ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Κλιμακώνεται η επικίνδυνη αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για έναν κόσμο «με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

Πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς
Πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς
ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ΝΑΤΟ θα προετοιμαστεί για «έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς πλησιάζει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου για οριστική αποχώρησή τους από τη Συνθήκη που είχαν υπογράψει με την ΕΣΣΔ το 1987.

Οταν τεθεί σε ισχύ και επίσημα η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη απαγόρευσης πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ανταποκριθεί με τρόπο «αντίστοιχο, με αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ και συμπλήρωσε ότι μέρος της ΝΑΤΟικής αντίδρασης θα μπορούσαν να είναι «η συμβατική αεροπορική και πυραυλική άμυνα, νέες ασκήσεις και ετοιμότητα δυνάμεων, καθώς και οι νέες πρωτοβουλίες ελέγχου των εξοπλισμών».

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ρωσίας. Μέχρι τις 2 Αυγούστου έχει χρόνο να αφοπλίσει το πυραυλικό σύστημα που παραβιάζει τη Συνθήκη», αν και «προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, εντείνοντας τις πιέσεις κατά της Ρωσίας. «Η απειλή από τους ρωσικούς πυραύλους παραμένει και προετοιμαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, αντιδρώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «De Morgen» που έκανε λόγο για φύλαξη αμερικανικών πυρηνικών σε έξι βάσεις στην Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, δύο στην Ιταλία) και στην Τουρκία, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, κάλεσε τις ΗΠΑ να περιορίσουν τα πυρηνικά όπλα μόνο στην επικράτειά τους, όπως κάνει και η Ρωσία.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης και συνολικά τη στρατηγική σταθερότητα παγκοσμίως», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μετά από συνάντησή του με τον Μάας χτες στη Βόννη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Rheinische Post», κάλεσε τα ηγετικά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να ξανασκεφτούν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία και να αποκατασταθούν τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο ειδικών μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, που επιδιώκει τους δικούς της γεωπολιτικούς στόχους, οι χώρες του ΝΑΤΟ διεξάγουν επιθετικές αντιρωσικές πολιτικές». Οικοδομώντας στρατιωτική παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την ένταξη χωρών με αμελητέα αμυντική ικανότητα, όπως το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία, κάτι που θα βλάψει την «ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη», κατέληξε ο Λαβρόφ.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Κατάπτυστο ψήφισμα κατά της Βενεζουέλας

Με 455 ψήφους υπέρ έναντι 85 κατά και 105 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που καλεί την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο και των κρατικών αρχών «για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή», ενώ εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον αρχιπραξικοπηματία, Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός Πρόεδρος.

Στο κατάπτυστο ψήφισμα, που καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, υιοθετείται η θέση της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που απειλεί με νέες κυρώσεις, αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της βενεζουελάνικης κυβέρνησης και εκπροσώπων του Γκουαϊδό, στα Μπαρμπάδος με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης.

Επίσης, στο ψήφισμα νομιμοποιείται αποκάλυπτα η ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και στηρίζονται ανοιχτά οι οργανωτές πραξικοπημάτων, που μάλιστα εμφανίζονται ως «αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Οσο για τα υπαρκτά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, φάρμακα κ.λπ., ζητήματα που οξύνθηκαν από τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους, από την κλοπή περιουσιακών στοιχείων και πόρων του κράτους, το ψήφισμα ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, η ιμπεριαλιστική επέμβαση με τη μορφή οικονομικού πολέμου ήρθε να «πατήσει» πάνω στην οικονομική κρίση στη χώρα, που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο έμεινε ανέπαφο με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τελευταίων χρόνων.

Πάντως, ο Χόρχε Αρεάσα, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, καταδίκασε χτες το ψήφισμα και κατηγόρησε άμεσα την ΕΕ ότι θέλει να υπονομεύσει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά με τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται στον νέο τους γύρο από τη Δευτέρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Πάντως, ο Γκουαϊδό έχει καλέσει σε συγκεντρώσεις για τις 23 Ιούλη, όπου δηλώνει ότι θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις.

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ:
«Κατάφωρο πλήγμα» και για τις δύο πλευρές ένα άτακτο Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε από κοινού στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκτίμησε ότι τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως συμφωνία θα ήταν «κατάφωρο πλήγμα» και για τις δύο πλευρές. Δεν απέκλεισε «μελλοντικές συνομιλίες» με τον διάδοχο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη βάση ωστόσο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες Βρετανοί και Ευρωενωσιακοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Η Λάιεν τόνισε ότι πρόκειται για μία «καλή συμφωνία», που δεν είναι «νεκρή» όπως την παρουσιάζουν κατά την προεκλογική τους εκστρατεία οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί «έκτακτη βοήθεια» από την ΕΕ σε χώρες όπως η Ιρλανδία, που θα πληγούν άμεσα από το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Ωρες πριν, πάντως, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λ. Βαράντκαρ είχε εμφανιστεί πιο «ευέλικτος» στην περίπτωση νέου πιθανού παζαριού, δηλώνοντας πρόθυμος να ακούσει «εναλλακτικές προτάσεις» από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα μπορούσε να συμβιβαστεί υπό προϋποθέσεις...

Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων με 315 ψήφους υπέρ και 274 κατά ενέκρινε ψήφισμα που επιβάλλει στην κυβέρνηση του επόμενου πρωθυπουργού να μην αγνοήσει ή παρακάμψει το βρετανικό κοινοβούλιο αναστέλλοντας τη λειτουργία του βδομάδες πριν από τις 31 Οκτώβρη, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί - εκτός κι αν υπάρξει νέα παράταση - η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Το νέο ψήφισμα υποτίθεται πως περιορίζει την κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε άτακτο Brexit δίχως τη συγκατάθεση της Βουλής.

Οι εξελίξεις αυτές και το ενδεχόμενο άτακτου Brexit οδηγούν σε προβλέψεις όπως αυτή του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) για ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 2% και αύξηση του κρατικού δανεισμού κατά 30 δισ. στερλίνες μέσα σε μία διετία.

ΣΥΡΙΑ
Διαψεύδουν οι Ρώσοι αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Ρωσία διέψευσε χτες τις πληροφορίες πως έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις του στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ με φόντο τις πιέσεις δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την εκεί διατήρηση της δράσης τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών, ώστε να δικαιολογηθεί η συνέχιση των επεμβάσεων στην περιοχή.

«Οι ισχυρισμοί ότι ρωσικά "χερσαία στρατεύματα" και "ειδικές δυνάμεις" φέρονται να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που διαδίδονται από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερς", είναι ψευδείς. Δεν υπάρχουν ρωσικά "χερσαία στρατεύματα" στη Συρία και δεν έχουν υπάρξει ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Πέρα από τις πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» είχαν προηγηθεί δηλώσεις εκπροσώπων φιλοτουρκικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων (π.χ. «Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης») πως «οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είναι πλέον παρούσες στο πεδίο της μάχης». Πρόβαλλαν μάλιστα ως αφορμή και την αδυναμία του συριακού στρατού να προελάσει στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, ώστε να καταλάβει τον στρατηγικό λόφο Χαμέιματ πριν από περίπου μια βδομάδα.

Γεγονός είναι, πάντως, πως η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ έχει προκαλέσει από τον Απρίλη τη μαζική φυγή πολλών χιλιάδων αμάχων προς τα σύνορα με την Τουρκία.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδια Μακρόν για «ειδικό απεσταλμένο» στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σχέδιο για το διορισμό «ειδικού απεσταλμένου» για τα Δυτικά Βαλκάνια ο οποίος θα αναλάβει «ενεργό ρόλο» στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του «ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου» καταστρώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψης στο Βελιγράδι στις αρχές της βδομάδας. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς», υποστηρίζοντας πως η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει «ρόλο - κλειδί» στις προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Επίσης χτες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε με τον Κοσοβάρο Αλβανό ομόλογό της, Κάντρι Βέσελι, προσφέροντας την «αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο». Σε ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται ότι η Πελόζι διαβεβαίωσε πως «θα υποστηρίζει πάντα το Κόσοβο» και πως το προτεκτοράτο «μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη τη δική της και του αμερικανικού Κογκρέσου». Ο Βέσελι από την πλευρά του δεν παρέλειψε να ζητήσει από τις ΗΠΑ «ενεργότερο ρόλο» στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τη Σερβία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ