Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Κατάπτυστο ψήφισμα κατά της Βενεζουέλας

Με 455 ψήφους υπέρ έναντι 85 κατά και 105 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες κοινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που καλεί την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο και των κρατικών αρχών «για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή», ενώ εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον αρχιπραξικοπηματία, Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός Πρόεδρος.

Στο κατάπτυστο ψήφισμα, που καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, υιοθετείται η θέση της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που απειλεί με νέες κυρώσεις, αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της βενεζουελάνικης κυβέρνησης και εκπροσώπων του Γκουαϊδό, στα Μπαρμπάδος με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης.

Επίσης, στο ψήφισμα νομιμοποιείται αποκάλυπτα η ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και στηρίζονται ανοιχτά οι οργανωτές πραξικοπημάτων, που μάλιστα εμφανίζονται ως «αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Οσο για τα υπαρκτά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, φάρμακα κ.λπ., ζητήματα που οξύνθηκαν από τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους, από την κλοπή περιουσιακών στοιχείων και πόρων του κράτους, το ψήφισμα ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, η ιμπεριαλιστική επέμβαση με τη μορφή οικονομικού πολέμου ήρθε να «πατήσει» πάνω στην οικονομική κρίση στη χώρα, που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο έμεινε ανέπαφο με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τελευταίων χρόνων.

Πάντως, ο Χόρχε Αρεάσα, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, καταδίκασε χτες το ψήφισμα και κατηγόρησε άμεσα την ΕΕ ότι θέλει να υπονομεύσει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά με τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται στον νέο τους γύρο από τη Δευτέρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Πάντως, ο Γκουαϊδό έχει καλέσει σε συγκεντρώσεις για τις 23 Ιούλη, όπου δηλώνει ότι θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ