Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Διακοπή ρεύματος για 13 ώρες στο μεγαλύτερο ορθοπεδικό νοσοκομείο της χώρας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων

INTIME NEWS

Διακοπή ρεύματος επί 13 ολόκληρες ώρες σημειώθηκε χτες στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, το μεγαλύτερο ορθοπεδικό νοσοκομείο και κέντρο τραύματος της χώρας, σε μία ακόμα χαρακτηριστική αποτύπωση των συνεπειών από τις διαχρονικά άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους.

Συγκεκριμένα, η διακοπή ρεύματος διήρκεσε από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι χτες τη 1 το μεσημέρι. Από τις 2 γεννήτριες τέθηκε αυτόματα σε λειτουργία η μία, καθώς «η δεύτερη δεν θεωρείται ασφαλής». Οι εργαζόμενοι έτρεχαν τελευταία στιγμή να γεμίσουν με μπιτόνια πετρελαίου τη μία και μοναδική γεννήτρια, που κάλυπτε κατά κύριο λόγο τα χειρουργεία, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ορισμένους άλλους χώρους του νοσοκομείου (π.χ. γραφείο κίνησης). Ειδοποιήθηκε το ΕΚΕΠΥ και στην ουσία έγινε «σχεδόν» αναστολή της εφημερίας του νοσοκομείου.

Επί 13 ώρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ο ένας από τους δύο χώρους διενέργειας ακτινογραφιών, καθώς επίσης το Τμήμα Αποστείρωσης με τους κλιβάνους.

Στα χειρουργεία σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά, με γιατρούς και νοσηλευτές να πρέπει να κάνουν χειρουργικές πράξεις με τον ιδρώτα να τρέχει και να επικρατεί δυσοσμία στις χειρουργικές αίθουσες. Λόγω της μη λειτουργίας της αποστείρωσης δεν ήταν δυνατό να αποστειρωθούν τα χειρουργικά εργαλεία και να προχωρήσουν μια σειρά επεμβάσεων, ενώ ήταν έντονος ο κίνδυνος για τη δυνατότητα διενέργειας επεμβάσεων.

Επί 13 ώρες που κράτησε η βλάβη, στο νοσοκομείο ήταν αδύνατο να διενεργηθούν σειρά σημαντικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές, επικρατούσαν σύγχυση και δικαιολογημένη αγανάκτηση στα Επείγοντα και στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς εσωτερικοί και εξωτερικοί ασθενείς συνωστίζονταν αναγκαστικά στο μοναδικό εναπομείναν μηχάνημα διενέργειας ακτινογραφιών...

Υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, απουσία αναγκαίων μελετών και συντήρησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα οφειλόταν σε ένα ανταλλακτικό κεντρικού υποσταθμού του δικτύου ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου, το οποίο δεν είχε ελεγχθεί και δεν είχε πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εργασία συντήρησης.

Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένη, δουλεύει με το 50% του δυναμικού της και ταυτόχρονα υπάρχει τεχνική... ιδιωτική εταιρεία. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου για άμεση αποκατάσταση της βλάβης αυτό δεν έγινε εφικτό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πάγια απουσία οποιασδήποτε μελέτης ή συντήρησης του δικτύου του νοσοκομείου, τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των διορισμένων διοικήσεων του νοσοκομείου οι οποίες ούτε χρηματοδότησαν ούτε στελέχωσαν τα αντίστοιχα τμήματα για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες.

Στο ερώτημα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «γιατί καθυστέρησε τόσες ώρες η αποκατάσταση της βλάβης» δεν δόθηκε σαφής απάντηση. Οσο για την αποκατάστασή της, τελικά τοποθετήθηκε μεταχειρισμένο ανταλλακτικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ