ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι!»

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, έκαναν χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα και η τετράμηνη παράτασή του φτάνουν στο τέλος τους και χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας οδηγούνται στην ανεργία, το Συνδικάτο και η Επιτροπή καλούν «κάθε συνάδελφο στην "κοινωφελή εργασία" να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι στην κατάσταση που βιώνει, στην ανεργία που καραδοκεί στη γωνία, σε οργανωμένο αγώνα για εργασία και ζωή με δικαιώματα».

«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι», τόνισε η Επιτροπή με το σύνθημα στο πανό της, απαντώντας στην γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, που την ίδια ώρα, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία, δήλωνε πως η κυβέρνηση θεωρεί «ωφελούμενους» τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες, με αμοιβές - ψίχουλα και «μπαλώνουν» τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες των δήμων. Κρίνοντας προφανώς ότι... αρκετά «ωφελήθηκαν» από το οχτάμηνο, η γγ του υπουργείου σχολίασε πως κακώς δόθηκε τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα και πως η παράταση αυτή επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο αίτημα δε για επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, η θέση της ήταν ότι αυτό «δεν γίνεται». Ωστόσο, αναγκάστηκε και η ίδια να παραδεχτεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» όσον αφορά τη χορήγηση των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, τη διενέργεια εμβολιασμών και ιατρικών εξετάσεων, τη μη τήρηση μια σειράς μέτρων για την προστασία τους, όπως η απαγόρευση να τοποθετούνται οι εργαζόμενοι αυτοί στα απορριμματοφόρα.

Το Συνδικάτο και η Επιτροπή κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όπως εκφράζεται μέσα από τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και χτυπούν μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και η Σταυρούλα Κατσιμίγα, από την Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο.

Παρέμβαση για τους συμβασιούχους δασεργάτες

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των δασεργατών που δουλεύουν μέσω της «κοινωφελούς εργασίας» οργανώνει επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, την Πέμπτη 17/10, στις 12 το μεσημέρι.

«Οι συμβάσεις 5.066 δασεργατών συμβασιούχων των "Κοινωφελών" προγραμμάτων Πυροπροστασίας, στις Δασικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λήγουν το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπάρχει επίσημη θέση της κυβέρνησης για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Καλεί τα συνδικάτα να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, «καθώς η πυροπροστασία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης», και τους δασεργάτες από τα δασαρχεία της Αττικής να διεκδικήσουν «την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη για το δικαίωμα των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες στη δουλειά καλεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία καλεί σε δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής για τη Νότια Ελλάδα και σε ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή που ήδη δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τη διευκόλυνση της εκχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες

Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες απαντούν οι εργαζόμενοι στους δήμους στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο μαζί με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και της συνδικαλιστικής δράσης, έρχεται με το άρθρο 179 να διευκολύνει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Σε χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), αποφασίστηκε το εξής αγωνιστικό πρόγραμμα, με αίτημα αιχμής την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου: Αύριο Τετάρτη, πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς. Την Πέμπτη 17/10 πανελλαδική στάση εργασίας (από την έναρξη έως τις 11 π.μ.). Το Σαββατοκύριακο 19/10 και 20/10 αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία. Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/10 στην Αθήνα. Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει πανελλαδική σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και σε συγκεντρώσεις την Πέμπτη 17/10 στα Χαυτεία στις 9.30 π.μ και το Σάββατο 19/10 στην πλατεία Βάθης στις 10.30 π.μ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει ότι στη συνεδρίαση ανέδειξε «την ανάγκη να σημάνει συναγερμός στα αμαξοστάσια, στα τεχνικά συνεργεία, σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου μας, απέναντι στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο - σκούπα που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Είναι ανάγκη», υπογραμμίζει, «ο αγώνας μας να συνδεθεί με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, με τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα».

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει ότι επιπλέον των χτυπημάτων των ΣΣΕ και της συνδικαλιστικής δράσης, η κυβέρνηση «δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, "κατά την κρίση του" και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων».

Ακόμα, «προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των "επενδυτών", δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται, είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών».

«Εκτός του πολυνομοσχεδίου», προσθέτει, «στον αέρα βρίσκεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και με την "αδιαφορία" της ΝΔ το ανθυγιεινό επίδομα και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κατ' επέκταση, με κρίσιμη ημερομηνία στις 31 του Οκτώβρη».

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Καταγγέλλει την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής

Να σταματήσουν οι σχεδιασμοί που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση του τμήματος της αποκομιδής απορριμμάτων και να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), με επιστολή προς τον δήμαρχο Ιωαννιτών.

Το ΕΚΙ καταγγέλλει τις «αγωνιώδεις προσπάθειες» του δημάρχου να ιδιωτικοποιήσει «το μεγαλύτερο τμήμα της αποκομιδής», σχολιάζοντας πως «προφανώς αναλαμβάνοντας τη θέση του δημάρχου, αναλάβατε να εξυπηρετήσετε μια χούφτα επιχειρηματιών, γι' αυτό άλλωστε και φτάσατε μέχρι τον πρωθυπουργό να ζητάτε ευκαμψία για να ιδιωτικοποιήσετε την αποκομιδή απορριμμάτων. Μόνος σας είπατε ότι έχετε αγωνία να είναι καθαρή η πόλη το μήνα που οι μεγαλοξενοδόχοι θα έχουν 100% πληρότητα στα μαγαζιά τους. Το εκτίμησαν απ' ό,τι φαίνεται και οι μεγαλοξενοδόχοι και έκαναν δηλώσεις να σας υπερασπιστούν. Γι' αυτούς άλλωστε - και όχι για τους μικρούς ξενοδόχους - έχετε διαφορετικά ανταποδοτικά τέλη».

Το ΕΚΙ τού υπενθυμίζει ότι δεν είναι μόνο δήμαρχος μιας χούφτας επιχειρηματιών, αλλά «και των 17.000 ανέργων της πόλης (...) των χιλιάδων εργατών και άλλων τόσων εμποροϋπαλλήλων (...) όλων αυτών που τους ζητάτε περισσότερο από μισό μηνιάτικο για ανταποδοτικά τέλη. Αυτών που ζουν με το ταμείο ανεργίας, ή βρίσκουν 1-2 μεροκάματα το μήνα και δεν παίρνουν ούτε ταμείο ανεργίας. Είστε δήμαρχος και των μικρών επαγγελματιών που τους χρεώνετε 200 ευρώ για ένα κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων, την ώρα που δεν κάνουν τζίρο 200 ευρώ ούτε σε 10 μέρες. Είστε δήμαρχος των υπηρεσιών που σήκωσαν επιτέλους το κεφάλι και σας είπαν ότι θέλουν μόνιμους υπαλλήλους δίπλα τους και όχι εργάτες που θα παίζουν τη ζωή τους με τσακισμένα μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα.

(...) Πράγματι, δήμαρχε, όλοι θέλουμε μια καθαρή πόλη. Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια με την υγεία των παιδιών μας και κάντε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό σας ζητάει η εργατική τάξη της πόλης».

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σύσκεψη για την πάλη ενάντια στην «ευέλικτη» εργασία

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στις "ευέλικτες" μορφές εργασίας και στο αίσχος των "δουλεμπορικών" γραφείων. Αγώνας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα» οργανώνουν πέντε κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 23/10, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Την πρωτοβουλία έχουν πάρει τα Σωματεία: Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Τύπου - Χάρτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Καταγγέλλει επίθεση στη συνδικαλιστική δράση

Τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία της «Bake Hellas», που στόχο έχει να χτυπήσει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, μετά την πρόσφατη απεργία η εργοδοσία επιστρατεύει κάθε μέσο για την τρομοκράτηση των εργαζομένων που πρωτοστατούν στη συνδικαλιστική δράση, ενώ μοιράζει «γραπτές αναφορές» στα μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής.

«Η εργοδοσία δεν ανέχεται ότι με τη δράση του σωματείου μας αναγκάστηκε να αποκαταστήσει ορισμένα έστω εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση «με μαζικοποίηση του σωματείου μας και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και δράσεις του».

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι η παρέμβασή του, μέσω της Εργοστασιακής Επιτροπής, έβαλε «φρένο» σε μια σειρά από εργοδοτικές πρακτικές, όπως οι απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες, η μη χορήγηση επιδομάτων και αδειών. «Η εργοδοσία αντιδρά», καθώς «θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Στην κατεύθυνση αυτή, «έχει αυξήσει την εντατικοποίηση», ενώ στο ένα από τα δύο εργοστάσιά της, και συγκεκριμένα σε αυτό που δεν παρεμβαίνει η Επιτροπή, καταπατά μια σειρά από δικαιώματα. Τελευταίο «κρούσμα» αποτελεί η άρνησή της να χορηγήσει προκαταβολή μισθού σε εργαζόμενη, μητέρα τριών παιδιών, η οποία «βρίσκεται σε αναρρωτική μετά από εργατικό ατύχημα μέσα στο εργοστάσιο». Μάλιστα, στις προσπάθειες του Συνδικάτου για τηλεφωνική επικοινωνία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, η εργοδοσία παραμένει άφαντη.

Το Συνδικάτο ζητά από το ΣΕΠΕ να ορίσει τριμερή συνάντηση, να διενεργήσει αυτοψία για τους λόγους των συχνών εργατικών «ατυχημάτων» και επιτόπιο έλεγχο από μεικτό κλιμάκιο με την παρουσία εκπροσώπων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ