ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Φουντώνει η λαϊκή αντίσταση στο πραξικόπημα

Οι πραξικοπηματίες προαναγγέλλουν μεγαλύτερη καταστολή, το κόμμα του ανατραπέντος Προέδρου Μοράλες εξέλεξε πρόεδρο της Βουλής

Οι ιθαγενείς, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της Βολιβίας, με την τυπική σημαία τους «Γουιπάλα» στην πόλη Ελ Αλτο

Copyright 2019 The Associated

Οι ιθαγενείς, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της Βολιβίας, με την τυπική σημαία τους «Γουιπάλα» στην πόλη Ελ Αλτο
Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται στη Βολιβία μετά το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα της περασμένης Κυριακής ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Εβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται με πολιτικό άσυλο στο Μεξικό μετά την αναγκαστική του παραίτηση όταν ο στρατός και η αστυνομία στάθηκαν εναντίον του. Χιλιάδες ιθαγενείς Αϊμάρα όπως και ο Μοράλες (πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος από το 2006) έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Λα Πας, διαδηλώνοντας ενάντια στο πραξικόπημα και την παρουσία του στρατού στους δρόμους, καταγγέλλοντας επιθέσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον τους.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση με προπύργιο την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Σάντα Κρους, και τις ομάδες κρούσης τραμπούκων, που εκτέλεσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με τις πλάτες των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, αφού ανακήρυξε (χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, όπου τα 2/3 είναι από το Κίνημα για το Σοσιαλισμό - MAS του Μοράλες) ως μεταβατική πρόεδρο την β' αντιπρόεδρο της Γερουσίας, Γιανίνε Ανιες, προχώρησε σε αντικατάσταση της ηγεσίας του στρατού και της αστυνομίας και στο διορισμό 11 «υπουργών» για την «περίοδο της μετάβασης έως τις διάφανες εκλογές», όπως είπε. Ενδεικτικό πάντως είναι ότι από τις πρώτες πράξεις της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ήταν να αναγνωρίσει ως «νόμιμο πρόεδρο» της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, τον άλλο αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο - μαριονέτα των ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ ο «υπουργός» Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο προανήγγειλε ένταση της καταστολής.

Από την άλλη, η κοινοβουλευτική ομάδα του MAS (88 σε σύνολο 130 βουλευτών) και μια βουλευτής από την αντιπολιτευτική Δημοκρατική Ενότητα προχώρησαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, του Χόρχε Τσόκε, που κατήγγειλε ότι «με αυτό το πραξικόπημα με τη συμβολή του στρατού και της αστυνομίας παραβιάζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό της ελεύθερης έκφρασης, της ίδιας της ζωής, της εκπαίδευσης», γι' αυτό και δήλωσε ότι άμεσα θα φέρει νόμο «για να αποτραβηχτούν οι στρατιώτες πίσω στους στρατώνες τους και να σταματήσουν να δολοφονούν τα αδέλφια τους». Σύμφωνα με τις συγκεχυμένες πληροφορίες, οι νεκροί στις διαδηλώσεις φτάνουν τους 8, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.

Μοράλες: «Ετοιμος να επιστρέψω για την ειρήνευση»

«Αν ο λαός μού το ζητήσει, είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε (στη Βολιβία)», τόνισε ο Ε. Μοράλες, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Εl pais» από το Μεξικό. Σημείωσε ότι προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση είναι απαραίτητος ένας διάλογος του κόμματός του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να γίνουν εκλογές με νέα εκλογική επιτροπή και χωρίς ο ίδιος να είναι υποψήφιος εκ νέου. Κάλεσε σε διαμεσολάβηση τον Πάπα, αλλά και τους πρώην Προέδρους της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο και Ουρουγουάης Π. Μουχίκα.

Επίσης, στη συνέντευξή του, σημειώνει ότι «το Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει ή να αποδεχθεί την παραίτησή μου. Οσο δεν το έχει κάνει, συνεχίζω να είμαι ο Πρόεδρος» και χαρακτήρισε την αυτοανακήρυξη της Ανιες αντισυνταγματική, που επιβεβαιώνει ότι «έγινε πραξικόπημα».

Ακόμη συμπληρώνει ότι είχε εμπιστευτεί τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για την επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 20ής Οκτώβρη (που η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε για νοθεία), αλλά διαψεύστηκε, γιατί μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμετείχαν στο προσχεδιασμένο πραξικόπημα ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών. Επίσης, σημειώνει ότι δεν περίμενε την προδοσία από την ηγεσία του στρατού και ότι αναγκάστηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα να παραιτηθούν και να φύγουν από τη χώρα, γιατί κινδύνευε η ζωή τους, αναφέροντας ότι «έμπιστος στρατιωτικός τού είπε πως για τη δολοφονία του δίνονταν 50.000 δολάρια».

Χτες, πάντως, βγήκαν πληροφορίες όπως δημοσιεύτηκαν στο δίκτυο «Telesur», που αναφέρονται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες για την προετοιμασία του πραξικοπήματος ανάμεσα σε στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία και ντόπιους πολιτικούς, όπως ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο Κάρλος Μέσα, κεντρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, και άλλοι, αλλά και οι γνωστοί γερουσιαστές των ΗΠΑ της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, οι Μάρκο Ρούμπιο, Τεντ Κρους και Μπομπ Μενέντες, που πρωτοστατούν ενάντια στις επιθέσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

ΧΙΛΗ
Δεν υποχωρούν οι διαδηλώσεις

Μετά την επιτυχημένη γενική απεργία της Τρίτης στη Χιλή, που οργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα από την Κοινωνική Ενότητα (τη συσπείρωση άνω των 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα), η συζήτηση στις εκδηλώσεις και συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα.

Πρώτον, στην ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της δικτατορίας του Πινοσέτ, μέσω μιας Συντακτικής Συνέλευσης και στη συνέχεια έγκρισης με λαϊκό δημοψήφισμα. Δεύτερον, να υπάρξει τιμωρία των υπεύθυνων για τη βάρβαρη καταστολή που αντιμετωπίζει ο λαός από τις 18 Οκτώβρη, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, διάστημα κατά το οποίο μετράει 23 νεκρούς και 1.200 τραυματίες, από τους οποίους 200 έχουν χτυπηθεί στα μάτια και κάποιοι τα έχουν χάσει. Επίσης διατυπώνεται το αίτημα της απελευθέρωσης των συλληφθέντων, οι οποίοι είναι πάνω από 10.000.

Πάντως η προσπάθεια του Πινιέρα και ο διάλογος με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, για συμφωνία συνταγματικής αναθεώρησης, απορρίπτονται από τις μαζικές οργανώσεις, ενώ και το ΚΚ Χιλής στηρίζει ως μόνη λύση τη Συντακτική Συνέλευση για νέο Σύνταγμα και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Επιπλέον, καταγγέλλεται η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πινιέρα ζήτησε από απόστρατους καραμπινιέρους (στρατιωτικοποιημένη αστυνομία) να επιστρέψουν στην υπηρεσία.

Τέλος, χτες έγιναν στη χώρα εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον ηγέτη του κινήματος των Μαπούτσε (της φυλής των αυτοχθόνων της Χιλής), Καμίλο Κατριγιάνκα, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο με πυροβολισμό στο κεφάλι από τους καραμπινιέρους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Για την υπόθεση αυτή, που εκδικάζεται, ενδέχεται να καθίσουν στο εδώλιο 11 αστυνομικοί που εμπλέκονται.

ΣΥΡΙΑ
Επιστροφές τζιχαντιστών θέλουν οι ΗΠΑ

Ενώ οι Ρώσοι φτιάχνουν τρίτη βάση στο Καμισλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον επαναπατρισμό και τη δίκη των χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στις χώρες καταγωγής τους ζήτησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στη σύνοδο 31 ομολόγων του από χώρες του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους» που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον. «Ξεχνώντας» τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών στη δημιουργία, εκπαίδευση και υποστήριξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στις δύο εμπόλεμες χώρες, ο Πομπέο άσκησε παράλληλα πιέσεις στους ομολόγους του για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να συμβάλουν στη μεταπολεμική αποκατάσταση του Ιράκ και της Βορειοανατολικής Συρίας (εκεί όπου παραμένουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί για να κάνουν πλιάτσικο στις συριακές πετρελαιοπηγές...).

«Τα μέλη του συνασπισμού πρέπει να δεχτούν πίσω τους ξένους τρομοκράτες μαχητές που συνελήφθησαν και να τους επιβάλουν τιμωρία για τις βιαιοπραγίες που έκαναν», είπε ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου. Σε επόμενο σημείο επέστησε την προσοχή των ομολόγων του σε άλλες ζώνες δράσης του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας πως η απειλή της οργάνωσης δεν τελείωσε και πως το ενδιαφέρον της συμμαχίας θα πρέπει τώρα να εστιάσει στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Δυτική Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ήταν παρών στη σύνοδο, συνεχάρη τις ΗΠΑ για την εξολόθρευση του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «ορόσημο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Παραδέχθηκε τις ενδοσυμμαχικές κόντρες στο ΝΑΤΟ για την «κατάσταση στη ΒΑ Συρία» (εννοώντας την τουρκική χερσαία εισβολή σε βάρος των Κούρδων μαχητών), χαρακτηρίζοντας την εκεί κατάσταση «εύθραυστη και δύσκολη».

Πριν αρχίσει στην Ουάσιγκτον η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ ξεκινώντας περιοδεία στη ΝΑ Ασία επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν στη ΒΑ Συρία «περίπου 600» Αμερικανούς στρατιωτικούς. Ερωτηθείς εάν στους 600 συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 200 Αμερικανοί που είναι ανεπτυγμένοι στη βάση Αλ Τανφ (νότια), στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας, ο Εσπερ εξήγησε ότι μιλούσε για τις πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία. «Σε όλη τη χώρα, αυτό μας κάνει σχεδόν 600», πρόσθεσε.

Νέα ρωσική βάση ελικοπτέρων

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Zβεζντά» μετέδωσε στιγμιότυπα από τις πυρετώδεις εργασίες για την κατασκευή νέας ρωσικής αεροπορικής βάσης σε περιοχή της μεθοριακής συριακής πόλης Καμισλί που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η νέα βάση ελικοπτέρων θα προστατεύεται από πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος, ενώ ήδη έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα τρία ελικόπτερα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βολιβία

Σε τοποθέτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τη συζήτηση για την κατάσταση στη Βολιβία, που διεξάχθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Βολιβία που ενορχήστρωσαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την ντόπια ολιγαρχία, με την απροκάλυπτη χρησιμοποίηση του Στρατού και της Αστυνομίας για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες. Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες συλλήψεις και διώξεις διαδηλωτών, τους βανδαλισμούς της πρεσβείας της Βενεζουέλας, τις αντικουβανικές ενέργειες των αντιδραστικών δυνάμεων. Η δε ΕΕ προκαλεί με τη στάση της, δήθεν ίσων αποστάσεων, που στην πράξη ενθαρρύνει τους πραξικοπηματίες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βολιβίας. Οι εξελίξεις τόσο στη Βολιβία, αλλά και στη Βενεζουέλα, στη Χιλή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι υπόθεση των λαών τους, της πάλης των εργατικών - λαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και των άλλων λαϊκών οργανώσεων και αποτελεί δικό τους αναφαίρετο δικαίωμα να επιβάλουν το δίκιο τους. Να επιλέξουν το δικό τους μέλλον για τη χώρα τους, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στα πραξικοπήματα, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξαθλίωση, στην άγρια καταστολή της θέλησης του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ