Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ
«Χάρτινες» κατασκευές έστειλαν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους

Σπίτια και ξενοδοχεία χτίστηκαν πάνω στην άμμο τη δεκαετία του '90, της ...ραγδαίας καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς προδιαγραφές

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε σκηνές

Copyright 2019 The Associated

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε σκηνές
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε 49 είχαν ανέλθει την Παρασκευή οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα στην Αλβανία και αναζητούνταν ακόμη 6 άνθρωποι, με τις ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί να εξανεμίζονται. Ο σεισμός, με μικρό εστιακό βάθος, είχε επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνα, στα βόρεια των Τιράνων. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, με ολόκληρες πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινα και πολλά κτίρια να τα έχει καταπιεί κυριολεκτικά το έδαφος.

Σωστικά συνεργεία έχουν καταφτάσει από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Σερβία, η Ιταλία, η Τουρκία, και έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 45 άνθρωποι. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, πάνω από 900 τραυματίες έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για 3 απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών, ενώ 23 είναι οι νεκροί στην κωμόπολη Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανέφερε ότι στο Δυρράχιο έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι 8 να θεωρούνται ακατοίκητες. Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αγγίζουν τις 3.480. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10.000.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους

Copyright 2019 The Associated

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Την Πέμπτη το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ προκαλώντας πανικό στο Νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Πολλοί κάτοικοι, φοβούμενοι και νέο μεγάλο σεισμό, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις πόλεις τους, ενώ κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές καταρρέουν.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, περνούν τις νύχτες στο ύπαιθρο, σε αυτοκίνητα, στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ ορισμένες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία του Δυρραχίου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει ορισμένους σεισμοπαθείς, επιβεβαιώνοντας και τους ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την Αλβανία στο πλαίσιο και ευρύτερων σχεδιασμών στην περιοχή, ακόμη και με αλλαγή συνόρων.

Κτίρια χωρίς προδιαγραφές, χτισμένα πάνω στην άμμο

Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας ότι το έργο της ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους, ωστόσο υποσχέθηκε οι ζημιές να επουλωθούν έως το 2020.

Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Σύμφωνα με αναφορές επιστημόνων σε ΜΜΕ, πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν, κάποια από τα οποία κυριολεκτικά τα κατάπιε το έδαφος, είχαν ανεγερθεί κυρίως μετά το 1990, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές. Είναι ενδεικτικό ότι η περιοχή του Δυρραχίου και τα περίχωρα πριν την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Αλβανία, αποκαλούνταν «βάλτος» και μεγάλες εκτάσεις είχαν εκχερσωθεί για να αξιοποιηθούν μόνο ως καλλιεργήσιμη γη. Τη δεκαετία του '90 - η γη πλέον είναι εμπόρευμα - ιδιώτες εργολάβοι και επιχειρηματίες έχτισαν εκεί πολυκατοικίες και ξενοδοχεία, χωρίς την απαραίτητη αντισεισμική προστασία και τις ανάλογες προδιαγραφές, κερδίζοντας πολλά από την ανοικοδόμηση της περιοχής και φυσικά στο όνομα της ανάπτυξης είχαν όλες τις σχετικές ...διευκολύνσεις από το αστικό κράτος.

ΜΜΕ αναφέρουν πως στη Θουμάνα δύο από τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, χτισμένες τη δεκαετία του '90, ουσιαστικά δεν είχαν θεμέλια, κατασκευάστηκαν πάνω σε αμμώδες έδαφος, εξασφαλίζοντας τις άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Τις συνέπειες αυτής της ...προόδου πληρώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που για άλλη μια φορά οι ανάγκες τους θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ