ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ
«Χάρτινες» κατασκευές έστειλαν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους

Σπίτια και ξενοδοχεία χτίστηκαν πάνω στην άμμο τη δεκαετία του '90, της ...ραγδαίας καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς προδιαγραφές

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε σκηνές

Copyright 2019 The Associated

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε σκηνές
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε 49 είχαν ανέλθει την Παρασκευή οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα στην Αλβανία και αναζητούνταν ακόμη 6 άνθρωποι, με τις ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί να εξανεμίζονται. Ο σεισμός, με μικρό εστιακό βάθος, είχε επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνα, στα βόρεια των Τιράνων. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, με ολόκληρες πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινα και πολλά κτίρια να τα έχει καταπιεί κυριολεκτικά το έδαφος.

Σωστικά συνεργεία έχουν καταφτάσει από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Σερβία, η Ιταλία, η Τουρκία, και έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 45 άνθρωποι. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, πάνω από 900 τραυματίες έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για 3 απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών, ενώ 23 είναι οι νεκροί στην κωμόπολη Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανέφερε ότι στο Δυρράχιο έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι 8 να θεωρούνται ακατοίκητες. Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αγγίζουν τις 3.480. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10.000.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους

Copyright 2019 The Associated

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Την Πέμπτη το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ προκαλώντας πανικό στο Νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Πολλοί κάτοικοι, φοβούμενοι και νέο μεγάλο σεισμό, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις πόλεις τους, ενώ κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές καταρρέουν.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, περνούν τις νύχτες στο ύπαιθρο, σε αυτοκίνητα, στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ ορισμένες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία του Δυρραχίου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει ορισμένους σεισμοπαθείς, επιβεβαιώνοντας και τους ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την Αλβανία στο πλαίσιο και ευρύτερων σχεδιασμών στην περιοχή, ακόμη και με αλλαγή συνόρων.

Κτίρια χωρίς προδιαγραφές, χτισμένα πάνω στην άμμο

Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας ότι το έργο της ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους, ωστόσο υποσχέθηκε οι ζημιές να επουλωθούν έως το 2020.

Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Σύμφωνα με αναφορές επιστημόνων σε ΜΜΕ, πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν, κάποια από τα οποία κυριολεκτικά τα κατάπιε το έδαφος, είχαν ανεγερθεί κυρίως μετά το 1990, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές. Είναι ενδεικτικό ότι η περιοχή του Δυρραχίου και τα περίχωρα πριν την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Αλβανία, αποκαλούνταν «βάλτος» και μεγάλες εκτάσεις είχαν εκχερσωθεί για να αξιοποιηθούν μόνο ως καλλιεργήσιμη γη. Τη δεκαετία του '90 - η γη πλέον είναι εμπόρευμα - ιδιώτες εργολάβοι και επιχειρηματίες έχτισαν εκεί πολυκατοικίες και ξενοδοχεία, χωρίς την απαραίτητη αντισεισμική προστασία και τις ανάλογες προδιαγραφές, κερδίζοντας πολλά από την ανοικοδόμηση της περιοχής και φυσικά στο όνομα της ανάπτυξης είχαν όλες τις σχετικές ...διευκολύνσεις από το αστικό κράτος.

ΜΜΕ αναφέρουν πως στη Θουμάνα δύο από τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, χτισμένες τη δεκαετία του '90, ουσιαστικά δεν είχαν θεμέλια, κατασκευάστηκαν πάνω σε αμμώδες έδαφος, εξασφαλίζοντας τις άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Τις συνέπειες αυτής της ...προόδου πληρώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που για άλλη μια φορά οι ανάγκες τους θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα προς το ΚΚ Αλβανίας

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σε μήνυμα που απέστειλε στο ΚΚ Αλβανίας εκφράζει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια για τα θύματα:

«Το ΚΚΕ, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είναι αλληλέγγυο με τους εργαζόμενους της Αλβανίας και τους Αλβανούς μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στη χώρα μας, τονίζει πως δεν είναι μοιραίο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν τέτοιο βαρύ φόρο αίματος από τα φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να βρίσκουν χρήματα για τους πολέμους και τα σφαγεία των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να παρατηρείται έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας και ετοιμότητας. Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι λαϊκές ανάγκες για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα δεν χωράνε στους σχεδιασμούς των καπιταλιστών και των κομμάτων τους, κι αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες. Οι εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα δικαιούνται ασφαλείς και αξιοπρεπείς κατοικίες, με τήρηση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας».

Αλληλεγγύη από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο καταστροφικός σεισμός στην Αλβανία, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους εργάτες και το λαό της γειτονικής χώρας. Στην ανακοίνωσή της σημείωνε: «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις ασχολούνται μόνο στα λόγια με το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης όπως και με τα άλλα λαϊκά προβλήματα.

Είναι επιβεβλημένο, άμεσα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες, όπου οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, να δυναμώσει ο αγώνας, ώστε στο επίκεντρο να μπουν οι λαϊκές ανάγκες και η προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Να δυναμώσει ο αγώνας και να απαιτηθούν μέτρα, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες από τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών και να διασφαλιστεί η άμεση έμπρακτη στήριξη των πληγέντων με την ευθύνη του κράτους».

Αμέσως επίσης οργανώθηκε από τα παραρτήματα η συλλογή βοήθειας (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.) στα γραφεία του θα συγκεντρώνει βοήθεια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, επίσης καθημερινά, στο χώρο του Συνδικάτου (Σουρή 2) από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου στα γραφεία του από Δευτέρα έως Παρασκευή (8.30 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία στις 5 Δεκέμβρη ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Πανεθνική 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Γαλλία για τις 5 Δεκέμβρη, ζητώντας την απόσυρση της «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης Μακρόν που δίνει νέο συντριπτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την επιτυχία της απεργίας έχουν μπει οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, όπως το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, και καλούν σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε δεκάδες πόλεις αλλά και σε αποφασιστική οργάνωση του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα των εργαζομένων, για να θωρακιστούν καλύτερα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι νέες ανατροπές χτυπούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Ιεραρχείται η μείωση των «συνταξιοδοτικών δαπανών» και καθιερώνεται ένα σύστημα συγκέντρωσης μορίων για τον υπολογισμό των συντάξεων το οποίο υπηρετεί πολύπλευρα τη μετατροπή τους σε επιδόματα. Επιδιώκονται επίσης η επέκταση των επαγγελματικών ταμείων, που προς απογοήτευση του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχουν ακόμα διαδοθεί ιδιαίτερα στη χώρα, και η ανάπτυξη του καθαρά ιδιωτικού τομέα ασφάλισης.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Elabe», το 64% των ερωτηθέντων στηρίζουν τη διοργάνωση της κινητοποίησης, ενώ σε πολλές πόλεις έχουν ήδη προετοιμαστεί διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις και δεύτερη μέρα. Για παράδειγμα, στη Μασσαλία έχει ήδη σχεδιαστεί κινητοποίηση και στις 7 Δεκέμβρη. Το ΕΚ καλεί σε μαζική συμμετοχή με σύνθημα «Ολοι στην απεργία, ξεκινώντας από τις 5 Δεκέμβρη μπλοκάρουμε την οικονομία!».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο πλευρό των εργαζομένων

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους της Αλβανίας με αφορμή το σεισμό σημείωνε: «Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να παίρνονται μέτρα προστασίας του λαού ενάντια στις φυσικές καταστροφές, αλλά οι κυβερνήσεις επιλέγουν να δαπανούν τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις πολυεθνικές.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουν τη συμπαράσταση και στήριξή τους προς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και τους εργαζόμενους της Αλβανίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ