Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Πολύμορφη αγωνιστική δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία
  • Κινητοποίηση αύριο στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για τους ελαστικά εργαζόμενους
  • Επόμενος σταθμός η πανυγειονομική στάση εργασίας στις 23/10

Μαζική η συμμετοχή στην παναττική σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας
Μαζική η συμμετοχή στην παναττική σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας
Πολύμορφη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσουν σωματεία και εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και μονάδες Πρόνοιας, μαζί με σωματεία άλλων κλάδων και μαζικούς φορείς.

Στο επίκεντρο των αγωνιστικών παρεμβάσεων μπαίνει μεταξύ άλλων η πάλη ενάντια στις επικείμενες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, στην εντατικοποίηση, στο κλείσιμο και την περιστολή λειτουργίας δημόσιων δομών Υγείας και Πρόνοιας.

Οι κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται θα κλιμακωθούν την Τετάρτη 23/10, με την πανυγειονομική στάση εργασίας (σε όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας).

Οχι στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων - Πάλη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 4 μ.μ., οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας.

Η απόφαση λήφθηκε στην παναττική ανοιχτή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή δεκάδων ελαστικά εργαζομένων, διαφόρων ειδικοτήτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των προτάσεων που τέθηκαν πριν από λίγες μέρες στην κοινή σύσκεψη των 12 νοσοκομειακών σωματείων και μελών ΔΣ 10 σωματείων ακόμη.

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»
Αιτήματα αιχμής της αυριανής κινητοποίησης είναι τα εξής: Να μη γίνουν απολύσεις. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Διατήρηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής απ' τους ασθενείς και κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Μιλώντας στην παναττική σύσκεψη ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αποτελούν κατεύθυνση της ΕΕ, με στόχο τη μείωση του εργατικού «κόστους» και την ανακύκλωση της ανεργίας. Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενοι με τέτοιου είδους σχέσεις (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, εργολαβικοί κ.ά.) - πάνω από το 20% του συνόλου των εργαζομένων - και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις τους. «Τα νοσοκομεία θα δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, το οποίο δεν θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων. Αυτοί είναι όροι των μνημονίων και κατευθύνσεις της ΕΕ», σημείωσε.

«Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η ενότητα των εργαζομένων. Να αγωνιστούμε χωρίς φόβο, μαζί, ανεξάρτητα αν φοράμε άσπρη, μπλε ή πράσινη ποδιά. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε δουλειά, Υγεία και Παιδεία», υπογράμμισε μια από τις εκατοντάδες εργολαβικές καθαρίστριες (σε 70 νοσοκομεία υπάρχουν εργολάβοι).

Στη σύσκεψη οι εργαζόμενοι έθιξαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πολλά ζητήματα. «Να συσταθούν οργανικές θέσεις για όλους. Τέρμα το παραμύθι των μοριοδοτήσεων. Είναι παγίδα, πετιέται κόσμος έξω». «Εχουμε το νου μας απέναντι στον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό, αποπροσανατολίζουν, σπέρνουν τον εφησυχασμό», είναι μερικά απ' όσα είπαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Για το διορισμό 208 γιατρών στα ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αυτήν τη φορά στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού», για τον άμεσο διορισμό των 208 γιατρών στα ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου Αττικής, τον οποίο η κυβέρνηση έχει παγώσει και αναπέμπει το πρακτικό στο Συμβούλιο Κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής αγωνιστικής παρέμβασης οι γιατροί καλούσαν τους ασθενείς να αγωνιστούν από κοινού για να προχωρήσουν οι διορισμοί όχι μόνο αυτών των 208 στα ΤΕΠ, αλλά να γίνουν και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας επικαλείται παρατυπίες χωρίς να δίνει σαφή στοιχεία. «Η αόριστη επίκληση της νομιμότητας δεν νομιμοποιεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση για να παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες το διορισμό μόνιμων γιατρών, την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν την αγωνία των συναδέλφων μήνες τώρα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκέντρωση για τη στελέχωση και την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Μεγάρων

Την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και την επαναφορά του σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία απαίτησαν εργαζόμενοι και κάτοικοι, σωματεία και φορείς, σε συγκέντρωση που έγινε στα Μέγαρα το Σάββατο, με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους όμορους δήμους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Ιούλη που έγινε η τελευταία κινητοποίηση στην περιοχή, η κατάσταση στο ΚΥ Μεγάρων έχει επιδεινωθεί, καθώς απέμειναν δύο γενικοί γιατροί (από 3 τον Ιούλη, κι ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 11). Ο ένας εκ των δύο έχει διοριστεί στο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Αλεποχωρίου, όπου αναγκαστικά πάει μόλις μια φορά τη βδομάδα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων σχεδιάζεται το κλείσιμο και του συγκεκριμένου ΠΙ.

Για τις αιτίες αυτής της άθλιας κατάστασης μίλησε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου. Σχολιάζοντας παράλληλα όσα προπαγανδίζονται τελευταία από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περί δήθεν «αποκατάστασης» της λειτουργίας του ΚΥ «με φαρμακοποιούς», «γιατρούς επί πληρωμή» ή «μεταθέσεις από νοσοκομεία», ο Μ. Βαρδαβάκης επισήμανε ότι «αυτές οι προτάσεις υπονομεύουν τον αγώνα που γίνεται και βοηθούν την κυβέρνηση να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη στελέχωση του ΚΥ με μόνιμο προσωπικό με 24ωρη λειτουργία».

Κινητοποιήσεις στο «Αττικόν»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα χειρουργεία του Νοσοκομείου «Αττικόν», με τη στήριξη του σωματείου και με συμμετοχή 100%.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μπει τέλος στις εκδικητικές και τιμωρητικές μετακινήσεις, με αφορμή την αναιτιολόγητη παύση από τα καθήκοντα του προϊσταμένου του Τμήματος από τη διοίκηση.

Το ΔΣ του σωματείου και η συνέλευση των εργαζομένων στα χειρουργεία αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων καθημερινά μέχρι την ανάκληση της άδικης διοικητικής απόφασης, ενώ σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση όλου του προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους, κλινικές και τμήματα καταρρέουν (2023-10-06 00:00:00.0)
Σήμερα η μέρα δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (2021-02-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα για την ένταξη στα ΒΑΕ (2020-09-08 00:00:00.0)
Νέες αγωνιστικές δράσεις με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2019-11-08 00:00:00.0)
Η συγχώνευση κλείνει το 51,2% των κλινών! (2011-08-06 00:00:00.0)
Ανθυγιεινή η κερδοφορία του κεφαλαίου (2004-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ