ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διεκδικούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την πτώχευση της «Thomas Cook»

Παρέμβαση με υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την πτώχευση της επιχείρησης «Thomas Cook», διεκδικώντας τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, έκαναν χτες σωματεία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, σε κοινό υπόμνημά τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Royal Olympic», «Athens Marriott», «Intercontinental», «Stanley» και το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Αττικής καταθέτουν μια σειρά αιτήματα και ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το υπόμνημα υπογράφει επίσης η ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Οπως εξηγούν τα σωματεία, «χιλιάδες εργαζόμενοι με άμεση αλλά και έμμεση σχέση εργασίας με τον συγκεκριμένο κολοσσό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εκτός ταμείου ανεργίας, όπως προβλέπεται για τους εποχικά εργαζόμενους», ενώ «δεκάδες εργαζόμενοι σε μεγάλα αλλά και μικρότερα τουριστικά γραφεία βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού μεγάλο μέρος του όγκου δουλειάς τους αποτελούσε η διαχείριση του εισερχόμενου τουρισμού σε συνεργασία με την "Thomas Cook"».

Πιο συγκεκριμένα, απαριθμούν 48 ξενοδοχεία (ιδιόκτητα ή franchise) που λειτουργούν κάτω από την «ομπρέλα» του ομίλου, ενώ οι εργαζόμενοι μόνο στα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του ανέρχονται σε 640 άτομα, εκ των οποίων 370 είναι εργαζόμενοι στις δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο.

Αμεσα κυβερνητικά αντανακλαστικά για τους ομίλους - Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους

«Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν άμεσα σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», σχολιάζουν τα Σωματεία σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξαιρεί από την απόδοση φόρου διαμονής τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Οπως όμως συμπληρώνουν, «μέχρι αυτήν τη στιγμή ούτε λέξη δεν έχει ακουστεί για τη διασφάλιση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και μέτρα προστασίας τους από τράπεζες και λογαριασμούς ή πρόβλεψη για έκτακτο βοήθημα».

Τα Σωματεία ζητούν να οριστεί άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει για την προστασία των εργαζομένων, τα συνδικάτα του κλάδου διεκδικούν τα εξής:

-- Κανένας εργαζόμενος, είτε με άμεση σχέση εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα διαχείρισης της «Thomas Cook» είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα - κατάλυμα ή τουριστικό πρακτορείο που έχει πληγεί από την πτώχευση αυτής, να μη μείνει απλήρωτος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστούν οι πληρωμές για τις αναλογίες επιδόματος αδείας και Δώρου Χριστουγέννων. Επίσης, να παρθούν μέτρα για τη στέγαση και σίτιση των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικοί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να καλυφθούν τα έξοδα επιστροφής τους στον τόπο κατοικίας.

-- Στην περίπτωση που οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις λόγω των επιπτώσεων από την πτώχευση, να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και περιορισμούς.

-- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι ή απλήρωτοι, με προτεραιότητα τους άμεσα εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές μονάδες διαχείρισης της «Thomas Cook».

-- Μέτρα προστασίας για τις οικογένειες των εργαζομένων (πάγωμα δανείων και λογαριασμών ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνου).

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην ανακύκλωση της ανεργίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

«Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα και όχι ανεργία» ήταν το σύνθημα στο πανό της Επιτροπής, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μετρούν αυτήν την περίοδο αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία με το τέλος του προγράμματος, το οποίο πλησιάζει, μετά την τετράμηνη παράταση που δόθηκε.

Στην «κανονικότητα» κυβέρνησης και δημοτικών αρχών και στις επιπτώσεις της για τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ο Γιώργος Λάζαρης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Υπενθύμισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, τις ελλείψεις που «μπαλώνονται» με «ευέλικτους» εργαζόμενους, όπως οι εργαζόμενοι μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα». Οπως εξήγησε, απέναντι στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών βρίσκονται οι αντεργατικοί νόμοι, ενώ υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις σωματείων για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Για τους δήμους και τις Περιφέρειες είμαστε "τζάμπα κρέας"», τόνισε η Κατερίνα Ζερβού, μέλος της Παναττικής Επιτροπής. «Η δουλειά μας μέσα στα "κοινωφελή προγράμματα", που έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, μεταφράζεται σε συνεχή εναλλαγή εργασιακών χώρων και ειδικοτήτων, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο», υπογράμμισε. Οι μισθοί πείνας και οι ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας αποτελούν καθημερινότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Οσο για την επιμήκυνση του προγράμματος, σχολίασε, υπήρξε μια ανακούφιση, η οποία όμως απλά μετέθεσε το πρόβλημα χιλιάδων εργαζομένων. Ετσι, το επόμενο διάστημα τους περιμένει η επιστροφή στην ανεργία, χωρίς να δικαιούνται όλοι τους το - πενιχρό αυτό έστω - επίδομα ανεργίας. «Αυτή η ομηρία και η εργασιακή ανασφάλεια πρέπει να τελειώσει», κατέληξε και κάλεσε τους συναδέλφους της να εντείνουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε η Νατάσα Καμπέλη, εργαζόμενη στο πρόγραμμα και μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Εξέφρασε τη στήριξη της ΟΓΕ και κάλεσε ιδιαίτερα τις γυναίκες που δουλεύουν στην «κοινωφελή εργασία» σε οργάνωση και αγώνα μέσα από τα σωματεία τους και το Συνδικάτο ΟΤΑ.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Επιτροπής, εκπρόσωποι του υπουργείου ξεκαθάρισαν πως δεν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, ενώ για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως οι συνθήκες δουλειάς και τα μέτρα προστασίας, δήλωσαν αναρμόδιοι και παρέπεμψαν τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για «υπουργείο κοροϊδίας» έκανε λόγο το Συνδικάτο και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη της Επιτροπής, την Παρασκευή 4/10 στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος), για να συζητήσουν για τα επόμενα βήματά τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Αλυσίδα πτωχεύσεων θυγατρικών της «Τhomas Cook»

Αλυσιδωτές εξελίξεις με αρνητικές συνέπειες για πολλές χιλιάδες εργαζομένων σε θυγατρικές επιφέρει το «κανόνι» του βρετανικού ταξιδιωτικού μονοπωλίου «Thomas Cook».

Χτες, η θυγατρική γερμανική αεροπορική εταιρεία «Condor» φάνηκε επίσης σε κατάσταση πτώχευσης. Ανακοινώθηκε ότι θα λάβει από το γερμανικό κράτος 380 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές εγγυήσεις, για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες για τους επόμενους έξι μήνες. Στην αεροπορική εταιρεία εργάζονται περίπου 5.000 άνθρωποι. Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Εσσης, όπου βρίσκονται η έδρα της εταιρείας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας. H «Condor» ανακοίνωσε ακόμα ότι αναζητεί «στρατηγικό επενδυτή» ώστε να συνεχίσουν οι δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία διαθέτει στόλο 53 αεροσκαφών που πραγματοποιούν δρομολόγια σε 100 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Πάντως, ο Ρ. Τέκεντρουπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι πτήσεις περίπου 240.000 πελατών της εταιρείας στο εξωτερικό.

Αντίθετα, η εγγύηση δεν ισχύει στους πελάτες της «Thomas Cook» και θυγατρικών όπως η «Neckermann», προκαλώντας αβεβαιότητα και προβλήματα στις πτήσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων άλλων τουριστών.

Αβέβαιη είναι επίσης η τύχη για τη γερμανική θυγατρική «Thomas Cook GmbH», που έκανε επίσης αίτηση για δάνειο.

Στο μεταξύ, η ασφαλιστική εταιρεία «Kaera» ανακοίνωσε ότι θα καλυφθούν μόνο ταξιδιωτικά πακέτα που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο αγορές, δηλαδή διαμονή και μετακίνηση, ενώ δεν θα αποζημιωθούν οι πελάτες που έκαναν κράτηση μόνο για πτήσεις ή μόνο για διαμονή!

Η πολωνική θυγατρική της «Τhomas Cook», η «Neckermann Polska», με περίπου 140 εργαζόμενους, ανακοίνωσε χτες επίσης πτώχευση ως συνέπεια της «κατάρρευσης» της βρετανικής μητρικής εταιρείας: «Το πολωνικό τμήμα, παρά τη σταθερή οικονομική του κατάσταση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα χωρίς τη μητρική εταιρεία». Επί του παρόντος περίπου 3.600 Πολωνοί τουρίστες υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.

Παρόμοιες εξελίξεις αναμένονται και σε θυγατρικές άλλων χωρών, αφού η εν λόγω εταιρεία διάθετε γραφεία σε πολλές χώρες, που της εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη. Και στο συγκεκριμένο «κανόνι», βέβαια, θα επιχειρηθεί τα «σπασμένα» να φορτωθούν στους εργαζόμενους, οι οποίοι παράγουν τον πλούτο που καρπώνονται οι καπιταλιστές - μέτοχοι...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ - ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 1 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Ηδη έχει οριστεί πανθεσσαλική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 3 Οκτώβρη, στη Λάρισα στις 10.30 π.μ.

«Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία σταθερά. Τα προβλήματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι εδώ. Ο νέος συσχετισμός που διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές, με την εναλλαγή μεταξύ των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση και το βάθεμα των αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών που έχουμε γνωρίσει τα περασμένα χρόνια», σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ