Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Τεράστια προβλήματα και ελλείψεις μπροστά στην εφαρμογή του μέτρου σε 114 επιπλέον δήμους από τη νέα σχολική χρονιά

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στα νηπιαγωγεία, καθώς ξεδιπλώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και στην Παιδεία, με την απόφασή της να προχωρήσει στο αναγκαίο μέτρο της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων και κατάλληλων για νηπιαγωγεία υποδομών, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Η πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ολοκληρώθηκε με μεγάλες ελλείψεις, ενώ από το ερχόμενο σχολικό έτος πρόκειται να επεκταθεί «χωρίς δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, προμηνύοντας συνέχιση και ένταση των ελλείψεων.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως η κυβέρνηση ουσιαστικά περιορίστηκε στη θεσμοθέτηση της Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να διασφαλίζει την ουσιαστική εφαρμογή της για όλα τα νήπια, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που τα παιδιά τους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστα μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ουσιαστικά, επιχείρησε να εμφανίσει ότι ικανοποιεί το δίκαιο και πάγιο αίτημα για καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που έχει μεγάλα παιδαγωγικά οφέλη όταν εφαρμόζεται με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με τους όρους της υποχρηματοδότησης και της αντιμετώπισης των λαϊκών αναγκών ως «κόστος», συνθλίβοντας ακόμα και τις ανάγκες του παιδιού στις μυλόπετρες της δημοσιονομικής σταθερότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ηταν άλλωστε αποκαλυπτική η στάση της, όταν καταθέτοντας δύο σχέδια προϋπολογισμού, καλούσε το λαό να επιλέξει εάν θα δοθούν χρήματα για τη δημιουργία νηπιαγωγείων ή εάν θα ανασταλεί, προσωρινά, το πετσόκομμα των συντάξεων.

Αποκαλυπτικές καταγγελίες

Μια ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο «παρά 5» της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, έδωσε σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», περιγράφοντας την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι γονείς, ειδικά στους δήμους που ξεκινά τον Σεπτέμβρη η εφαρμογή του μέτρου. Μεταξύ άλλων σημείωνε:

  • Από τη μια, το παιδί τους πρέπει να φοιτήσει στο δημόσιο νηπιαγωγείο και, από την άλλη, δεν υπάρχει θέση στα νηπιαγωγεία της περιοχής του, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η μετακίνηση των παιδιών αυτών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις!
  • Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμα βρεθεί ούτε καν ο χώρος που θα στεγαστούν τα παιδιά.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης, οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς εμβαλωματικές (αίθουσες σε Δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, προκάτ σε προαύλια ακόμα και ...Λυκείων, παραρτήματα νηπιαγωγείων κ.ά.). Εξαρχής δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία κάθε νηπιαγωγείου και όχι μόνο.

«Ολη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και υποχρηματοδότησης αλλά και των ηθελημένων "παραλείψεων" του ν. 4521/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε την έναρξη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία αλλά σε βάθος τριετίας και χωρίς ...δημοσία δαπάνη!», αναφέρει η ΑΣΕ και προσθέτει:

«Τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούνε τώρα οι γονείς και τα παιδιά στους δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη τη δεύτερη χρονιά της τριετίας (την πρώτη χρονιά μπήκαν οι δήμοι που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν πρόβλημα) χωρίς να εξασφαλιστεί καμία κτιριακή υποδομή! Φανταστείτε τι θα γίνει την τρίτη χρονιά, που υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί και στους εναπομείναντες 27 δήμους μέσα στους οποίους είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.λπ.! Μόνο στην Αθήνα χρειάζονται 130 αίθουσες και δεν έχει χτιστεί ούτε μία!».

Οπως τονίζει, «οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκληματικές. Οχι απλά υπονομεύει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που υποτίθεται ότι η ίδια θεσμοθέτησε, αλλά ανοίγει και την όρεξη σε όλους όσοι θέλουν το πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους!

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δίνει πάτημα σε φωνές τύπου Πατούλη, που βρίσκουν ευκαιρία να επαναφέρουν αντιδραστικές αντιλήψεις για αποκέντρωση της Εκπαίδευσης (που είναι άλλωστε στρατηγική της ΕΕ και πολιτική των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) και να ζητάνε αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία, το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπική Διοίκησης!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ