ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σκιαμαχίες με αφορμή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας

Πίσω από την υποκρισία για τους ανασφάλιστους κρύβεται η συμφωνία τους για ελάχιστες παροχές, χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος

Από κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό
Από κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό
Σκιαμαχίες ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, και τον προκάτοχό του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθό, προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, που περιλάμβανε «οδηγίες» προς τις δημόσιες δομές που «παρέχουν υπηρεσίες Υγείας σε πολίτες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λοιπών χωρών».

Συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ο Β. Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι «δεν θα πληρώνουν πλέον οι Ελληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε με συνέπεια την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία, ο Α. Ξανθός απάντησε πως «σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών» ήδη υπάρχει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δημόσιες δομές που χορηγούν παροχές Υγείας σε είδος σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να προχωρούν σε μια σειρά από ενέργειες, «προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς».

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων ευρωπαϊκών χωρών «οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα» οφείλουν «να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του φορέα για αποζημίωση».

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων τρίτων χωρών «οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη» δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες. Για όλα τα παραπάνω παραπέμπει σε παλιότερο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ (4205/13-10-2017).

Ο καβγάς για τους ανασφάλιστους

Το σημείο της εγκυκλίου που τροφοδότησε τον ψευτοκαβγά κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκεί που αναφέρει ότι στην περίπτωση χορήγησης παροχών σε «μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους», Ελληνες, πολίτες κρατών της ΕΕ ή τρίτων χωρών, που εξυπηρετούνται με βάση τις προβλέψεις του ν. 4368/2016, οι δομές «οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ».

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, η εγκύκλιος διατηρεί το ισχύον καθεστώς που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις μειωμένες παροχές στους ανασφάλιστους, που το κόστος τους καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έθεσε ζήτημα αν ο στόχος της εγκυκλίου είναι «να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Πίσω όμως από την «έγνοια» τους για τους ανασφάλιστους, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση συγκλίνουν στην κατεύθυνση της ΕΕ για στοιχειώδεις μόνο υπηρεσίες Υγείας, μέσα από πακέτα κάλυψης που εξασφαλίζουν τα ελάχιστα για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς καμιά «επιβάρυνση» του κράτους και από εκεί και πέρα, «όποιος έχει πληρώνει».

Η κατεύθυνση αυτή αποτυπώνεται και στον νόμο του 2016: Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων γινόταν και συνεχίζει να γίνεται με «ξένα κόλλυβα», η δαπάνη «καλύπτεται» από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από το κράτος. Χρηματοδοτείται δηλαδή από τα ασφαλιστικά ταμεία, που κύριοι αιμοδότες τους είναι οι εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα.

Μάλιστα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, με αφετηρία το 2020 και σε βάθος πενταετίας, έχουν αντίκτυπο και στον ΕΟΠΥΥ αφού η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τους εργοδότες σημαίνει λιγότερες εργοδοτικές εισφορές και επομένως μικρότερη χρηματοδότηση.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ζητάει «ασυλία» από ελέγχους του ΣΕΠΕ!

Την αξίωση να μη γίνονται έλεγχοι στις επιχειρήσεις του νησιού τους μήνες της καλοκαιρινής σεζόν διατυπώνει το Εμπορικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς. Σε ανακοίνωση - επιστολή του, που απευθύνει προς το υπουργείο Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κάνει λόγο για «απαράδεκτο έλεγχο» στις επιχειρήσεις του νησιού από κλιμάκια του ΣΕΠΕ.

«Επιχειρήσεις ελέγχονται για υπέρβαση ωραρίου εργασίας και ρεπό εργαζομένων, στην καρδιά του καλοκαιριού», διαπιστώνει με αγανάκτηση και δηλώνει ευθαρσώς ότι «καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αναφορικά με την ακριβή εφαρμογή ωραρίου και ρεπό εργαζομένων, ιδιαίτερα τον μήνα Αύγουστο». Στην ίδια κατεύθυνση, ζητά ...ασυλία για τους εργοδότες με το σκεπτικό ότι «οι εποχιακές επιχειρήσεις στα νησιά δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις επιχειρήσεις πόλεων συνεχούς λειτουργίας».

Απάντηση στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου και τις αξιώσεις του δίνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο και ο πρόεδρός του «έχει για στήριγμα όλη την αντεργατική νομοθεσία που έστησε σαν βάση ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση και χτίζει πάνω της τώρα η σημερινή, της ΝΔ». Ετσι, με την επιστολή του «εκφράζει ευθέως και συνολικά τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, τη διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος, τον τρόπο με τον οποίο θα βγάλουν ορισμένοι ακόμα περισσότερα κέρδη στις πλάτες μας».

Οσο για τις διαβεβαιώσεις του Επιμελητηρίου ότι «συμφωνεί με τους ελέγχους» και είναι «εναντίον της ανασφάλιστης εργασίας διότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις υγιείς επιχειρήσεις και καταστρατηγεί τα εργατικά συμφέροντα», το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την πρακτική των μεγαλοεργοδοτών να απασχολούν εργαζόμενους με 4ωρες συμβάσεις, που δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό τους ωράριο, για να αποφύγουν τα πρόστιμα της ανασφάλιστης εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους κόντρα στην πολιτική που τους θέλει να δουλεύουν σαν σκλάβοι «για ένα ξεροκόμματο "καλοκαιρινής ανάπτυξης"».

Σε ισχύ το πλαφόν στις συντάξεις

Εγκύκλιο με την οποία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε συνέχεια της σχετικής τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση με απαράδεκτες διαδικασίες, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων ορίζεται το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο της πλήρους εθνικής σύνταξης (αρθ. 7 ν. 4387/2016) που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης. Το ανώτατο όριο κατά την έναρξη ισχύος του νόμου ανέρχεται σε 4.608 ευρώ (12χ384 ευρώ, που είναι η «εθνική σύνταξη» πτωχοκομείου). Το καθαρό ποσό προ φόρου, αφού αφαιρεθούν η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ και η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.725,11 ευρώ.

Για καθιέρωση όρων «αναδιανομής, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην εγκύκλιο και τη νομοθετική διάταξη που προηγήθηκε, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων βρίσκεται αντιμέτωπη με περικοπές και μειώσεις, ενώ για σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους, οι συντάξεις κινούνται στα όρια του προνοιακού βοηθήματος.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Μεθοδεύει απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς

Κινητοποίηση - παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων που σχεδιάζονται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Νομικού Προσώπου αρμόδιου για τους Παιδικούς Σταθμούς, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Με την παρέμβαση αποτράπηκε η λήψη απόφασης για την απόλυση 9 εργαζομένων, που σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου «περισσεύουν» μετά το κλείσιμο του παιδικού σταθμού που λειτουργούσε στο Πανόραμα λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.

Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη λειτουργούσε μόλις τρεις παιδικούς σταθμούς (έναν στην Πυλαία, έναν στο Πανόραμα και έναν στο Φύλιρο). Αντί έγκαιρα να φροντίσει για την εύρεση κατάλληλου χώρου για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού στο Πανόραμα, ενώ γνώριζε τον κίνδυνο να μην αδειοδοτηθεί, αποφάσισε να τον κλείσει και να μειώσει το προσωπικό απολύοντας 9 εργαζόμενους.

Ετσι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους που προέκυψε μετά από συνένωση τριών, μένει με δύο παιδικούς σταθμούς και στέλνει τους γονείς να βρουν στέγη για τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς, που ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο στην περιοχή.

Χτες, κάτω από την παρέμβαση των εργαζομένων, το Νομικό Πρόσωπο του δήμου μπορεί να μην ενέκρινε τις απολύσεις, όμως το θέμα θα επανέλθει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, προκειμένου να εμποδίσουν τις απολύσεις.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης καλεί τη διοίκηση του δήμου έστω και τώρα να βρει λύση, ώστε και απολύσεις να μη γίνουν και τα παιδιά του δήμου να βρουν στέγη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Αύξηση παρουσίασαν τον Ιούλη του 2019 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ σε σύγκριση τόσο με τον προηγούμενο μήνα, όσο και με τον ίδιο μήνα του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλη ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων υπολογίζεται σε 970.201 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 31.389 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούνη (938.812 εγγεγραμμένοι άνεργοι). Παρουσιάζει επίσης αύξηση κατά 10.763 άτομα σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2018 (959.438 εγγεγραμμένοι άνεργοι).

Από τους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούλη, οι 893.310 εμφανίζονται ως αναζητούντες εργασία. Από αυτούς, το 53,28% είναι μακροχρόνια άνεργοι. Το ποσοστό των ανδρών ανέρχεται στο 34,39% και των γυναικών στο 65,61%. Αντίστοιχα, στους μη αναζητούντες εργασία (76.891 άτομα) το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ανέρχεται στο 76,23%.

Οσον αφορά τον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων, αυτός τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε σε 111.990 άτομα, δηλαδή μόλις στο 11,54% του συνόλου των ανέργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ