Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαιτούν καινούρια σχολεία στη Νέα Αλικαρνασσό

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για προβλήματα σχολικής στέγης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού έκανε η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της Νέας Αλικαρνασσού, διεκδικώντας να φτιαχτούν νέα σχολεία. Τη στήριξή της στα αιτήματα των γονιών εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Νέα Αλικαρνασσό λειτουργεί ένα μόνο Γυμνάσιο με πάνω από 500 μαθητές, ενώ έχει κατασκευαστεί για 250 μαθητές και πολυπληθή είναι επίσης τα πέντε Δημοτικά Σχολεία. Τα σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί, στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαια, χτισμένα με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού και τη λειτουργικότητα των σχολείων.

Σύμφωνα με την Ενωση Γονέων, η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά έμεινε στα ευχολόγια και τις περιγραφές των προβλημάτων, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, λύση, ή χρονοδιάγραμμα.

Οι γονείς απαντούν: «Δεν θέλουμε να έχουμε δίκιο. Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!». Διεκδικούν άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Γυμνασίου, 5ου Δημοτικού, 2ου και 7ου Νηπιαγωγείου, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολικής στέγης, να γίνουν έλεγχοι στα υπάρχοντα κτίρια, να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία κ.ά.

Για το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στη Νέα Αλικαρνασσό το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών.

Αλλα προβλήματα σχολικής στέγης

Παράλληλα, το ΚΚΕ, με Ερωτήσεις στη Βουλή, αναδεικνύει και άλλα σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη σχολική στέγη απαιτώντας τη λύση τους.

Ενα από αυτά αφορά το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει να στεγάζεται «προσωρινά» (από το 2013) σε λυόμενες αίθουσες στη Νέα Παραλία. Οι μαθητές στοιβάζονται σήμερα σε 4 κοντέινερ, τα οποία δεν αρκούν ούτε για τα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ πλέον δεν υπάρχει κανένα στέγαστρο για να προφυλάσσονται όταν βρέχει. Πέρα από τις αίθουσες, ανύπαρκτα για το σχολείο είναι και το γυμναστήριο, τα εργαστήρια, η αίθουσα εκδηλώσεων, το κυλικείο κ.ά. Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του ζητά, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου που προσωρινά στεγάζεται το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του σχολείου στην οδό Κριεζώτου.

Αντίστοιχα, Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου, το οποίο δεν έχει κτίριο, αλλά φιλοξενείται εδώ και χρόνια σε άλλες σχολικές μονάδες. Παρότι πρόκειται για σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ), δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για υποδομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, δηλαδή προσβασιμότητα, ισόγειος χώρος, ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ, χώροι για θεραπείες, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και εξοπλισμός, μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Αντί αυτού, προτείνονται προσωρινές, πρόχειρες έως και επικίνδυνες λύσεις για την ασφάλεια των μαθητών, όπως αίθουσες σε ορόφους χωρίς καμία υποδομή και προαυλισμός των νηπίων ΑμεΑ σε ταράτσα.

Ακόμα, το ΚΚΕ αναδεικνύει με Ερώτησή του τα προβλήματα ασφάλειας στο συγκρότημα του 42ου ΓΕΛ Αθήνας και του 4ου ΓΕΛ Αθήνας. Το συγκρότημα των σχολείων κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ για 200 μαθητές και τώρα στεγάζει 260. Ο περιορισμένων διαστάσεων εξωτερικός χώρος στον οποίο προαυλίζονται και κάνουν γυμναστική οι μαθητές είναι εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος. Είναι στρωμένος με ένα μείγμα ξεραμένης άμμου, χαλικιού και τσιμέντου, το παρακείμενο αρχικά γρασίδι είναι πια μια επιφάνεια με λακκούβες που μετατρέπεται σε βάλτο τις βροχερές μέρες, ενώ έχει καταστραφεί το πλέγμα που συγκρατούσε τον κατεστραμμένο χλοοτάπητα και στα σημεία αυτά σκαλώνουν τα παπούτσια των μαθητών. Επανειλημμένα ήταν τα κρούσματα τραυματισμών και πτώσεων μαθητών στα διαλείμματα και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «υπάρχει γειτνιάζον ιδιωτικό οικόπεδο (Φαβιέρου 14), στο οποίο μπορούσε να επεκταθεί το προαύλιο» και ζητάει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει αυτό, όπως επίσης ζητάει πλήρη αποκατάσταση του υπάρχοντος προαυλίου, αλλά και εξοπλισμό των εργαστηρίων του σχολείου (Φυσικής, Τεχνολογίας, Καλλιτεχνικών, Βιβλιοθήκη, Πληροφορικής) που αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργούν ολοκληρωμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ