ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Με κοινή αντιλαϊκή ατζέντα «σπρώχνουν» την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους «κοινωνικούς εταίρους»

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους «κοινωνικούς εταίρους»
Με την ατζέντα των εγχώριων βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων δρομολογείται πλέον και η νέα φουρνιά με τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις και τις αναδιαρθρώσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητάς τους και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Ως επόμενο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία εμφανίζεται το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα δοθεί σε «δημόσια διαβούλευση» αυτήν τη βδομάδα, ενόψει βέβαια και των κυβερνητικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Το πεδίο ξεκαθαρίζει και από τις παρεμβάσεις των βιομηχανικών συνδέσμων στο πλαίσιο των συναντήσεών τους με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΕΒ κατέθεσε προτάσεις, που μάλιστα θεωρεί «απαραίτητες προς άμεση υιοθέτηση», για την επίτευξη στόχων που αφορούν:

-- Στο φορολογικό πλαίσιο, «με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων στην παραγωγή και εργασία». Πρόκειται δηλαδή για τη μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, κάτι που ήδη προωθεί η κυβέρνηση και μάλιστα για τα κέρδη του 2019, σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των βιομηχάνων.

-- Στην άμεση κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, με αιχμή την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων. Για το συγκεκριμένο προωθούνται σειρά διατάξεων μέσω του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται «στα σκαριά».

-- Στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, με άξονα τις «δεξιότητες και γνώσεις για τις ανάγκες της βιομηχανίας, σύγχρονα συστήματα διοίκησης επιχειρησιακής απόδοσης».

-- Στην αναβάθμιση υποδομών σε περιοχές βιομηχανικής συγκέντρωσης, ειδικά της περιφέρειας, σε δίκτυα Ενέργειας, μεταφορές, επιχειρηματικά πάρκα.

Ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΕΒ είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ σε τρία χρόνια (από 9,5% σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα, ενώ βέβαια βάση για την επίτευξη του στόχου αποτελούν και οι αντεργατικές παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση από την πλευρά του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) που με τη σειρά του «προτείνει» τη δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου», στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα - Αστακό και Ηράκλειο.

Μάλιστα, ο ΣΒΕ χωρίς περιστροφές ξεκαθαρίζει ότι οι «προϋποθέσεις επιτυχίας» του συγκεκριμένου σχεδίου αφορούν:

  • Απόλυτη σαφήνεια στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
  • Ξεκάθαρο «τι μπορεί» και «τι δεν μπορεί» να γίνει εντός της ζώνης.
  • Χωροθέτηση με ρεαλιστικά κριτήρια.
  • «Σχεδιασμό με βασικό κριτήριο του τι ζητά η αγορά».
  • Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στον σχεδιασμό, στη χρηματοδότηση και τη διαχείριση, δηλαδή για τη δημιουργία επιχειρηματικών ζωνών με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Τα παραπάνω, όπως λένε, θα διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο μέσω Β. Ελλάδας, θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για επενδύσεις και θα δημιουργήσουν «νέες θέσεις εργασίας»...

Από την πλευρά του, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Γερμανία επισημαίνει: «Πλέον, δίνεται ένα νέο - αναβαθμισμένο περιεχόμενο στη διμερή συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, αλλά και στη δέσμευση για στενότερη συνεργασία πάνω σε μια "πλατφόρμα", που εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα». Επιπλέον, τονίζουν πως «η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την προώθηση σχεδίων περί διαχείρισης του περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας (...) δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία για την ενίσχυση στην Ελλάδα δύο παραγωγικών πυλώνων, οι οποίοι δημιουργούν ποιοτικές δουλειές και διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και νέες παρεμβάσεις γύρω από τον «πτωχευτικό κώδικα» επιχειρήσεων, στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, ζήτημα το οποίο συγκαταλέγεται στα μόνιμα προαπαιτούμενα των «αξιολογήσεων» από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Την ίδια ώρα, από 1/7/2019, που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι την 1η Σεπτέμβρη είχαν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 32 αιτήσεις «προστασίας» για την πρώτη κατοικία, και από αυτές μόλις 2 έχουν περάσει σε τελικό στάδιο ρύθμισης, με βάση τις «προτάσεις» των τραπεζών και κάτω από τους λεόντειους όρους που προβλέπονται στη σχετική διάταξη.

Η εμφανιζόμενη εικόνα συνδέεται με τους διαδοχικούς «κόφτες» (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενόψει της πλήρους κατάργησης κάθε προστασίας στο τέλος του 2019.

Ερχονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ

Στις 30 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με αυτή για τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος (2018) που επιβάλλεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά., ενώ παράλληλα, μαζί με τις άλλες «υποχρεώσεις» για πολλές κατηγορίες λαϊκών στρωμάτων, «τρέχουν» και δόσεις για ρυθμίσεις από παλαιότερες «οφειλές» προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση με βάση τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός της βδομάδας, ενώ η προθεσμία υπαγωγής λήγει στις 30 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός φόρος του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε για φέτος διαμορφώθηκε στα 2,54 δισ. ευρώ από το οποίο περίπου 2,1 δισ. αφορούν φυσικά πρόσωπα και μόνο 465 εκατ. κάθε είδους νομικά πρόσωπα.

ΚΙΝΑΛ
Νέες αναταράξεις και εκκλήσεις για επιστροφή στο «brand name» ΠΑΣΟΚ

Νέες αναταράξεις προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ μετά την παρέμβαση του Ν. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε την επαναφορά της ονομασίας ΠΑΣΟΚ, θέση με την οποία έσπευσε να συμφωνήσει και ο Π. Γερουλάνος, υποστηρίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής «πνίγηκε στην εσωστρέφειά του» και ότι ο ίδιος δεν ντρέπεται να δηλώσει ΠΑΣΟΚ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Ν. Παπανδρέου υποστηρίζει πως «δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος», ότι «ο κόσμος συγκινείται, συσπειρώνεται και συμμετέχει μόνο με αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και στον ιδρυτή του» και ζητάει συνέδριο, ώστε να γίνει ομογενοποίηση των τάσεων και των επιμέρους κομμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει δε με νόημα ότι στο συνέδριο ο αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση και να μην επιλέγονται διαδικασίες που «αλλοιώνουν τη γνήσια δημοκρατική παράδοση της παράταξης».

«Το επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο έχει μόνο ένα θέμα να αναδείξει: Το αίτημα για το "όλον ΠΑΣΟΚ". ΚΙΝΑΛ, ΚΙΔΗΣΟ, απομεινάρια του ΔΗΜΑΡ και λοιπές κινήσεις και τάσεις, όταν έρθει η στιγμή, να ενταχθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ... Αυτό πρέπει να είναι το διακύβευμα στο επερχόμενο συνέδριο αλλά και για τις ανοικτές εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Π. Γερουλάνος μιλώντας στο «News 24/7» δήλωσε υπερήφανος που είναι ΠΑΣΟΚ, είπε για το ΚΙΝΑΛ ότι «πνίγηκε στην εσωστρέφειά του», χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και ζήτησε ένα «ανοιχτό συνέδριο» και όχι ένα «συνέδριο διορισμένων στελεχών και χειροκροτητών με κλειστή ατζέντα».

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει για την πορεία του. Και το μέλλον του πρέπει να είναι στα χέρια των μελών του. Το οφείλουμε στην ιστορία του κόμματος (...) Και στα μέλη του που δίνουν πολιτικές μάχες για τον χώρο, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας να τους ονομάσει κάτι που δεν είναι», αναφέρει ο Π. Γερουλάνος.

Το ΚΙΝΑΛ πάντως απέρριψε την πρόταση διά του γραμματέα του, Μ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος δήλωσε στο ρ/σ «Θέμα»: «Η βάση του χώρου μας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα πριν από 5 μήνες. 65.000 μέλη μας εξέλεξαν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους μας για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και αυτοί δημοκρατικά και ομόφωνα αποφάσισαν την ενιαία λειτουργία του κόμματός μας. Ετσι θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Οι αποφάσεις αυτές του ανώτερου οργάνου του κόμματος, ειδικά όταν είναι τόσο πρόσφατες, δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και η παρέμβαση του Θ. Μαργαρίτη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Εθνος» σημείωσε ότι «ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε φυσιολογικές σχέσεις στην αντιπολίτευση. Οπως είχε το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (...) Ο απευθείας διάλογος των κομμάτων, χωρίς προξενήτρες και δραγουμάνους, είναι η ορθή πολιτική. Αυτή που κοιτάζει προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θέλει νέες «Πρέσπες» για Αιγαίο - Κυπριακό, αλλά με συναίνεση

Ως υμνητής της συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης για μείζονα ζητήματα της στρατηγικής του κεφαλαίου εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με άρθρο του στα «Νέα».

«Η αναζήτηση μιας κοινής στάσης επιβάλλεται σε ορισμένα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα», αναφέρει και ζητάει «όχι άλλες μονόπλευρες Πρέσπες».

Επικεντρώνει την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της ΕΕ. Για το πρώτο υποστηρίζει μια διευθέτηση επί των διχοτομικών σχεδίων που είναι στο τραπέζι, γράφοντας ότι «η συνέχιση της σημερινής εκκρεμότητας δεν είναι σκόπιμη. Κυριαρχεί η αίσθηση ότι η μη λύση πιθανότατα θα οδηγήσει σε τετελεσμένα από την τουρκική πλευρά. Η Ελλάδα και η Κύπρος σκόπιμο είναι να διευκολύνουν τον τερματισμό της εκκρεμότητας στο πλαίσιο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ».

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επίσης κλείνει το μάτι σε διευθέτηση στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή. Προειδοποιεί ότι η Τουρκία για τις χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας και γι' αυτό «δεν είναι βέβαιο ποια θα είναι η στάση των χωρών του ΝΑΤΟ αν υπάρξει διαμάχη για δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου». Στο φόντο αυτό, υποδεικνύει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα όρια της υφαλοκρηπίδας, ώστε «να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύρραξη»...

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ΕΕ, ο Κ. Σημίτης, αφού αναφέρεται στα προβλήματα και τις αντιθέσεις που σοβούν στη λυκοσυμμαχία, προτείνει τη «συνέχιση της κοινής πορείας με βάση το παράδειγμα της ΟΝΕ. Οι χώρες που επιθυμούν μια ταχύτερη ενοποίηση σε ένα συγκεκριμένο ευρύτερο θέμα να δημιουργούν στο πλαίσιο της Ενωσης μια ειδικότερη ομάδα». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί θετικές και σαφείς απαντήσεις των εταίρων της Ενωσης. Είναι ανάγκη γι' αυτό να διαμορφώσει ένα κλίμα ανταλλαγής απόψεων και προσπάθεια ευρύτερης αποδοχής των αναγκαίων πολιτικών», αναφέρει, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο, διαμηνύει πως «έχει ευθύνη να συμβάλει στη λύση των καίριων προβλημάτων της χώρας. Ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι μόνο αρνητικός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ