ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υποψηφιότητα Μπλούμπεργκ ενάντια στον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με στόχο, όπως διακηρύσσει, να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη του 2020, ο δισεκατομμυριούχος, «φιλάνθρωπος» και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης (2002 - 2013), Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών, μόλις λίγες μέρες προτού λήξει η προθεσμία. Το 2001 έθεσε υποψηφιότητα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ενώ το 2009 κατέβηκε ως «ανεξάρτητος». Το 2018 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μπλούμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου ΜΜΕ και ιδιοκτήτης «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν δράσεις «κατά της κλιματικής αλλαγής» και για πιο αυστηρή νομοθεσία κατά της οπλοκατοχής, έχει ξοδέψει τουλάχιστον 31 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικά σποτ.

Χαρακτήρισε τον Τραμπ «απειλή για τη χώρα μας, τις αξίες μας και την εθνική μας ασφάλεια» και εκτίμησε ότι «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επανεκλογής του από ό,τι πριν», κάτι που όπως είπε τον οδήγησε να θέσει υποψηφιότητα.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δικαίωμα να αγοράζουν εκλογές. Γι' αυτό πολλοί δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, δεν πρόκειται να πάνε πολύ μακριά σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς. Επίσης η υποψήφια Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατηγόρησε τον Μπλούμπεργκ ότι «θέτει ένα στοίχημα για τη δημοκρατία το 2020. Δεν χρειάζεται ανθρώπους, χρειάζεται μόνο τσάντες με χρήματα».

Συνεχίζονται οι «αναταράξεις»

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, Κεν Μπρεθγουέιτ, για τη θέση του υπουργού Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο προηγούμενος υπουργός, Ρίτσαρντ Σπένσερ, αποπέμφθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, εξαιτίας της στάσης που είχε κρατήσει στην υπόθεση του αξιωματικού που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και στον οποίο ο Τραμπ είχε απονείμει χάρη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ανταμ Σιφ, από τους Δημοκρατικούς, δήλωσε πως οι επιτροπές που διεξάγουν την έρευνα για την ενδεχόμενη παραπομπή του Τραμπ σε δίκη θα στείλουν την έκθεσή τους στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων ακριβώς μετά την επανέναρξη των εργασιών του Κογκρέσου, την επόμενη βδομάδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δοκιμές και παζάρια για συστοιχίες «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών «F-16» αναμενόταν να γίνουν και χτες, στη βάση Μούρτεντ κοντά στην Αγκυρα, προκειμένου να δοκιμαστεί η σύνδεση των ραντάρ του συστήματος «S-400», που η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα από τη Ρωσία, παρά τις συνεχιζόμενες «ενστάσεις» των ΗΠΑ και άλλων δυτικών συμμάχων της. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα η είδηση που μετέδωσαν όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές της επαρχίας της Αγκυρας επιβεβαίωσαν την πτήση «F-16» σε χαμηλό ύψος.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μιχίβ, δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά θα υπογραφεί συμβόλαιο για την παράδοση μίας ακόμη συστοιχίας «S-400» και ότι υπάρχουν και άλλα μεγάλα σχέδια. Ολα αυτά ενώ τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφτεί (ξανά) την Τουρκία στις αρχές Γενάρη και μεταξύ άλλων θα παραστεί στα εγκαίνια του χερσαίου τμήματος του αγωγού «TurkStream» (που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας κ.τ.λ. προς την Ευρώπη), μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Φυσικά, την προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας παρακολουθεί στενά το ΝΑΤΟ, εκπρόσωπος του οποίου αρνήθηκε χτες να «κάνει υποθέσεις» για «το σκεπτικό της Τουρκίας να επιλέξει ως εταίρο της σε αυτή την περίπτωση τη Ρωσία, αντί των ΗΠΑ και του NATO», σχολίασε ωστόσο ότι «πάντως, η εμμονή της Τουρκίας να προχωρήσει με τους "S-400" αντίκειται στις δεσμεύσεις της προς το NATO και θα έχει συνέπειες στη διαλειτουργικότητα» του εξοπλισμού των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων με αυτά «της Συμμαχίας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας με τη χρήση των ρωσικών συστημάτων, πρόσθεσε ωστόσο ότι «εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος».

Από τη δική του μεριά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «(εμείς) συζητάμε τα πάντα με βάση το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα. Πάντοτε προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσω διαβουλεύσεων, κάνοντας να λειτουργήσει η διπλωματία, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, είτε για τις υπόλοιπες χώρες».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», η Τουρκία αρνείται να στηρίξει αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, απαιτώντας από τη βορειοατλαντική συμμαχία να προσφέρει στην Αγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη στη μάχη της ενάντια στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) στη Βόρεια Συρία.

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών - μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως τις αμυντικές του δυνάμεις σε Βαλτική και Πολωνία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανακινεί το θέμα των Ουιγούρων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να δοθεί «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε παρατηρητές του ΟΗΕ στα κέντρα κράτησης αντικαθεστωτικών, που η Κίνα φέρεται να έχει διαμορφώσει στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και είναι έντονο το αυτονομιστικό κίνημα.

Οι καταγγελίες προκύπτουν από δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ (που εμφανίζονται να έχουν στη διάθεσή τους απόρρητα κρατικά έγγραφα της Κίνας), σύμφωνα με τα οποία το Πεκίνο διατηρεί ένα μεγάλο τέτοιο δίκτυο κέντρων κράτησης (για το Πεκίνο αποτελούν «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης»). Οι καταγγελίες αξιοποιούνται στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών με την Κίνα, η οποία εμφανίζεται να απειλεί ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα που συνολικά υπονομεύουν όλοι όσοι υποστηρίζουν τα συμφέροντα και την εξουσία των μονοπωλίων. Αλλωστε, αντίστοιχη «αγωνία» για τις ανθρώπινες ελευθερίες και τη «δημοκρατία» εξέφρασαν δυτικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τις εκλογές στο Χονγκ Κονγκ.

Η μεγάλη ενίσχυση «φιλοδημοκρατικών» δυνάμεων (δηλαδή δυνάμεων που ασκούν κριτική στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, της οποίας τμήμα αποτελεί το Χονγκ Κονγκ) αναζωπύρωσε συζητήσεις για την ανάγκη «αλλαγών» στο Χονγκ Κονγκ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 13 Γάλλοι στρατιώτες που συμμετέχουν στην αποστολή που η χώρα διατηρεί στο Μάλι. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων. Ο Μακρόν έσπευσε να πει ότι «έπεσαν ενώ επιχειρούσαν και έχασαν τη ζωή τους για τη Γαλλία στη σκληρή μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στο Σαχέλ», ενώ η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε ότι άρχισε έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Δύο κυβερνητικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν και τέσσερα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν χτες, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, όταν άγνωστος πυροδότησε χειροβομβίδα στη διάρκεια συνάντησης τοπικών αξιωματούχων. Οι αρχές κατηγορούν για το συμβάν τους αυτονομιστές της περιοχής.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Audi», θυγατρική του ομίλου «Volkswagen», ανακοίνωσε την κατάργηση 9.500 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025 στη Γερμανία, για την εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2029. Η μείωση του προσωπικού θα γίνει κυρίως με τη μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται, ενώ οι χρηματικοί πόροι που θα αποδεσμευτούν θα επιτρέψουν «να αυξηθεί η παραγωγικότητα» στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση». Σχεδιάζεται επίσης να δημιουργηθούν 2.000 «νέες θέσεις ειδικών» σε τομείς της ηλεκτροκίνησης και του συνδεδεμένου στο διαδίκτυο αυτοκινήτου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Χιλιάδες τρακτέρ κατευθύνθηκαν χτες στο Βερολίνο, καθώς οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται κατά του κυβερνητικού πακέτου μέτρων για την αγροτική παραγωγή και κυρίως για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χρήση φυτοφαρμάκων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των αποθεμάτων νερού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο Βερολίνο κατέφτασαν πάνω από 5.000 τρακτέρ από όλη τη χώρα.

ΣΑΝΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ.-- Πυρκαγιά σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και δάση μαίνεται από προχτές στους λόφους πάνω από την πόλη Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έχει αναγκάσει κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η φωτιά ξέσπασε στο εθνικό δάσος «Λος Πάδρες» και επεκτάθηκε γρήγορα, έχοντας καλύψει μια περιοχή 31.000 στρεμμάτων έως το βράδυ της Δευτέρας.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από μέρες έντονων βροχών που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις μέσα και στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κονγκό.

ΔΡΕΣΔΗ.-- Τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας» που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα εκλάπησαν τη Δευτέρα το πρωί από το μουσείο «Grunes Gewolbe» (Πράσινος Θόλος) της Δρέσδης στη Γερμανία. Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάνε τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ' αυτές. Λίγο πριν πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Το αυτονομιστικό ERC δεν θα βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης

Αν δεν υπάρξει διάλογος και συμφωνία για το θέμα της Καταλονίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

To 94,6% των εγγεγραμμένων μελών του αυτονομιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC) απέρριψε την προοπτική να βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» στην Ισπανία, με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διαδικασία διαλόγου για λύση στο πρόβλημα της Καταλονίας. PSOE και «Ποδέμος» χρειάζονται την αποχή του ERC από την ψηφοφορία για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς έχουν μόλις 155 από τις 350 έδρες του Κοινοβουλίου.

Οπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ERC, Μάρτα Βιλάλτα, παζαρεύοντας τη στήριξη του κόμματος, «τώρα είναι που πρέπει να κινητοποιηθεί ο Πέδρο Σάντσεθ». Το ερώτημα που έθεσε το ERC στη βάση του ήταν: «Συμφωνείτε να απορριφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον Πέδρο Σάντσεθ, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει συμφωνία για να αντιμετωπισθεί η πολιτική διένεξη με το ισπανικό κράτος μέσω διαπραγμάτευσης;».

Σύμφωνα με την Βιλάλτα, το καταλανικό κόμμα, που με 13 βουλευτές έχει αναδειχθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη δύναμη στο ισπανικό Κοινοβούλιο, «είναι πλέον πολύ πιο δυνατό, ώστε να αναγκάσει το ισπανικό κράτος να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις» και κάλεσε τους Σοσιαλιστές (PSOE) να επιλέξουν ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις και μία αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο, το 92% των μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) ενέκρινε την κυβερνητική συμφωνία με τους «Ποδέμος», το δημοψήφισμα των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ