Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Δεν υποχωρούν οι διαδηλώσεις

Μετά την επιτυχημένη γενική απεργία της Τρίτης στη Χιλή, που οργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα από την Κοινωνική Ενότητα (τη συσπείρωση άνω των 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα), η συζήτηση στις εκδηλώσεις και συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα.

Πρώτον, στην ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της δικτατορίας του Πινοσέτ, μέσω μιας Συντακτικής Συνέλευσης και στη συνέχεια έγκρισης με λαϊκό δημοψήφισμα. Δεύτερον, να υπάρξει τιμωρία των υπεύθυνων για τη βάρβαρη καταστολή που αντιμετωπίζει ο λαός από τις 18 Οκτώβρη, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, διάστημα κατά το οποίο μετράει 23 νεκρούς και 1.200 τραυματίες, από τους οποίους 200 έχουν χτυπηθεί στα μάτια και κάποιοι τα έχουν χάσει. Επίσης διατυπώνεται το αίτημα της απελευθέρωσης των συλληφθέντων, οι οποίοι είναι πάνω από 10.000.

Πάντως η προσπάθεια του Πινιέρα και ο διάλογος με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, για συμφωνία συνταγματικής αναθεώρησης, απορρίπτονται από τις μαζικές οργανώσεις, ενώ και το ΚΚ Χιλής στηρίζει ως μόνη λύση τη Συντακτική Συνέλευση για νέο Σύνταγμα και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Επιπλέον, καταγγέλλεται η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πινιέρα ζήτησε από απόστρατους καραμπινιέρους (στρατιωτικοποιημένη αστυνομία) να επιστρέψουν στην υπηρεσία.

Τέλος, χτες έγιναν στη χώρα εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον ηγέτη του κινήματος των Μαπούτσε (της φυλής των αυτοχθόνων της Χιλής), Καμίλο Κατριγιάνκα, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο με πυροβολισμό στο κεφάλι από τους καραμπινιέρους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Για την υπόθεση αυτή, που εκδικάζεται, ενδέχεται να καθίσουν στο εδώλιο 11 αστυνομικοί που εμπλέκονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ