Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιστροφές τζιχαντιστών θέλουν οι ΗΠΑ

Ενώ οι Ρώσοι φτιάχνουν τρίτη βάση στο Καμισλί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον επαναπατρισμό και τη δίκη των χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στις χώρες καταγωγής τους ζήτησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στη σύνοδο 31 ομολόγων του από χώρες του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους» που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον. «Ξεχνώντας» τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών στη δημιουργία, εκπαίδευση και υποστήριξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στις δύο εμπόλεμες χώρες, ο Πομπέο άσκησε παράλληλα πιέσεις στους ομολόγους του για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να συμβάλουν στη μεταπολεμική αποκατάσταση του Ιράκ και της Βορειοανατολικής Συρίας (εκεί όπου παραμένουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί για να κάνουν πλιάτσικο στις συριακές πετρελαιοπηγές...).

«Τα μέλη του συνασπισμού πρέπει να δεχτούν πίσω τους ξένους τρομοκράτες μαχητές που συνελήφθησαν και να τους επιβάλουν τιμωρία για τις βιαιοπραγίες που έκαναν», είπε ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου. Σε επόμενο σημείο επέστησε την προσοχή των ομολόγων του σε άλλες ζώνες δράσης του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας πως η απειλή της οργάνωσης δεν τελείωσε και πως το ενδιαφέρον της συμμαχίας θα πρέπει τώρα να εστιάσει στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Δυτική Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ήταν παρών στη σύνοδο, συνεχάρη τις ΗΠΑ για την εξολόθρευση του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «ορόσημο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Παραδέχθηκε τις ενδοσυμμαχικές κόντρες στο ΝΑΤΟ για την «κατάσταση στη ΒΑ Συρία» (εννοώντας την τουρκική χερσαία εισβολή σε βάρος των Κούρδων μαχητών), χαρακτηρίζοντας την εκεί κατάσταση «εύθραυστη και δύσκολη».

Πριν αρχίσει στην Ουάσιγκτον η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ ξεκινώντας περιοδεία στη ΝΑ Ασία επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν στη ΒΑ Συρία «περίπου 600» Αμερικανούς στρατιωτικούς. Ερωτηθείς εάν στους 600 συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 200 Αμερικανοί που είναι ανεπτυγμένοι στη βάση Αλ Τανφ (νότια), στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας, ο Εσπερ εξήγησε ότι μιλούσε για τις πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία. «Σε όλη τη χώρα, αυτό μας κάνει σχεδόν 600», πρόσθεσε.

Νέα ρωσική βάση ελικοπτέρων

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Zβεζντά» μετέδωσε στιγμιότυπα από τις πυρετώδεις εργασίες για την κατασκευή νέας ρωσικής αεροπορικής βάσης σε περιοχή της μεθοριακής συριακής πόλης Καμισλί που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η νέα βάση ελικοπτέρων θα προστατεύεται από πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος, ενώ ήδη έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα τρία ελικόπτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ