Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ισχύ το πλαφόν στις συντάξεις

Εγκύκλιο με την οποία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε συνέχεια της σχετικής τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση με απαράδεκτες διαδικασίες, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων ορίζεται το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο της πλήρους εθνικής σύνταξης (αρθ. 7 ν. 4387/2016) που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης. Το ανώτατο όριο κατά την έναρξη ισχύος του νόμου ανέρχεται σε 4.608 ευρώ (12χ384 ευρώ, που είναι η «εθνική σύνταξη» πτωχοκομείου). Το καθαρό ποσό προ φόρου, αφού αφαιρεθούν η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ και η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.725,11 ευρώ.

Για καθιέρωση όρων «αναδιανομής, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην εγκύκλιο και τη νομοθετική διάταξη που προηγήθηκε, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων βρίσκεται αντιμέτωπη με περικοπές και μειώσεις, ενώ για σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους, οι συντάξεις κινούνται στα όρια του προνοιακού βοηθήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ