ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προειδοποιεί για «εξωτερική παρέμβαση» υπέρ των διαδηλώσεων

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην Τεχεράνη ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην Τεχεράνη ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ορισμένες χώρες στην περιοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν εύκολη ζωή στην περιοχή, στην περίπτωση που βρεθούν στοιχεία τα οποία θα δείχνουν ότι επενέβησαν για να δημιουργήσουν αναταραχή στο Ιράν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Εσακ Τζαχανγκίρι, καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις οποίες η Τεχεράνη επιμένει να συνδέει αποκλειστικά με σχέδια αντίπαλων δυνάμεων να διαταράξουν τη «σταθερότητα» της χώρας.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και το κορυφαίο στέλεχος των «Φρουρών της Επανάστασης», υποναύαρχος Αλί Φανταβί, ο οποίος δήλωσε ότι «η απάντησή μας θα είναι μετά βεβαιότητας ανάλογη της βιαιότητάς τους», καταδικάζοντας τη στάση των αντιφρονούντων διαδηλωτών. Μίλησε ακόμα για «λακέδες και μισθοφόρους» που έχουν συλληφθεί και - όπως ισχυρίστηκε - «έχουν ξεκάθαρα ομολογήσει ότι ενήργησαν στην υπηρεσία της Αμερικής και, Θεού θέλοντος, το δικαστικό σύστημα της χώρας θα τους επιβάλει τις αυστηρότερες τιμωρίες».

Μάλιστα, χτες στην Τεχεράνη έγινε πορεία μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης, με συνθήματα «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ».

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στη χώρα ο Ιρανός υπουργός Ενημέρωσης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί - Τζαχρομί, για το ρόλο του «στην ευρεία λογοκρισία του διαδικτύου», κατηγορώντας τον για περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές του Ιράν στην πρόσβαση στο ίντερνετ. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το «Facebook», το «Instagram» και το «Twitter» να αναστείλουν τους λογαριασμούς των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος.

Ολα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε κατηγορίες ότι «η ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή μας και εναντίον μας συνεχίζεται». Σημειωτέον, οι «περιφερειακές εξελίξεις» και οι κοινές ανησυχίες ΗΠΑ - Ισραήλ για τη δράση του Ιράν συζητήθηκαν και στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίβ Κοχάβι. «Κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε το Ιράν να εγκατασταθεί εδώ στην περιοχή μας» και «να μετατρέψει το Ιράκ και την Υεμένη σε βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Χαιρετίζω την ευκαιρία που μου δίνεται, εκ μέρους του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να επαναβεβαιώσω τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν στη φωτιά του πολέμου μεταξύ του αμερικανικού λαού και του κουρδικού λαού στην περιοχή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, το Σάββατο, από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη.

Ο Πενς επισκέφτηκε αρχικά την αεροπορική βάση των ΗΠΑ, Αλ Ασαντ, στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος που τον μετέφερε, και παρακάθισε σε γεύμα με Αμερικανούς στρατιώτες.

Η παραπάνω επισήμανσή του έγινε στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Νεσιρβάν Μπαρζανί, ενώ με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Αντελ Αμπντούλ Μάχντι, είχε μόνο τηλεφωνική συνομιλία. Η ξαφνική επίσκεψη Πενς έγινε σε μια περίοδο που ο ρόλος των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται (με φόντο και τα παζάρια για τη μεταπολεμική Συρία), αλλά και ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ εντείνονται. Την Κυριακή, μάλιστα, δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σε μία ακόμα προσπάθεια «αποκατάστασης της τάξης» με χρήση πραγματικών σφαιρών, αυτήν τη φορά έξω από το λιμάνι Ουμ Κασρ κοντά στη Βασόρα. Εκτός από τα δύο θύματα, περίπου 70 άτομα τραυματίστηκαν.

ΣΥΡΙΑ
Εγγραφο που αμφισβητεί το πόρισμα για την «υπόθεση της Ντούμα»

Εγγραφο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων αμφισβητεί το πόρισμα για την επίθεση με χημικά αέρια στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απρίλη 2018, που είχε αποδοθεί στη συριακή κυβέρνηση και είχε προκαλέσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς μια βδομάδα αργότερα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Το έγγραφο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Οργανισμού, το οποίο αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο «WikiLeaks».

Η εφημερίδα αναφέρει εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με ημερομηνία 22 Ιούνη 2018 - όταν ακόμη η διεθνής κοινότητα ανέμενε το πόρισμα των ειδικών - που αποκαλύπτει το «WikiLeaks», είναι δυνατόν να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση. Το πόρισμα του Οργανισμού δημοσιεύτηκε με σημαντική καθυστέρηση μόλις τον Μάρτη του 2019 και στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο συντάκτης του απευθύνεται στον Βρετανό διπλωμάτη, Ρόμπερτ Φέαργουεδερ, τότε προσωπάρχη του Τούρκου γενικού διευθυντού του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, και εκφράζει τις αμφιβολίες των τεχνικών για την επίσημη υπόθεση που προβάλλεται στην έκθεση για την αυτοψία.

Ο ίδιος ο συντάκτης, χωρίς να κατονομάζει, αποδίδει ευθύνες στα πιο υψηλόβαθμα κλιμάκια του Οργανισμού, στο ίδιο το γραφείο του γενικού διευθυντή, τονίζοντας πως εξεπλάγη «διαβάζοντας για το πώς αποδίδει με λανθασμένο τρόπο τα δεδομένα» η «τροποποιημένη αυτή έκθεση». Ο συντάκτης του μηνύματος τονίζει τις αμφιβολίες που εξέφραζαν οι επιτόπου ερευνητές όσον αφορά τα συμπτώματα, όπως τα είχαν αναφέρει οι αυτόπτες μάρτυρες και έγιναν ορατά από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η γνώμη τους απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο της έκθεσης. Οπως τονίζει ο ίδιος, οι αμφιβολίες είχαν εκφραστεί όχι μόνον από τους εμπειρογνώμονες, αλλά και από τους τοξικολόγους, που ήταν ειδικευμένοι στα χημικά όπλα. Επίσης, ο ίδιος ειδικός αμφισβητεί το στοιχείο ότι τα χημικά εκλύθηκαν από δύο κίτρινους μεταλλικούς κυλίνδρους, οι φωτογραφίες των οποίων είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.

Θυμίζουμε ότι την επίθεση, για την οποία είχε γίνει ιδιαίτερη προβολή σε δυτικά ΜΜΕ και με τη συνδρομή των λεγόμενων «Λευκών Κράνων» της δήθεν ομάδας αρωγής που στήθηκε από μυστικές υπηρεσίες, είχαν αμφισβητήσει η συριακή κυβέρνηση καθώς και η ρωσική, που είχε παρουσιάσει και στοιχεία για το πώς νεκρά υποτίθεται παιδιά εμφανίζονταν να κάνουν δηλώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το προεκλογικό πρόγραμμα παρουσίασαν οι Συντηρητικοί

Δεσμεύονται για Brexit που θα φέρει «τσουνάμι επενδύσεων»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τσουνάμι επενδύσεων» μετά την ολοκλήρωση του Brexit υποσχέθηκε την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρουσιάζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών (Τόρις) ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Γενάρη του 2020, να διαπραγματευτεί η Βρετανία τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ τον επόμενο χρόνο και να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit πέραν του Δεκέμβρη του 2020.

Οι Συντηρητικοί υπόσχονται, πέρα από την «περαίωση του Brexit», «την αναβάθμιση υποδομών της χώρας» αυξάνοντας τη χρηματοδότηση στα σχολεία και τα νοσοκομεία, που «καταρρέουν» και έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και προς την αστυνομία. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν υποδομές και επενδύσεις, δίνοντας ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία, οι Συντηρητικοί δεσμεύονται για επιπλέον δημόσιες δαπάνες 23,5 δισ. λίρες επιπλέον το διάστημα 2020 - '24, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν προτείνουν πάνω από 80 δισ. λίρες επιπλέον.

«Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit», διαβεβαίωσε ο Τζόνσον, υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα αποκαταστήσει «την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των ψηφοφόρων». Μάλιστα «προειδοποίησε» πως «ο μοναδικός τρόπος να εφαρμοστεί το Brexit είναι να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο».

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι υποδέχτηκαν το πρόγραμμα των Τόρις με «συγκρατημένη αισιοδοξία». Οι επιχειρήσεις θα περιμένουν «πιο ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, των επιχειρήσεων και των επενδύσεων», σημείωσε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC). Οι επιχειρήσεις ζητούν «πιο φιλόδοξα μέτρα για την πρόσβαση σε δεξιότητες και τις υποδομές», όμως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη του Brexit και για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, τονίζει η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής, παραμένει το προβάδισμα των Συντηρητικών. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Survation», οι Συντηρητικοί λαμβάνουν το 41%, ενώ οι Εργατικοί το 30%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 15%, ενώ το «Κόμμα Brexit» του Νάιτζελ Φάρατζ εμφανίζεται στο 5%. Παρόμοια τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της «Savanta ComRes» για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Express», με τους Τόρις να προηγούνται με 42% και να ακολουθούν οι Εργατικοί με 32%. Σε δημοσκόπηση της ICM που διενεργήθηκε διαδικτυακά με δείγμα 2.004 ανθρώπους στο διάστημα μεταξύ 22 και 25 Νοέμβρη, οι Συντηρητικοί έχουν 41% και οι Εργατικοί 34%.

ΗΠΑ
Αντιπαράθεση και ... στο Ναυτικό

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με το υπουργείο Αμυνας της χώρας και ειδικά το Ναυτικό των ΗΠΑ, με αφορμή τη στήριξη που παρέχει ο Τραμπ στον αξιωματικό των πεζοναυτών (SEALS) Εντουάρντ Γκάλαχερ, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ (δολοφονίες κρατουμένων και απείλησε να σκοτώσει συναδέλφους του οι οποίοι τον ανέφεραν).

Ο υφυπουργός για θέματα Ναυτικού, στην ευθύνη του οποίου είναι οι SEALS, Ρίτσαρντ Σπένσερ, παύτηκε χτες από τα καθήκοντά του, γιατί κάλυψε τον Γκάλαχερ, ενώ είχε και απευθείας επικοινωνία με τον Τραμπ, κάτι που κατά τον υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, και προϊστάμενό του, υπερέβη τις αρμοδιότητές του. Πάντως, ο Τραμπ με μήνυμά του στο «twitter» την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι ο Γκάλαχερ θα πρέπει να παραμείνει στη μονάδα. Η παρέμβαση Τραμπ έχει προκαλέσει οργή στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλι, προειδοποίησαν τον Τραμπ ότι αν δώσει μορφή επίσημης εντολής στο ...μήνυμά του στο «twitter», οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Φαίνεται ότι το όλο θέμα, εκτός των άλλων, σχετίζεται και με την ενδοαστική κόντρα στο εσωτερικό των ΗΠΑ και ενόψει των εκλογών την επόμενη χρονιά, ενώ τα ζητήματα του «πατριωτισμού» αναμένεται να ανέβουν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι και ο Εσπερ θα διαφοροποιηθεί από τον Τραμπ, όπως συνέβη και με άλλους (ουκ ολίγους) πρώην υπουργούς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ