Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι!»

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, έκαναν χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα και η τετράμηνη παράτασή του φτάνουν στο τέλος τους και χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας οδηγούνται στην ανεργία, το Συνδικάτο και η Επιτροπή καλούν «κάθε συνάδελφο στην "κοινωφελή εργασία" να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι στην κατάσταση που βιώνει, στην ανεργία που καραδοκεί στη γωνία, σε οργανωμένο αγώνα για εργασία και ζωή με δικαιώματα».

«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι», τόνισε η Επιτροπή με το σύνθημα στο πανό της, απαντώντας στην γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, που την ίδια ώρα, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία, δήλωνε πως η κυβέρνηση θεωρεί «ωφελούμενους» τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες, με αμοιβές - ψίχουλα και «μπαλώνουν» τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες των δήμων. Κρίνοντας προφανώς ότι... αρκετά «ωφελήθηκαν» από το οχτάμηνο, η γγ του υπουργείου σχολίασε πως κακώς δόθηκε τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα και πως η παράταση αυτή επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο αίτημα δε για επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, η θέση της ήταν ότι αυτό «δεν γίνεται». Ωστόσο, αναγκάστηκε και η ίδια να παραδεχτεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» όσον αφορά τη χορήγηση των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, τη διενέργεια εμβολιασμών και ιατρικών εξετάσεων, τη μη τήρηση μια σειράς μέτρων για την προστασία τους, όπως η απαγόρευση να τοποθετούνται οι εργαζόμενοι αυτοί στα απορριμματοφόρα.

Το Συνδικάτο και η Επιτροπή κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όπως εκφράζεται μέσα από τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και χτυπούν μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και η Σταυρούλα Κατσιμίγα, από την Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο.

Παρέμβαση για τους συμβασιούχους δασεργάτες

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των δασεργατών που δουλεύουν μέσω της «κοινωφελούς εργασίας» οργανώνει επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, την Πέμπτη 17/10, στις 12 το μεσημέρι.

«Οι συμβάσεις 5.066 δασεργατών συμβασιούχων των "Κοινωφελών" προγραμμάτων Πυροπροστασίας, στις Δασικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λήγουν το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπάρχει επίσημη θέση της κυβέρνησης για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Καλεί τα συνδικάτα να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, «καθώς η πυροπροστασία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης», και τους δασεργάτες από τα δασαρχεία της Αττικής να διεκδικήσουν «την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη για το δικαίωμα των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες στη δουλειά καλεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία καλεί σε δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής για τη Νότια Ελλάδα και σε ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή που ήδη δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ