ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για το δικαίωμα στη μόρφωση

Παναττική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή

«

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Είμαστε αποφασισμένοι. Η μόρφωση είναι δικαίωμά μας»: Είναι το μήνυμα που προέκυψε από την παναττική συνάντηση μαθητών που έγινε την Κυριακή, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, με τη συμμετοχή μαθητών από περισσότερα από 40 σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία).

Οι μαθητές αναφέρονται στο περιεχόμενο της συνάντησης και τα επόμενα βήματα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο mathites.gr, τονίζοντας σχετικά:

«Ανταλλάξαμε πείρα από την έως τώρα δράση μας στα σχολεία μας, στα μαθητικά μας συμβούλια, για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς σε διάφορα σχολεία και γειτονιές της Αθήνας. Για τη μεγάλη πανελλαδική πορεία στις 4 Νοέμβρη, που έγινε κόντρα σε πολλά εμπόδια που συναντήσαμε!

Ανταλλάξαμε γνώμες για το πώς θα γίνουν πιο πολλά τα σχολεία και οι μαθητές που μέσω των μαθητικών τους συμβουλίων συντονίζουν τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους έτσι ώστε να γίνεται πιο δυνατή η φωνή τους. Ιδιαίτερα, πώς θα αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά, μαζί και με τους συλλόγους γονέων όπου είναι δυνατό, τα εμπόδια που μας βάζουν διευθυντές και ορισμένοι καθηγητές στην προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε το σχολείο που έχουμε ανάγκη.

Σκεφτήκαμε ιδέες, τρόπους και δράσεις για να ενημερώνονται και συμμετέχουν ακόμα περισσότερα σχολεία, όπως συναυλίες, τουρνουά και άλλες δραστηριότητες μέσα ή έξω από τα σχολεία μας.

Συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στα σχολεία μας, όπως κενά στους καθηγητές, άθλιες κτιριακές υποδομές και ελλείψεις σχολικού εξοπλισμού. Μας απασχόλησε ειδικά η αγωνιστική ετοιμότητα που θα πρέπει να δείξουμε για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και την καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου και ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Με τη δύναμη που μας δίνει ό,τι έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας τόσα χρόνια (απόσυρση προηγούμενης Τράπεζας Θεμάτων, μη κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, κατάκτηση του 10% εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ, καθυστέρηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου επί έναν χρόνο) είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά.

Γιατί το "σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει" είναι δικαίωμα κάθε μαθητή. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε συντονισμένα και ενωμένα κόντρα στην υποβάθμιση του σχολείου μας, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση που το κάνει χειρότερο. Για σύγχρονα και πραγματικά δωρεάν σχολεία που να μορφώνουν ολόπλευρα και ουσιαστικά όλους τους μαθητές, που μας δίνουν ολοκληρωμένη γνώση, δεν είναι ακριβά εξεταστικά κέντρα "καλύτερης παπαγαλίας"».

Η συνάντηση, κατά την οποία εκλέχτηκε η νέα Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, κατέληξε να μεταφερθεί στα σχολεία η συζήτηση που έγινε, όρισε επόμενο σταθμό δράσης στις 18 Δεκέμβρη, την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, με οργάνωση στα σχολεία δράσεων αλληλεγγύης και αποφάσισε οι μαθητές να είναι «σε ετοιμότητα για προκήρυξη νέας πανελλαδικής πορείας μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω εξαγγελίες για το νομοσχέδιο».

ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή

Πραγματοποιήθηκε χτες, με τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών, η εκδήλωση των ΚΟ του ΚΚΕ στη Λάρισα στο χώρο της Εκπαίδευσης, με θέμα την πρόταση του Κόμματος για την Προσχολική Αγωγή. Στο χώρο διακινούνταν και η σχετική μπροσούρα με τη θέση του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ. Κάλεσε να γίνει η πρότασή του ΚΚΕ «αντικείμενο συζήτησης, πηγή έμπνευσης και διεκδίκησης παιδαγωγών και γονιών, συνολικότερα του λαού μας» και επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ποιος από μας δεν έχει γίνει μάρτυρας αυτής της κυριολεκτικά συναρπαστικής πορείας ανάπτυξης του παιδιού; Της στιγμής της γέννησής του, όπου το βρέφος στρέφει το κεφάλι του στον ήχο της φωνής της μητέρας, αποκρίνεται στον γύρω του κόσμο. Της στιγμής που κάνει το πρώτο του μπουσούλημα, το πρώτο του βήμα, λέει τις πρώτες του λέξεις. Τόσες και τόσες στιγμές που συνδέουν σαν μια αόρατη κλωστή και μετατρέπουν το ανήμπορο νεογέννητο σε ολοκληρωμένη ανθρώπινη προσωπικότητα.

Είναι μια κυριολεκτικά επαναστατική πορεία. Αυτό που χτες ήταν αδύνατο να γίνει, σήμερα γίνεται, αύριο ξεπερνιέται.

Κάθε επιστημονική κουβέντα ή "τεκμηρίωση" για τη σημασία της παιδαγωγικής παρέμβασης απλά επιβεβαιώνει αυτό που βλέπουμε να βλασταίνει καθημερινά. Οταν το παιδί κάθε ηλικίας, από βρέφος μέχρι νήπιο, περνώντας το κατώφλι είτε του παιδικού σταθμού είτε του νηπιαγωγείου και ολοκληρώνοντας μια χρονιά φοίτησης είναι ένα "άλλο" παιδί, που έχει διανύσει μια τεράστια απόσταση στην ανάπτυξή του και έχει βάλει τα θεμέλια για την παραπέρα εξέλιξή του».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Γιορτή για τους μικρούς φίλους

Το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, από τις 17.30 έως τις 20.30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή για τα παιδιά, το 10ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η συναυλία «Πες μου το όνομά σου», που θα δώσει ο αγαπημένος καλλιτέχνης Φοίβος Δεληβοριάς, στις 19.30. Ο Φ. Δεληβοριάς και η Νεφέλη Φασούλη, μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, αλλά κυρίως με τα τραγούδια τους τα παιδικά και τις παράξενες ιστορίες τους, ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς φίλους, παρουσιάζοντας το βιβλίο - cd με τίτλο «Πες μου το όνομά σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μικρή Αρκτος».

Προηγουμένως, οι πύλες του Φεστιβάλ θα ανοίξουν με δημιουργικά και γιορτινά εργαστήρια και στις 18.40 η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, πιστή στο ραντεβού της, προετοιμάζει, με μεγάλο μεράκι, το θεατρικό δρώμενο «Το ποντικάκι που ήθελε ν' αγγίξει ένα αστεράκι», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη διοργανώνεται την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη, στις 20.00 στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» στην Καλαμάτα (Αριστοδήμου 15 & Παπατσώνη - τηλέφωνο επικοινωνίας 6979640761). Ομιλητής θα είναι ο Γιώτης Νικολαΐδης. Ερμηνεύουν και παίζουν οι Τάκης Καντζιλιέρης, Γιώργος Κουφαλάκος, Μαρία Μαυροειδέα, Γιώτης Νικολαΐδης και Τάκης Σταθέας.

ΠΑΤΡΑ
Συντονισμός φοιτητικών συλλόγων

Η οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα βρέθηκε στο επίκεντρο του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων της Πάτρας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπό κατάληψη κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο Συντονιστικό συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Επιστήμης των Υλικών, Μαθηματικού, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Γεωλογικού, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΤΕπΕΚΕ.

Οι παραπάνω Σύλλογοι χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πανελλαδικά, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρα τη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Και σημειώνουν ότι «πανελλαδικά, το φοιτητικό κίνημα βγαίνει δυναμικά απέναντι στην επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, που εξαπολύει με την πολιτική της η κυβέρνηση της ΝΔ».

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, οι Σύλλογοι τονίζουν ότι «τα σχέδια της κυβέρνησης για ένα "σύγχρονο" πανεπιστήμιο, στα πρότυπα της ΕΕ, είναι αντίθετα με την ανάγκη για σύγχρονες σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα». Αναφέρονται ακόμα στη συζήτηση για δίδακτρα στο προπτυχιακό της Αρχιτεκτονικής, καταδικάζουν την καταστολή, υπερασπίζονται το άσυλο και καλούν σε συνέχιση της μαζικής συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ