ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαιτούν καινούρια σχολεία στη Νέα Αλικαρνασσό

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για προβλήματα σχολικής στέγης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού έκανε η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της Νέας Αλικαρνασσού, διεκδικώντας να φτιαχτούν νέα σχολεία. Τη στήριξή της στα αιτήματα των γονιών εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Νέα Αλικαρνασσό λειτουργεί ένα μόνο Γυμνάσιο με πάνω από 500 μαθητές, ενώ έχει κατασκευαστεί για 250 μαθητές και πολυπληθή είναι επίσης τα πέντε Δημοτικά Σχολεία. Τα σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί, στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαια, χτισμένα με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού και τη λειτουργικότητα των σχολείων.

Σύμφωνα με την Ενωση Γονέων, η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά έμεινε στα ευχολόγια και τις περιγραφές των προβλημάτων, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, λύση, ή χρονοδιάγραμμα.

Οι γονείς απαντούν: «Δεν θέλουμε να έχουμε δίκιο. Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!». Διεκδικούν άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Γυμνασίου, 5ου Δημοτικού, 2ου και 7ου Νηπιαγωγείου, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολικής στέγης, να γίνουν έλεγχοι στα υπάρχοντα κτίρια, να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία κ.ά.

Για το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στη Νέα Αλικαρνασσό το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών.

Αλλα προβλήματα σχολικής στέγης

Παράλληλα, το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις στη Βουλή, αναδεικνύει και άλλα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη σχολική στέγη απαιτώντας τη λύση τους.

Ενα από αυτά αφορά το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει να στεγάζεται «προσωρινά» (από το 2013) σε λυόμενες αίθουσες στη Νέα Παραλία. Οι μαθητές στοιβάζονται σήμερα σε 4 κοντέινερ, τα οποία δεν αρκούν ούτε για τα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ πλέον δεν υπάρχει κανένα στέγαστρο για να προφυλάσσονται όταν βρέχει. Πέρα από τις αίθουσες, ανύπαρκτα για το σχολείο είναι και το γυμναστήριο, τα εργαστήρια, η αίθουσα εκδηλώσεων, το κυλικείο κ.ά. Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του ζητά, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου που προσωρινά στεγάζεται το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του σχολείου στην οδό Κριεζώτου.

Αντίστοιχα, Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου, το οποίο δεν έχει κτίριο, αλλά φιλοξενείται εδώ και χρόνια σε άλλες σχολικές μονάδες. Παρότι πρόκειται για σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ), δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για υποδομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, δηλαδή προσβασιμότητα, ισόγειος χώρος, ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ, χώροι για θεραπείες, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και εξοπλισμός, μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Αντί αυτού, προτείνονται προσωρινές, πρόχειρες έως και επικίνδυνες λύσεις για την ασφάλεια των μαθητών, όπως αίθουσες σε ορόφους χωρίς καμία υποδομή και προαυλισμός των νηπίων ΑμεΑ σε ταράτσα.

Ακόμα, το ΚΚΕ αναδεικνύει με Ερώτησή του τα προβλήματα ασφάλειας στο συγκρότημα του 42ου ΓΕΛ Αθήνας και του 4ου ΓΕΛ Αθήνας. Το συγκρότημα των σχολείων κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ για 200 μαθητές και τώρα στεγάζει 260. Ο περιορισμένων διαστάσεων εξωτερικός χώρος στον οποίο προαυλίζονται και κάνουν γυμναστική οι μαθητές είναι εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος. Είναι στρωμένος με ένα μείγμα ξεραμένης άμμου, χαλικιού και τσιμέντου, το παρακείμενο αρχικά γρασίδι είναι πια μια επιφάνεια με λακκούβες που μετατρέπεται σε βάλτο τις βροχερές μέρες, ενώ έχει καταστραφεί το πλέγμα που συγκρατούσε τον κατεστραμμένο χλοοτάπητα και στα σημεία αυτά σκαλώνουν τα παπούτσια των μαθητών. Επανειλημμένα ήταν τα κρούσματα τραυματισμών και πτώσεων μαθητών στα διαλείμματα και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «υπάρχει γειτνιάζον ιδιωτικό οικόπεδο (Φαβιέρου 14), στο οποίο μπορούσε να επεκταθεί το προαύλιο» και ζητάει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει αυτό, όπως επίσης ζητάει πλήρη αποκατάσταση του υπάρχοντος προαυλίου, αλλά και εξοπλισμό των εργαστηρίων του σχολείου (Φυσικής, Τεχνολογίας, Καλλιτεχνικών, Βιβλιοθήκη, Πληροφορικής) που αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργούν ολοκληρωμένα.

Κάλεσμα γνωριμίας των σπουδαστών των Δημοσίων ΙΕΚ με τον Σύλλογό τους

Με το άνοιγμα των Δημοσίων ΙΕΚ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) διοργανώνει αυτό το διάστημα περιοδείες στις σχολές, καλώντας τους σπουδαστές να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και τον Σύλλογο και να συσπειρωθούν σε αυτόν.

«Ο Σύλλογος είμαστε εμείς, οι σπουδαστές στα Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής! Ολους εμάς, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ηλικίας, φύλου κ.λπ., μας ενώνουν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα. Παλεύουμε καθημερινά για τη ζωή μας, για να σπουδάζουμε, για το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τους δικούς μας. Μας ενώνει η ανάγκη να μάθουμε την ειδικότητα που επιλέξαμε. Να τη μάθουμε σωστά, έχοντας βιβλία και εργαστήρια. Να μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να κάνουμε πρακτική άσκηση με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Να μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτό που σπουδάσαμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΣΔΙΕΚ στο κάλεσμα που μοιράζει στους σπουδαστές.

Στο φυλλάδιο ο ΣΥΣΔΙΕΚ παρουσιάζει αναλυτικά τη δράση του και τα αιτήματά του και καλεί τους σπουδαστές να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του:

Τηλ. επικοινωνίας: 6988069521 Κώστας. Instagram: sysdiek_attikis. Email: sysdiek@gmail.com. Site: sysdiek-attikis.blogspot.gr. Στέκι Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ: Κοίλης 13, Πετράλωνα.

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Ποικίλες εκδηλώσεις και συσκέψεις προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Παρασκευή, στις Σέρρες, γίνεται σύσκεψη με θέμα «Αντεπίθεση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό», στα γραφεία του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Νικολέτα Θεογνώστου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Αύριο, Σάββατο, το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή, με θέμα «Τα κέρδη τους καταστρέφουν τη ζωή μας και το περιβάλλον. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να τους ανατρέψουμε». Η εκδήλωση γίνεται στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Μερτίκα, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και καθηγητή Φυσικής.
  • Την Κυριακή 20 Οκτώβρη:

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, με σύνθημα «Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 11 π.μ., από τους έξι δρόμους.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Εργατικού Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «#THINK_OUTSIDE_THE_BOX: Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό», στις 6 μ.μ. στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Βέροιας, στις 6 μ.μ., παίζουν το παιχνίδι «Ακου τι είπαν», στο δημαρχείο της Βέροιας.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Κατερίνης, στις 6 μ.μ., διοργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», στην καφετέρια «Λίντο», με ομιλήτρια την Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας της ΚΝΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γνωριμία με μαθητές Γυμνασίου και υποδοχή νέων μελών

Με τον στίχο του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος... δε θα πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο!», η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ υποδέχεται τους μαθητές Γυμνασίου και διοργανώνει εκδήλωση γνωριμίας με την ΚΝΕ και υποδοχής νέων μελών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241, στάση «Αγιος Νικόλαος» του ΗΣΑΠ). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει πάρτι.

Εγκαίνια του νέου Στεκιού της ΚΝΕ στο Μενίδι

Ενα νέο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ ξεκινά τη λειτουργία του στο Μενίδι στην Κεντρική Πλατεία 6, όπου θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση των εγκαινίων την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει επίσκεψη και γνωριμία με τον χώρο, στις 8 μ.μ. χαιρετισμό από την Δημοφίλη Χαλκιώτη, Γραμματέα του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ, και στις 8.10 μ.μ. κεντρική ομιλία από τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Αττικής.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους «Frank», «Σφάλμα», «Altera Vita» και Στάθη Δρογώση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διεκδικεί δυνατότητα μετεγγραφής για όλα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών

Να δοθεί η δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής στους φοιτητές όλων των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών ζητά με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΚΣ).

Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Τμημάτων χωρίς αντιστοιχία με άλλα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, με συνέπεια οι νεοεισαχθέντες φοιτητές στα Τμήματα αυτά να στερούνται το δικαίωμα να αιτηθούν μετεγγραφή.

«Θεωρούμε εντελώς αντιεπιστημονικό τον διαχωρισμό των Μουσικών Τμημάτων της χώρας σε Τμήματα θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου σπουδών», δηλώνει η ΠΕΓΜΚΣ και απαιτεί να δοθεί άμεσα το δικαίωμα μετεγγραφής στους επιτυχόντες στο σύνολο των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, για όλους τους φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, για άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών και μέλη οικογενειών με άνεργο τουλάχιστον ένα μέλος τους κατά το τελευταίο εξάμηνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ