Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διεκδικούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την πτώχευση της «Thomas Cook»

Παρέμβαση με υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την πτώχευση της επιχείρησης «Thomas Cook», διεκδικώντας τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, έκαναν χτες σωματεία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, σε κοινό υπόμνημά τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Royal Olympic», «Athens Marriott», «Intercontinental», «Stanley» και το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Αττικής καταθέτουν μια σειρά αιτήματα και ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το υπόμνημα υπογράφει επίσης η ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Οπως εξηγούν τα σωματεία, «χιλιάδες εργαζόμενοι με άμεση αλλά και έμμεση σχέση εργασίας με τον συγκεκριμένο κολοσσό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εκτός ταμείου ανεργίας, όπως προβλέπεται για τους εποχικά εργαζόμενους», ενώ «δεκάδες εργαζόμενοι σε μεγάλα αλλά και μικρότερα τουριστικά γραφεία βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού μεγάλο μέρος του όγκου δουλειάς τους αποτελούσε η διαχείριση του εισερχόμενου τουρισμού σε συνεργασία με την "Thomas Cook"».

Πιο συγκεκριμένα, απαριθμούν 48 ξενοδοχεία (ιδιόκτητα ή franchise) που λειτουργούν κάτω από την «ομπρέλα» του ομίλου, ενώ οι εργαζόμενοι μόνο στα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του ανέρχονται σε 640 άτομα, εκ των οποίων 370 είναι εργαζόμενοι στις δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο.

Αμεσα κυβερνητικά αντανακλαστικά για τους ομίλους - Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους

«Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν άμεσα σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», σχολιάζουν τα Σωματεία σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξαιρεί από την απόδοση φόρου διαμονής τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Οπως όμως συμπληρώνουν, «μέχρι αυτήν τη στιγμή ούτε λέξη δεν έχει ακουστεί για τη διασφάλιση των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και μέτρα προστασίας τους από τράπεζες και λογαριασμούς ή πρόβλεψη για έκτακτο βοήθημα».

Τα Σωματεία ζητούν να οριστεί άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει για την προστασία των εργαζομένων, τα συνδικάτα του κλάδου διεκδικούν τα εξής:

-- Κανένας εργαζόμενος, είτε με άμεση σχέση εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα διαχείρισης της «Thomas Cook» είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα - κατάλυμα ή τουριστικό πρακτορείο που έχει πληγεί από την πτώχευση αυτής, να μη μείνει απλήρωτος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστούν οι πληρωμές για τις αναλογίες επιδόματος αδείας και Δώρου Χριστουγέννων. Επίσης, να παρθούν μέτρα για τη στέγαση και σίτιση των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικοί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να καλυφθούν τα έξοδα επιστροφής τους στον τόπο κατοικίας.

-- Στην περίπτωση που οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις λόγω των επιπτώσεων από την πτώχευση, να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και περιορισμούς.

-- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι ή απλήρωτοι, με προτεραιότητα τους άμεσα εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές μονάδες διαχείρισης της «Thomas Cook».

-- Μέτρα προστασίας για τις οικογένειες των εργαζομένων (πάγωμα δανείων και λογαριασμών ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ