Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η δύναμή μας στην οργανωμένη πάλη με τα αιτήματά μας, στην κοινή δράση με τα ταξικά συνδικάτα

Στο επίκεντρο ο αγωνιστικός σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Η οργάνωση συλλογικής πάλης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, που συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 Σωματεία αυτοαπασχολούμενων της Αττικής και 4 κλαδικές Επιτροπές Αγώνα.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκε η πλασματική εικόνα που προβάλλει η κυβέρνηση, ότι δήθεν οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν να ωφεληθούν από την περιβόητη «ανάπτυξη για όλους», την ίδια ώρα που εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική, «πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να το πάει πιο μακριά», όπως τονίστηκε και εισηγητικά, ενισχύοντας μεταξύ άλλων τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέη.

Οπως υπογραμμίστηκε, οι όποιες μικροπαροχές διαφημίζει η κυβέρνηση δεν δίνουν ουσιαστική ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων που τους χτυπούν δεν έχει πάτο.

Μόνο με την κοινή πάλη μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα

Στην εισήγηση στη σύσκεψη, ο Θ. Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, αναφέρθηκε σε μια σειρά περιστατικών τα οποία αποκαλύπτουν τη ζοφερή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από αυτήν την κυβερνητική προπαγάνδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας πυρόπληκτων από τη Ραφήνα, που έχασαν το σπίτι τους στην καταστροφική πυρκαγιά του 2018 και καλούνται από τη ΔΕΗ να καταβάλουν άμεσα χρέος προς την επιχείρηση για το καμένο σπίτι τους, ή η επίσης προκλητική περίπτωση με τις απειλές πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας που αντιμετωπίζει αυτοαπασχολούμενος από τη Χίο. Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της κυβερνητικής αναλγησίας, αλλά και ολόκληρου του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου που έστησαν από κοινού οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τονίστηκε επίσης το θετικό παράδειγμα της πρόσφατης δυναμικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν από κοινού οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων με ταξικά συνδικάτα εργαζομένων, κατορθώνοντας να αποτρέψουν απόπειρα πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μονογονεϊκής οικογένειας από τον Μαραθώνα, που μετά το αναγκαστικό κλείσιμο του μαγαζιού από όπου έπαιρναν το εισόδημά τους, ο πατέρας έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά πέρυσι.

Σε σχέση με αυτήν την κινητοποίηση, ο Θ. Καλαμπαλίκης υπογράμμισε: «Το παράδειγμα αυτό, μέσα στην τραγικότητά του, δείχνει ότι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από τα σωματεία. Τα περιστατικά κατασχέσεων θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Η δύναμή μας είναι στην οργανωμένη πάλη με τα αιτήματά μας, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τα εργατικά ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ. Μόνο με την κοινή πάλη μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα του επόμενου διαστήματος, αποφασίστηκαν:

-- Η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 2 Οκτώβρη ενάντια στον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, προβάλλοντας τα αγωνιστικά αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Επιπλέον, οργάνωση κινητοποίησης κατά την κατάθεση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

-- Η συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ ενάντια στη «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ.

-- Η συμμετοχή της ΟΒΣΑ στις δράσεις άλλων μαζικών φορέων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής και την επ' άπειρον λειτουργία του, σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες που βρίσκονται «στον αέρα» μετά την πολύκροτη χρεοκοπία του τουριστικού επιχειρηματικού ομίλου «Thomas Cook». Εκατοντάδες είναι οι επαγγελματίες, σημειώνει το ψήφισμα, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία (ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, βιοτέχνες - παρασκευαστές και άλλοι προμηθευτές των ξενοδοχείων της επιχείρησης). Καλείται η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση για να μην καταστραφούν όλες αυτές οι μικροεπιχειρήσεις.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας»

Συνολικότερα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των γραμμών των σωματείων, της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καλώντας «ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη κάθε σωματείο με το οποίο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κάθε συνδικαλιστή που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί αλλά καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο, να πάρει τη θέση του στον αγώνα».

Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, προτάσσονται τα εξής αιτήματα:

-- Αμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.

-- Αμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, όπως και του 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, άμεση κατάργηση τόκων και προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ.

-- Αμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες, κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής ασφάλισης.

-- Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της κυριακάτικης αργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ