ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι εξελίξεις στη συροτουρκική μεθόριο, με φόντο τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας που επέτρεψε στις αρχές Οκτώβρη την έναρξη επιθέσεων σε βάρος των Κούρδων μαχητών με πρόσχημα τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στο συριακό έδαφος, και θέματα που αφορούν τις κατά καιρούς τεταμένες διμερείς σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα του πω ότι η συμφωνία στην οποία ήρθαμε δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Παρατήρησε ότι οι Κούρδοι μαχητές - τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες» - δεν έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή και εκτίμησε ότι «ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Οι διαμαρτυρίες του Τούρκου Προέδρου αναδεικνύουν πόσο «εύθραυστες» αποδεικνύονται στην πράξη οι συμφωνίες της Τουρκίας σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στο συριακό έδαφος, σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Ρωσία. Χτες, Τούρκοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν πλήθος Κούρδων διαδηλωτών κοντά στο Κομπανί, προκαλώντας σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων επτά. Την είδηση δεν φάνηκε πάντως να μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επέλεξε να προβάλει την πραγματοποίηση πέμπτης χερσαίας περιπολίας Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών στη συροτουρκική μεθόριο.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετέχοντας στο 2ο «Φόρουμ Ειρήνης» στο Παρίσι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν παράνομα «αυτόνομα εδάφη» ανατολικά του Ευφράτη, δημιουργώντας ξεχωριστές ημικρατικές οντότητες, και ότι στην προσπάθειά τους αυτή ζητούν από πλούσιες χώρες του Κόλπου να κάνουν μεγάλες επενδύσεις προς όφελος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). «Καθαρή τους πρόθεση είναι να αποσπάσουν την περιοχή από τη Συρία για να ελέγξουν τις τοπικές πετρελαιοπηγές», επισήμανε ο Λαβρόφ, αρνούμενος - όταν ρωτήθηκε σχετικά - πως η Ρωσία έχει αναλάβει πλέον ρόλο «σερίφη» στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τις απελάσεις ξένων τζιχαντιστών από την Τουρκία, δήλωσε πως το θέμα είναι «κοινή, διεθνής ευθύνη» και πως «δεν μπορούμε να ζητάμε από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν το πρόβλημα για όλους».

ΙΣΡΑΗΛ
Νέες επιδρομές σε Γάζα και Δαμασκό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τη φωτιά της έντασης που σιγοκαίει εδώ και χρόνια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη φουντώνει από χτες η απότομη κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών αρχών σε Λωρίδα της Γάζας και τα περίχωρα της Δαμασκού στη Συρία με στόχο ηγετικά στελέχη της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Οι επιθέσεις των ισραηλινών βομβαρδιστικών προκάλεσαν, χτες μετά τις 4 π.μ., στη Γάζα το θάνατο τριών ατόμων, ανάμεσά τους ο 42χρονος αρχηγός της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Μπαχάα Αμπού Αλ Ατα, και η σύζυγός του.

Ακολούθησαν επιδρομές σε περίχωρα της Δαμασκού, στο σπίτι του διοικητή της «Ισλαμικής Τζιχάντ» Ακράμ Αλ Ατζούρι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν άλλα δύο άτομα. Από τις βόμβες, που αποδόθηκαν από συριακά κρατικά ΜΜΕ στον ισραηλινό στρατό, δεν σκοτώθηκε ο διοικητής της οργάνωσης αλλά ο γιος του και η ανήλικη εγγονή του.

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν σε αντίποινα για τις πρόσφατες ρίψεις πυρών και ρουκετών στο Ισραήλ από ενόπλους της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Χαρακτήρισε τον νεκρό αρχηγό της «Ισλαμικής Τζιχάντ» «ωρολογιακή βόμβα» που έπρεπε να εξουδετερωθεί, λέγοντας πως προσπαθούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για εκεχειρία με την ισλαμική «Χαμάς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, το ΥΠΕΞ της Ιορδανίας και στη συνέχεια ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασαν την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα τονίζοντας πως αυξάνει περαιτέρω την ένταση.

Οι πρωινές ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν, μέσα στις επόμενες ώρες, βροχή τουλάχιστον 200 ρουκετών από την «Ισλαμική Τζιχάντ» που έπεσαν σε διάφορες περιοχές του νότιου και κεντρικού Ισραήλ. Οι ρουκέτες σήμαναν αφενός συναγερμό για αναζήτηση προστασίας σε καταφύγια και αφετέρου το άμεσο κλείσιμο όλων των σχολείων για προληπτικούς λόγους. Οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος». Ωστόσο αρκετές έπεσαν σε σπίτια και δρόμους προκαλώντας τραυματισμό αμάχων και περιορισμένες ζημιές.

Το απόγευμα, οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα επαναλήφθηκαν προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον άλλων δύο Παλαιστινίων και σοβαρές υλικές ζημιές. Ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε αργότερα, χτες το απόγευμα, η αιγυπτιακή διπλωματία που επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση χρησιμοποιώντας διαύλους επικοινωνίας σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Τέλος, σήμερα, ολοκληρώνεται το διήμερο φόρουμ Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, πρώην και νυν αξιωματούχων, με θέματα γεωπολιτικής και Ενέργειας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Γαλλία και Ευρώπη επιθυμούν να έχουν τον καθοριστικότερο ρόλο στην επανέναρξη διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας σεβόμενοι τους Αμερικανούς και άλλους παράγοντες», δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς. Αργότερα οι δύο Πρόεδροι συμμετείχαν σε απρογραμμάτιστη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Ιράν βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατήγγειλε στο «Twitter» o Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απαντώντας σε «προειδοποίηση» της ΕΕ, η οποία κάλεσε την Τεχεράνη να παραμείνει δεσμευμένη, διαφορετικά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δεκάδες παιδιά, συνολικά 50 άτομα τραυματίστηκαν μετά από την «εισβολή» ενός 23χρονου σε νηπιαγωγείο της νοτιοδυτικής Κίνας, όπου ψέκασε όσους βρήκε μέσα με υδροξείδιο του νατρίου (μπορεί να προκαλέσει δερματικά εγκαύματα ή οφθαλμικά προβλήματα), στην πόλη Καϊγιουάν, της επαρχίας Γιουνάν. Δύο από τα θύματα εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα. Ο δράστης πιθανολογείται ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν μετά τη μετωπική σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων στο Ανατολικό Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε η αστυνομία, χτες, γύρω στις 3 π.μ. Στέλεχος των σιδηροδρόμων ανέφερε ότι πιθανή αιτία θεωρείται πρόβλημα στη σηματοδότηση.

ΜΕΡΚΕΛ - ΠΟΥΤΙΝ
Τηλεφωνική συνομιλία για την Ανατολική Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία συνομίλησαν τηλεφωνικά προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, και ενώ αναμένεται εδώ και δύο μήνες να οριστεί συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ και άλλων συμφωνιών που συμβάλλουν στη «διευθέτηση της διένεξης» στην Ουκρανία. Παράλληλα «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα καθιέρωσης ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς στη νομοθεσία της Ουκρανίας», που αποτελεί μέρος των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, με ευθύνη κυρίως των ουκρανικών κυβερνήσεων.

Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν και για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ζήτημα που αποτελεί μέρος των ευρύτερων παζαριών.

Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λιβύη. Ο Πούτιν «εκτίμησε θετικά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας που αποσκοπούν στην επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου και στην πιο ενεργή εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας, ώστε να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Επίσης συνομίλησαν για την κατάσταση στη Συρία και το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ετοιμάζονται για γεωτρήσεις εν μέσω ενδοαστικών παζαριών

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με φόντο τις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και τις ενδοαστικές διεργασίες στο Λίβανο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Νάντα Μπουστάνι, δήλωσε ότι το Δεκέμβρη ή το πολύ στις αρχές Γενάρη θα ξεκινήσουν οι πρώτες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο «οικόπεδο» 4 της λιβανέζικης ΑΟΖ.

Η Λιβανέζα υπουργός τόνισε ότι το γαλλικό μονοπώλιο Ενέργειας «Total» έχει υπογράψει συμφωνία με πλοιοκτήτρια σκάφους που θα αναλάβει τη γεώτρηση για λογαριασμό της και ότι τις επόμενες λίγες βδομάδες αναμένεται η άφιξή του από την Αίγυπτο.

Τον περσινό Φλεβάρη ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία για τις πρώτες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο «οικόπεδα» της ΑΟΖ της με κοινοπραξία που συγκρότησαν η γαλλική «Total», η ιταλική «Eni» και η ρωσική «Novatek».

«GOOGLE»
Ελέγχει ιατρικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή δεδομένων τουλάχιστον 50.000.000 Αμερικανών ασθενών, δίχως καν να ζητήσει την άδειά τους, έχει αποκτήσει το αμερικανικό τεχνολογικό μονοπώλιο «Google» μετά από συμφωνία που έκλεισε, εν κρυπτώ, με την ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης «Ascension», που διαχειρίζεται 2.600 νοσοκομεία σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου «Nightingale».

Αποκλειστικές πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal», που αποκάλυψε τη συμφωνία, αναφέρουν πως η «Google» άρχισε από πέρυσι να έχει πρόσβαση σε αρχεία νοσηλείας, διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ονόματα, ηλικίες, διευθύνσεις και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα εκατομμυρίων ασθενών διευρύνθηκε το περασμένο καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2020.

Η «Google» ισχυρίζεται ότι η συνεργασία της με την «Ascencion» θα τη βοηθήσει τάχα να βελτιστοποιήσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σε πειραματικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο να δημιουργήσει καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, «που θα βοηθήσουν τους γιατρούς».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιτροπή για ανεξάρτητη Ουαλία...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο τις αντιπαραθέσεις και τη συνέχιση της πόλωσης ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκέμβρη, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ουαλίας, Plaid Cymru, Ανταμ Πράις, ανακοίνωσε χτες τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια... ανεξάρτητη Ουαλία μέσα στην επόμενη δεκαετία!

Προεδρεύων της επιτροπής ορίστηκε η πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας Εργατικών και Κόμματος Ουαλίας, Τζόσελιν Ντέιβις.

«Αποστολή μας είναι να πείσουμε τους πολίτες της Ουαλίας ότι η ανεξαρτησία δεν είναι απλά και μόνο επιθυμητή, αλλά ουσιαστικά αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής μας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πράις. Συμπλήρωσε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες Ουαλοί συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της ανεξαρτησίας, στο Κάρντιφ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας της Βρετανίας, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό περίπου 30% υποστηρίζει την αποχώρηση της Ουαλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, η διαφορά Συντηρητικών - Εργατικών δείχνει να μειώνεται στις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 8 Νοέμβρη το ποσοστό στήριξης για τους Συντηρητικούς αυξήθηκε κατά μία μονάδα φτάνοντας στο 35%, ενώ για το Εργατικό Κόμμα ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες φτάνοντας στο 29%. Αντίθετα, μειώθηκαν τα ποσοστά κατά 2% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών παίρνοντας 17% και του κόμματος του Brexit με 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ