ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Τεράστια προβλήματα και ελλείψεις μπροστά στην εφαρμογή του μέτρου σε 114 επιπλέον δήμους από τη νέα σχολική χρονιά

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στα νηπιαγωγεία, καθώς ξεδιπλώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και στην Παιδεία, με την απόφασή της να προχωρήσει στο αναγκαίο μέτρο της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων και κατάλληλων για νηπιαγωγεία υποδομών, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Η πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ολοκληρώθηκε με μεγάλες ελλείψεις, ενώ από το ερχόμενο σχολικό έτος πρόκειται να επεκταθεί «χωρίς δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, προμηνύοντας συνέχιση και ένταση των ελλείψεων.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως η κυβέρνηση ουσιαστικά περιορίστηκε στη θεσμοθέτηση της Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να διασφαλίζει την ουσιαστική εφαρμογή της για όλα τα νήπια, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που τα παιδιά τους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστα μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ουσιαστικά, επιχείρησε να εμφανίσει ότι ικανοποιεί το δίκαιο και πάγιο αίτημα για καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που έχει μεγάλα παιδαγωγικά οφέλη όταν εφαρμόζεται με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με τους όρους της υποχρηματοδότησης και της αντιμετώπισης των λαϊκών αναγκών ως «κόστος», συνθλίβοντας ακόμα και τις ανάγκες του παιδιού στις μυλόπετρες της δημοσιονομικής σταθερότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ηταν άλλωστε αποκαλυπτική η στάση της, όταν καταθέτοντας δύο σχέδια προϋπολογισμού, καλούσε το λαό να επιλέξει εάν θα δοθούν χρήματα για τη δημιουργία νηπιαγωγείων ή εάν θα ανασταλεί, προσωρινά, το πετσόκομμα των συντάξεων.

Αποκαλυπτικές καταγγελίες

Μια ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο «παρά 5» της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, έδωσε σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», περιγράφοντας την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι γονείς, ειδικά στους δήμους που ξεκινά τον Σεπτέμβρη η εφαρμογή του μέτρου. Μεταξύ άλλων σημείωνε:

  • Από τη μια, το παιδί τους πρέπει να φοιτήσει στο δημόσιο νηπιαγωγείο και, από την άλλη, δεν υπάρχει θέση στα νηπιαγωγεία της περιοχής του, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η μετακίνηση των παιδιών αυτών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις!
  • Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμα βρεθεί ούτε καν ο χώρος που θα στεγαστούν τα παιδιά.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης, οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς εμβαλωματικές (αίθουσες σε Δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, προκάτ σε προαύλια ακόμα και ...Λυκείων, παραρτήματα νηπιαγωγείων κ.ά.). Εξαρχής δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία κάθε νηπιαγωγείου και όχι μόνο.

«Ολη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και υποχρηματοδότησης αλλά και των ηθελημένων "παραλείψεων" του ν. 4521/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε την έναρξη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία αλλά σε βάθος τριετίας και χωρίς ...δημοσία δαπάνη!», αναφέρει η ΑΣΕ και προσθέτει:

«Τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούνε τώρα οι γονείς και τα παιδιά στους δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη τη δεύτερη χρονιά της τριετίας (την πρώτη χρονιά μπήκαν οι δήμοι που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν πρόβλημα) χωρίς να εξασφαλιστεί καμία κτιριακή υποδομή! Φανταστείτε τι θα γίνει την τρίτη χρονιά, που υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί και στους εναπομείναντες 27 δήμους μέσα στους οποίους είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.λπ.! Μόνο στην Αθήνα χρειάζονται 130 αίθουσες και δεν έχει χτιστεί ούτε μία!».

Οπως τονίζει, «οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκληματικές. Οχι απλά υπονομεύει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που υποτίθεται ότι η ίδια θεσμοθέτησε, αλλά ανοίγει και την όρεξη σε όλους όσοι θέλουν το πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους!

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δίνει πάτημα σε φωνές τύπου Πατούλη, που βρίσκουν ευκαιρία να επαναφέρουν αντιδραστικές αντιλήψεις για αποκέντρωση της Εκπαίδευσης (που είναι άλλωστε στρατηγική της ΕΕ και πολιτική των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) και να ζητάνε αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία, το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπική Διοίκησης!».

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για την εκρηκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας καλούν, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διεκδικώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νηπιαγωγεία. Ζητούν να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε όλα τα προνήπια - νήπια να ενταχθούν ομαλά στα δημόσια νηπιαγωγεία και σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας στην κινητοποίηση, τονίζει πως η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, και καταγγέλλει την υποκρισία της κυβέρνησης που προχώρησε στη θεσμοθέτησή της χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική και το υπουργείο Παιδείας, αφού δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές της Αττικής αλλά και η Περιφέρεια, οι οποίες στήριξαν την εφαρμογή αυτού του νόμου με μηδενική δαπάνη για την υλοποίησή του, μετακυλίοντας την ευθύνη στους δήμους. Ο στόχος όλων κοινός. Να στραφούν στην ιδιωτική Εκπαίδευση», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Ν. Πλουμπίδης» καλούν άμεσα το υπουργείο Παιδείας να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όλα τα προνήπια - νήπια να ενταχθούν ομαλά στα δημόσια νηπιαγωγεία σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Να μη μείνει κανένα παιδί απέξω. Να μην αναγκαστεί καμία λαϊκή οικογένεια να καταφύγει σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία βάζοντας πάλι βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη. Διεκδικούν εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, της λειτουργίας και του προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα και δεύτερος νηπιαγωγός σε τμήματα με 22 έως 25 παιδιά.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές επιστρατεύουν μια σειρά απαράδεκτα από παιδαγωγικής άποψης μέτρα για να "κουκουλώσουν" την ανυπαρξία κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και νέων υποδομών».

«Σ' αυτήν την τραγική κατάσταση ενισχύεται από τη μια η ιδιωτική Εκπαίδευση και από την άλλη η αντιδραστική - αναχρονιστική άποψη (όπως της ΚΕΔΕ και του Πατούλη) για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση», σημειώνει η ΟΓΕ, που τονίζει ότι «η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και να θεωρείται κόστος από το κράτος. Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη κάθε παιδιού».

«Στον αέρα» παιδιά και γονείς

Τις τελευταίες μέρες, με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, σε αρκετούς από τους 114 δήμους που μπήκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019 - 2020, εμφανίζεται οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι χιλιάδες οικογένειες να μη γνωρίζουν σε ποιο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους, με ποιες υποδομές και κάτω από ποιες συνθήκες.

Οπως περιγράφουν οι γονείς, ανάμεσα στις «λύσεις» που προκρίνονται είναι η τοποθέτηση κοντέινερ στις αυλές σχολείων για τη στέγαση των νηπίων, περιορίζοντας δραματικά τον προαύλιο χώρο, η αντιπαιδαγωγική δημιουργία τμημάτων 25 νηπίων, η εγγραφή νηπίων σε Νηπιαγωγεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, όταν τα κοντινά Νηπιαγωγεία δεν έχουν θέσεις, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, ειδικά σε δήμους με μεγάλη έκταση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελευσίνας, όπου, σύμφωνα με γονείς, 50 νήπια μένουν εκτός τριών Νηπιαγωγείων στην περισσότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης και εξακολουθούν να βρίσκονται «στον αέρα». Στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη, 251 παιδιά συνολικά θα φοιτήσουν σε άλλα Νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν και γράφτηκαν, ενώ στο δήμο Θέρμης οι γονείς είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε διπλανά χωριά.

Στον Πειραιά βγήκαν υπεράριθμα 800 παιδιά και δρομολογείται η μετακίνησή τους, όπου και εάν βρεθούν αίθουσες! Στη Β' Αθήνας αναζητείται στέγη για 55 παραρτήματα Νηπιαγωγείων, για να στεγαστούν πάνω από 1.200 παιδιά! Μάλιστα, επιχειρώντας να κάνει συνένοχους και συμμέτοχους τους γονείς στο πρόβλημα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β' Αθήνας καλεί τις νηπιαγωγούς να στείλουν «ονόματα και τηλέφωνα τριών γονέων... που εσείς θεωρείτε ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στα θέματα που προκύπτουν ως προς την εύρεση αιθουσών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ