ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει από το λαό να «μηδενίσει το κοντέρ» και από το κεφάλαιο άλλη μια ευκαιρία

Να «μηδενίσει το κοντέρ», για το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε μαζί με τα άλλα δύο, για τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις έως το 2060, που φόρτωσε στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και να του δώσει μια... πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει με το «πραγματικό» του πρόγραμμα, ζήτησε με θράσος χτες από τον λαό από την πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ απ' όπου πραγματοποίησε χτες την κεντρική πολιτική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε μια τελευταία προσπάθεια επιστράτευσης των ψεύτικων και εκβιαστικών διλημμάτων, σημείωσε ότι τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τη χρειάζονται τάχα «όλοι οι μη προνομιούχοι», γιατί «θα ήταν αδιανόητο να επιτρέψουμε να μας βουλιάξουν πάλι στην ασφυξία του χτες», και αμέσως μετά επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επειδή... δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα μνημόνια και τώρα «κουνούν το δάχτυλο σε μας ...επειδή βγάλαμε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια», εφαρμόζοντάς τα μέχρι κεραίας, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι αυτό το «επίτευγμα» το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιστεκόμενη «στην αγριότητα βάζοντας πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά»!

Φυσικά, το στοιχείο της καπηλείας των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς βρήκε ξανά χώρο στην ομιλία του, για να εκθειάσει αμέσως μετά τις σπουδαίες επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, λέγοντας πως «είμαστε εμείς, που καταφέραμε για εννιά συνεχόμενα τρίμηνα η οικονομία να αναπτύσσεται». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση του οποίου περιόρισε περαιτέρω το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία ενώ μετέτρεψε σε κυρίαρχο καθεστώς τις ελαστικές μορφές εργασίας, δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει περί Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που δήθεν επανήλθαν ή για τον κατώτατο μισθό που παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα, και πλέον καθορίζεται με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση που η κυβέρνησή του ενεργοποίησε.

Στη συνέχεια, υπερασπιζόμενος τη συνθήκη των Πρεσπών και επιχειρώντας να κρύψει το αμερικανοΝΑΤΟικό της περιεχόμενο που διατηρεί ολοζώντανα και τα «σπέρματα» των αλυτρωτισμών και των εθνικισμών, για να «τρέχουν» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επιστράτευσε ξανά την ονοματολογία με βάση τις επιστολές της κυβέρνησης Καραμανλή, επιτέθηκε σε όσους ενορχήστρωσαν την «άθλια εκστρατεία εθνοκαπηλίας» και την «υποκίνηση μίσους, που έβγαλε από τις τρύπες τους φασίστες, τους εμπόρους εθνικοφροσύνης και τους πατριδοκάπηλους», ενώ αμέσως μετά τα περί «ειρήνης και φιλίας των λαών» έδωσαν τη θέση τους στους πανηγυρισμούς για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης, αφού όπως είπε η συμφωνία εξασφάλισε ότι «σήμερα τα δικά μας πολεμικά αεροπλάνα και όχι τα τουρκικά προστατεύουν τον εναέριο χώρο τους» και μπλέκουν το λαό ακόμα βαθύτερα στη δίνη των ανταγωνισμών.

Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μην επιτρέψουν «την παράδοση της ζωή μας στην κερδοσκοπία, των δικαιωμάτων μας στην ολιγαρχία, της δημοκρατίας στην αστυνομία και της χώρας στα γεράκια του ΔΝΤ» και επιτέθηκε συνολικά στις προγραμματικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι σκοπός του είναι οι ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια κ.α., στους τομείς δηλαδή που ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, προώθησε πέρα και από τα πιο τρελά όνειρα των καπιταλιστών, ετοιμάζοντας το επόμενο κύμα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ξεπλένοντας τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στρώνοντάς τους διάπλατα το δρόμο.

Τέλος, απευθυνόμενους σε όσους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ «πιστεύουν ακόμα ιδέες και τις αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ότι «εάν ψηφίσετε λοιπόν ΚΙΝΑΛ, δίνετε εντολή διακυβέρνησης στη δεξιά» και ζήτησε με θράσος μια ακόμη ευκαιρία να κυβερνήσει «δίχως να έχει τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διεκδικεί τη λαϊκή ψήφο για να τη στρέψει εναντίον του λαού

«Να μου δώσετε τη δύναμη (...) να κυβερνήσω αποτελεσματικά με ένα τολμηρό αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο», ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή νομιμοποίηση πάνω σε ένα σχέδιο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κομμένο και ραμμένο στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, στο δρόμο που του άνοιξε ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μίλησα με τους πολίτες για να γίνουν συμμέτοχοι στο πρόγραμμά μας», πρόσθεσε, δείχνοντας πώς θα ερμηνεύσει και θα αξιοποιήσει τη λαϊκή ψήφο για την εφαρμογή σειράς αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία εμφανίζει σήμερα ως φιλολαϊκά.

Στο πλαίσιο αυτό έταξε και χτες αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να φτάσει σε τρία χρόνια το ...ιλιγγιώδες ποσό των 730 ευρώ, κάτω και από αυτό που ήταν το 2011 και με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, και βέβαια πάντα με την προϋπόθεση της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία βασίζεται ακριβώς στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Παράλληλα είπε πως εγγυάται δήθεν το ύψος των άθλιων συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά... μόνο για τώρα. Αλλωστε, μιλώντας το πρωί στον «Real FM», διαφήμισε ξανά το «Ασφαλιστικό τριών πυλώνων με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», για το οποίο άνοιξαν το δρόμο όλες οι προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές και ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, και υποστήριξε ότι «ειδικά οι νέοι ασφαλισμένοι για την επικουρική τους σύνταξη θέλουν και πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση των δικών τους εισφορών». Ξεκαθάρισε ότι ετοιμάζει «μεταβατικές διατάξεις» για να διαχειριστεί το «πρόβλημα» που «αντιμετώπισαν όλα τα ασφαλιστικά συστήματα, τα οποία πέρασαν από ένα σύστημα αναδιανεμητικό σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό».

Παραπέρα, χτες το βράδυ στο Θησείο μίλησε για «σταδιακές» καταργήσεις φόρων, τελών και εισφορών που βαραίνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα οποία στο μεταξύ θα συνεχίσουν να τα καταβάλλουν κανονικότατα, ενώ αντίθετα εμφανίστηκε γαλαντόμος προς το κεφάλαιο, στο οποίο δεσμεύτηκε ξανά για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28 στο 20% και του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%.

Οπως επίσης και ότι θα αντιμετωπίσει το «πρόβλημα των κόκκινων δανείων με θάρρος και τόλμη», σκιαγραφώντας βασικά τον επικείμενο νέο γύρων εκβιασμών και πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών.

Σημειωτέον, ως εχέγγυο τάχα «φιλεργατικότητας», με βάση όσα είπε και χτες, παρουσίασε πως τάχα θα ...τρίξει τα δόντια στους μεγαλοκαρχαρίες, με επιχειρήματα τύπου ότι «θα σας μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα απλοποιήσουμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, θα βοηθήσουμε τη ρευστότητά σας, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις, θα πληρώνετε τους φόρους σας, θα σέβεστε το περιβάλλον και θα στηρίζετε τον κόσμο εργασίας». Θα τους πει, δηλαδή, ότι πρέπει να εφαρμόζουν την έτσι κι αλλιώς προσαρμοσμένη πλήρως στα μέτρα τους νομοθεσία, για να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.

Τέλος, μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του το αφιέρωσε στην ένταση της αστυνομοκρατίας και καταστολής που ετοιμάζει, όπως και στο αγριότερο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, σε συνεργασία με την ΕΕ και στα βήματα των κατάπτυστων συμφωνιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Κάλπικος δικομματικός καβγάς για την επένδυση

Μερικές ακόμα «ανάσες» στον κάλπικο δικομματικό καβγά έδωσαν η πρόσφατη ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό και οι σχετικές ανακοινώσεις της κοινοπραξίας «Lamda Development». Ετσι, και ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στην τσιμεντοποίηση μιας τεράστιας έκτασης, με κατασκευές καζίνο και πολυτελών κατοικιών, δηλαδή «άβατο» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τώρα ο ένας κατηγορεί τον άλλον γύρω από δήθεν «κρυφές συμφωνίες» με τον παραχωρησιούχο ή για καθυστερήσεις στην «επένδυση».

Πιο συγκεκριμένα, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ η «Lamda Development» με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό» από την κυβέρνηση και για «ανατροπή συμφωνημένων». Χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το Ελληνικό θα ανακληθεί αμέσως» και ότι «η επένδυση θα αρχίσει άμεσα», με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί την ΝΔ ότι θέλει να «δώσει περισσότερο μπετό».

Ο καβγάς προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι μια έκταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλύψει τη λαϊκή ανάγκη στην αναψυχή, στον αθλητισμό, στους ελεύθερους χώρους κ.λπ., παραδίδεται σε ένα ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα το οποίο θα θησαυρίσει για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα είναι απλησίαστες για τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΚΙΝΑΛ
Διαβεβαιώνει ότι θα «βάλει πλάτη» στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

Οτι θα «βάλει πλάτη» σε μια κυβέρνηση ΝΔ, όπου χρειαστεί, για την επίλυση προβλημάτων του αστικού πολιτικού συστήματος, έκανε και χτες σαφές η Φώφη Γεννηματά από τη Λαμία όπου περιόδευσε.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι «κρίσιμη» για την «πολιτική σταθερότητα. Γιατί η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη δεν αρκεί για να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα στον τόπο». Θύμισε ότι για να αλλάξει η απλή αναλογική και να μην υπάρχει «ακυβερνησία» χρειάζονται 200 βουλευτές και δεσμεύτηκε ότι εκεί θα έχει καθοριστική σημασία η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ.

Αλλωστε, επιμένοντας ότι «η χώρα για να πάει μπροστά, χρειάζεται και μια ισχυρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση», παρέπεμψε σε ανάλογα τέτοια προηγούμενα, συμπλεύσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση και θα το κάνουμε πράξη ως υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Επιπλέον, και στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην Αθήνα διαβεβαίωναν ότι «όποτε και αν έρθουν στη Βουλή (τα σχετικά νομοσχέδια), με αφετηρία τις θέσεις μας, θα συμβάλλουμε στις αλλαγές που πρέπει να υπάρχουν στον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έκαναν εξάλλου σαφές ότι θα βάλουν πλάτη και σε άλλα θέματα που ιεραρχεί η ΝΔ, όπως αντιδραστικές παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, στον νόμο Παρασκευόπουλου, με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ