Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τη διευκόλυνση της εκχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες

Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες απαντούν οι εργαζόμενοι στους δήμους στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο μαζί με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και της συνδικαλιστικής δράσης, έρχεται με το άρθρο 179 να διευκολύνει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Σε χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), αποφασίστηκε το εξής αγωνιστικό πρόγραμμα, με αίτημα αιχμής την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου: Αύριο Τετάρτη, πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς. Την Πέμπτη 17/10 πανελλαδική στάση εργασίας (από την έναρξη έως τις 11 π.μ.). Το Σαββατοκύριακο 19/10 και 20/10 αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία. Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/10 στην Αθήνα. Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει πανελλαδική σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και σε συγκεντρώσεις την Πέμπτη 17/10 στα Χαυτεία στις 9.30 π.μ και το Σάββατο 19/10 στην πλατεία Βάθης στις 10.30 π.μ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει ότι στη συνεδρίαση ανέδειξε «την ανάγκη να σημάνει συναγερμός στα αμαξοστάσια, στα τεχνικά συνεργεία, σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου μας, απέναντι στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο - σκούπα που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Είναι ανάγκη», υπογραμμίζει, «ο αγώνας μας να συνδεθεί με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, με τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα».

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει ότι επιπλέον των χτυπημάτων των ΣΣΕ και της συνδικαλιστικής δράσης, η κυβέρνηση «δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, "κατά την κρίση του" και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων».

Ακόμα, «προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των "επενδυτών", δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται, είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών».

«Εκτός του πολυνομοσχεδίου», προσθέτει, «στον αέρα βρίσκεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και με την "αδιαφορία" της ΝΔ το ανθυγιεινό επίδομα και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κατ' επέκταση, με κρίσιμη ημερομηνία στις 31 του Οκτώβρη».

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Καταγγέλλει την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής

Να σταματήσουν οι σχεδιασμοί που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση του τμήματος της αποκομιδής απορριμμάτων και να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), με επιστολή προς τον δήμαρχο Ιωαννιτών.

Το ΕΚΙ καταγγέλλει τις «αγωνιώδεις προσπάθειες» του δημάρχου να ιδιωτικοποιήσει «το μεγαλύτερο τμήμα της αποκομιδής», σχολιάζοντας πως «προφανώς αναλαμβάνοντας τη θέση του δημάρχου, αναλάβατε να εξυπηρετήσετε μια χούφτα επιχειρηματιών, γι' αυτό άλλωστε και φτάσατε μέχρι τον πρωθυπουργό να ζητάτε ευκαμψία για να ιδιωτικοποιήσετε την αποκομιδή απορριμμάτων. Μόνος σας είπατε ότι έχετε αγωνία να είναι καθαρή η πόλη το μήνα που οι μεγαλοξενοδόχοι θα έχουν 100% πληρότητα στα μαγαζιά τους. Το εκτίμησαν απ' ό,τι φαίνεται και οι μεγαλοξενοδόχοι και έκαναν δηλώσεις να σας υπερασπιστούν. Γι' αυτούς άλλωστε - και όχι για τους μικρούς ξενοδόχους - έχετε διαφορετικά ανταποδοτικά τέλη».

Το ΕΚΙ τού υπενθυμίζει ότι δεν είναι μόνο δήμαρχος μιας χούφτας επιχειρηματιών, αλλά «και των 17.000 ανέργων της πόλης (...) των χιλιάδων εργατών και άλλων τόσων εμποροϋπαλλήλων (...) όλων αυτών που τους ζητάτε περισσότερο από μισό μηνιάτικο για ανταποδοτικά τέλη. Αυτών που ζουν με το ταμείο ανεργίας, ή βρίσκουν 1-2 μεροκάματα το μήνα και δεν παίρνουν ούτε ταμείο ανεργίας. Είστε δήμαρχος και των μικρών επαγγελματιών που τους χρεώνετε 200 ευρώ για ένα κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων, την ώρα που δεν κάνουν τζίρο 200 ευρώ ούτε σε 10 μέρες. Είστε δήμαρχος των υπηρεσιών που σήκωσαν επιτέλους το κεφάλι και σας είπαν ότι θέλουν μόνιμους υπαλλήλους δίπλα τους και όχι εργάτες που θα παίζουν τη ζωή τους με τσακισμένα μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα.

(...) Πράγματι, δήμαρχε, όλοι θέλουμε μια καθαρή πόλη. Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια με την υγεία των παιδιών μας και κάντε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό σας ζητάει η εργατική τάξη της πόλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ