικά εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους, διαδήλωσαν ξανά χτες την απόφασή τους να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας και να μην αφήσουν να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων και της συμπαράστασης που ξεσηκώθηκε, με τη σταθερή στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, η εργοδοσία υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και στη συνάντηση που έγινε χτες με το επιχειρησιακό σωματείο δεν τους επέδωσε απολύσεις, όπως σχεδίαζε.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος πολλά σωματεία της πόλης, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής. Αύριο οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην Αθήνα και θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12 μ., ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση, με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Σωτήρης Παρίσης, οργανωτικός γραμματέας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς σήμερα δεν πρέπει να κάνει πίσω. Ο αγώνας που δίνουν αυτές τις μέρες οι εργάτες και οι εργάτριες της "Frigoglass" είναι μια σκληρή ταξική μάχη, σηματοδοτεί και δείχνει το δρόμο που αντικειμενικά και αναγκαστικά πρέπει να διαλέγουν οι εργαζόμενοι. Σήμερα μόνο με την αποφασιστική και μαχητική στάση των εργαζομένων μπορούν να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Μόνο με την τεράστια δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι εργάτες και που όταν εκφραστεί συλλογικά και οργανωμένα, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κάθε εργοδότη, τον κάθε καπιταλιστή που τους ρουφά το αίμα και τον ιδρώτα. Και μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι της "Frigoglass" δρουν και κινητοποιούνται σαν μια γροθιά. Αυτή ακριβώς η στάση τους είναι που σήμερα ανάγκασε την εργοδοσία να κάνει πίσω και να μην απαιτήσει τις άμεσες απολύσεις όλων των εργαζομένων...».

Μιλώντας επίσης στη συγκέντρωση, ο Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Frigoglass», κάλεσε σε συμπαράσταση όλο τον κόσμο της Πάτρας, όχι μόνο για να προστατευτούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, αλλά γιατί, όπως είπε, χρειάζεται «οι εργαζόμενοι συνολικά να σηκώσουν το ανάστημά τους, απέναντι στην αυθαιρεσία του κεφαλαίου, που είναι ανεξέλεγκτο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν ανάλογες καταστάσεις». Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Κ. Σπανός.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Σε Γενική Συνέλευση αποφασίζουν τα επόμενα βήματα

Αντιμέτωποι με το λουκέτο που σχεδιάζει να βάλει η εργοδοσία

Σε νέα Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της επιχείρησης να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό. Στο πλευρό των περίπου 70 εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν την απειλή της ανεργίας, βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Χτες, το επιχειρησιακό Σωματείο είχε συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, στον οποίο έθεσε μεταξύ άλλων το αίτημά του για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για απορρόφηση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις και τις μονάδες του ομίλου που λειτουργούν στην περιοχή. Στο μεταξύ, η εργοδοσία έχει θέσει στους εργαζόμενους τελεσίγραφο να υπογράψουν «εθελούσιες αποχωρήσεις» μέχρι την Παρασκευή, εκβιάζοντας ότι στη συνέχεια θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας και του Σωματείου ορίστηκε τριμερής συνάντηση αύριο, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο.

Καταγγέλλουν τη διοίκηση της Περιφέρειας

Στο μεταξύ, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ περιφερειακοί σύμβουλοι και ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιφερειακές εκλογές, Σωτήρης Αβραμόπουλος, κατήγγειλαν τη διοίκηση της Περιφέρειας που, κατά την πάγια τακτική της, αναλώθηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις, ότι δήθεν «θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων» και ότι «θα ασκήσει πιέσεις στην όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιούλη 2019», «για να βρεθεί η καταλληλότερη λύση, που θα συμφέρει την επιχείρηση και τους εργαζόμενους», εξασφαλίζοντας ουσιαστικά χρόνο στη «Vivartia» για την απόλυσή τους.

Επίσης, κατήγγειλαν την άρνηση της διοίκησης να θέσει σε ψηφοφορία, όπως ήταν υποχρεωμένη να πράξει, τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε στην τοποθέτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίες απαντούν στο αίτημα να μη μείνει άνεργος κανένας από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε την στήριξή της στα αιτήματα των εργαζομένων για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα πρότεινε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει τα παρακάτω:

  • Να απορροφηθούν, με κόστος της επιχείρησης, όλοι οι εργαζόμενοι αυτού του εργοστασίου, σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου «Vivartia», που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για όσο διάστημα διαρκέσει η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας.
  • Μετά την αποπεράτωση των εργασιών της αναβάθμισης του εργοστασίου να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, στο όνομα του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του, και να επιστρέψουν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι, διατηρώντας το σύνολο των δικαιωμάτων τους.
  • Εάν η επιχείρηση αδυνατεί να τους απορροφήσει στα εργοστάσια της Σίνδου και των Κουφαλίων, που λειτουργούν στην περιοχή, να καλύψει ολόκληρο το μισθολογικό και ασφαλιστικό τους κόστος για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι παραπάνω εργασίες σε αυτό στο Πλατύ Ημαθίας.
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Επί μήνες συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον εμπαιγμό σε βάρος των 144 απολυμένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και τα δεδουλευμένα δυο χρόνων που τους οφείλονται.

Τέλη Δεκέμβρη του 2018, αντιπροσωπεία των απολυμένων και απλήρωτων της ΕΑΣ Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσο Τσιαπλέ, είχε επισκεφτεί τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, στο γραφείο του, ζητώντας του να παρέμβει για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι θα εισηγούνταν στην κυβέρνηση σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά πέρασαν σχεδόν 6 μήνες κι ακόμα δεν έγινε τίποτα. Να σημειώσουμε ότι την ίδια υπόσχεση είχε δώσει ο Β. Κόκκαλης και στα τέλη του 2017.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει πως ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των πρώην εργαζομένων της ΕΑΣ Λάρισας, όπως και των άλλων ΕΑΣ (Ελασσόνας, Φαρσάλων κ.ά.), ξεπέρασε κάθε όριο και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, επισημαίνοντας ότι δεν θα κάνει χάρη σε κανέναν, αλλά έχει υποχρέωση να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των απολυμένων.

Καταγγελία για απολύσεις στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ

Τις απολύσεις 12 εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή από την εργοδοσία της ΙΝΤΡΑΛΟΤ καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ - ΙΝΤΡΑΛΟΤ του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Η Σωματειακή Επιτροπή σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «έχουμε και την κατάργηση τμήματος που λειτουργούσε σε 24ωρη βάρδια. Μπορεί η εταιρεία να μην απαντάει ξεκάθαρα πώς θα βγαίνει η δουλειά, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η εργασία μας θα εντατικοποιηθεί και ότι η 24ωρη βάρδια θα αντικατασταθεί με επιπλέον stand by από τους υπόλοιπους (...) Στον κλάδο οι αναδιαρθρώσεις, οι συγχωνεύσεις και οι οργανωτικές αλλαγές είναι συχνή λύση για τις εταιρείες. Την αλήθεια όμως την ξέρουμε. Καλούν οι διοικήσεις να βάλουμε πλάτη οι εργαζόμενοι με σκοπό την παραπέρα κερδοφορία μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας, τις απολύσεις και τους μειωμένους μισθούς.

Για να το πετύχουν σπέρνουν την ανασφάλεια και το φόβο. Η εταιρία καλλιεργεί επίσης την αντίληψη πως είναι ανίκητη και συνεπώς κάθε αντίδραση απέναντί της είναι καταδικασμένη. Οντως, όταν ο καθένας από εμάς είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία, αυτή μοιάζει πανίσχυρη. Ομως δεν είναι έτσι! Την πραγματική δύναμη την έχουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, χωρίς εμάς δεν βγαίνει κανένα "project", δεν λύνεται κανένα "incident"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ