ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ»
Mε fast track διαδικασίες ψηφίζονται σήμερα στα μουλωχτά αντιλαϊκές ρυθμίσεις

Με τις fast track διαδικασίες του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις». Κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, χτες Δευτέρα συζητήθηκε με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και σήμερα με τις ίδιες απαράδεκτες διαδικασίες θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια, περιέχοντας ένα συνονθύλευμα αντιδραστικών ρυθμίσεων 16 υπουργείων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε τις απαράδεκτες διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για τον τρόπο που το προωθεί και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες από τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά:

Το άρθρο 5 συνδέει τη μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών ιατρών και κυρίως αυτών που είναι στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με το κριτήριο της παραγωγικότητας, δηλαδή ανάλογα με το πόσους ασθενείς θα εξετάσουν, που σημαίνει ότι οι γιατροί στην περιφέρεια θα αποζημιώνονται με μικρότερα ποσά. Πρόκειται για ρύθμιση που, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, προετοιμάζει τη γενίκευση του μέτρου συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Το άρθρο 48 προβλέπει το ...«δικαίωμα» στις οικογένειες παιδιών που έχουν σωματική, ψυχική, πνευματική αναπηρία να φροντίζουν αυτές με δική τους ευθύνη (επιλογή - χρηματοδότηση) για να εξασφαλίσουν βοηθό - συνοδό του παιδιού, για να μπορέσει να εγγραφεί στους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πετάει αυτή την υποχρέωση του κράτους στις πλάτες των οικογενειών, που σημαίνει πρόσθετες δαπάνες και πως παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών αφού οι οικογένειες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Με τα άρθρα 42, 43 και 44 εντάσσει τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων σε ανώτερη κατηγορία στο σύστημα της «κινητικότητας», βάζοντας με αυτόν τον τρόπο περιορισμούς στην εξέλιξη των υπαλλήλων στον φορέα που υπηρετούν. Επαναφέρει δηλαδή την αρχική απαράδεκτη διάταξη στο ν. 4440/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ακυρώσει οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους.

Ενταση της καταστολής

Το άρθρο 17 προβλέπει την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων. Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, είναι καθαρά κατασταλτικό μέτρο γιατί θα είναι οι «ανθρωποφύλακες των κέντρων κλειστού τύπου, δηλαδή των φυλακών» που ετοιμάζει η κυβέρνηση «για όσους δεν πνίγονται στο Αιγαίο».

Το άρθρο 23, στη βάση της σχετικής ευρωενωσιακής νομοθεσίας, προβλέπει νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (το γνωστό τσιπ) στο οποίο θα εισάγονται βιομετρικά δεδομένα του κατόχου (ψηφιακή φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα, ηλεκτρονική υπογραφή), ενώ επιπλέον τα στοιχεία θα είναι μηχανικά αναγνώσιμα. Με άλλα λόγια, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, πρόκειται για μεγαλύτερη συστηματοποίηση του φακελώματος για το λαό, ενώ κατήγγειλε συνολικά την ωμή κρατική βία και καταστολή σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας.

Γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στο άρθρο 54 προβλέπεται η επανεξέταση εκκρεμών αιτήσεων από το 2001 για την κατασκευή έργων σε αιγιαλούς, παραλίες κ.ο.κ., σύμφωνα με το νόμο 4607/2019 που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους από τους αιγιαλούς, μέχρι ποτάμια και βραχονησίδες.

Στο άρθρο 24 που περιέχει ρυθμίσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, καταργείται το όριο ηλικίας των 30 ετών που προβλεπόταν για τα πλοία που μεταφέρουν πετρελαιοειδή. Το όριο είχε τεθεί μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη» που είχε ρυπάνει τον Σαρωνικό με μαζούτ. Οι περιορισμοί στην ηλικία και άλλα μέτρα θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2018, όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε παράταση για να κυκλοφορούν τα σαπάκια για έναν ακόμα χρόνο και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί τα όρια ηλικίας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Στην Ολομέλεια αύριο Τετάρτη οι σχετικές διατάξεις

Ψηφίζεται αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», του οποίου η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ολοκληρώθηκε χτες.

Θυμίζουμε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προβλέπουν επιγραμματικά καταρχήν κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους για να εγγραφούν οι εκτός επικράτειας εκλογείς θα πρέπει: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος». Ακόμα, η ψήφος θα είναι αυτοπρόσωπη και θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Με διάταξη που συμπληρώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ειδική διακομματική επιτροπή έργου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επιφύλαξη για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση έχουν δηλώσει υπέρ. Κατά έχει ταχθεί το ΜέΡΑ25, ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Συνεκτική και ολοκληρωμένη η πρόταση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκας, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ προσήλθε στη συζήτηση αυτή χωρίς μικροκομματικά κριτήρια, γιατί πολύ απλά δεν συγκαταλέγεται σε εκείνα τα κόμματα - όπως είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ - των οποίων οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις με τη βάρβαρη πολιτική τους συνέβαλαν ώστε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ανθρώπων λαϊκών στρωμάτων.

Για το λόγο αυτό, η πρόταση που παρουσίασε ήταν συνεκτική, ολοκληρωμένη, έχει λάβει υπόψη της τη διεθνή πρακτική και έχει κριτήριο να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, από ψηφοφόρους που ενδεχομένως δεν έχουν κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στη συνέχεια σε γενικές γραμμές καλύπτουν τα κριτήρια που τίθενται στην πρόταση του ΚΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές παρατηρήσεις.

Βέβαια, επισήμανε ότι «στο ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες», εξακολουθεί να κυριαρχεί το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε αποδείξει ότι έχει έναν πολύ μακρινό πρόγονο από την Ελλάδα αυτόματα αποκτά ελληνική ιθαγένεια, κάτι που σημαίνει αυτόματα και εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και δικαίωμα ψήφου.

Οσο για την αυτοπρόσωπη ψήφο, την οποία εξαρχής υποστήριξε το ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «υποστηρίζουμε την αυτοπρόσωπη παρουσία, ακόμα και τη συμμετοχή σε ένα κόμμα ή σε ένα συνδικάτο. Ολες αυτές οι θεωρίες της ψηφιακής και ηλεκτρονικής δημοκρατίας, όπου εφαρμόστηκαν δεν βελτίωσαν την ποιότητα της δημοκρατίας. Εμείς δεν ζηλεύουμε την ποιότητα δημοκρατίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, που έχει επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο και ψηφίζει ούτε το 40%. Εμείς θεωρούμε τη συμμετοχή στις εκλογές μια διαδικασία ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής, και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό μόνο στο πλαίσιο της αυτοπρόσωπης παρουσίας, χώρια τα ζητήματα εγκυρότητας κ.λπ.».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΠΑΣΟΚικής κοπής αθλιότητες ενάντια στο ΚΚΕ

Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως συστατικό της στοιχείο τη συκοφάντηση του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού, επιβεβαίωσε η χτεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε εκδήλωση της ονομαζόμενης «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης». Υποστήριξε ότι το κόμμα του, ένα «κόμμα εν κινήσει», μπορεί να δώσει νέα «πνοή» στις ιδέες της δημοκρατίας, της προόδου και του κοινωνικού μετασχηματισμού με ορίζοντα τον σοσιαλισμό». Επιχειρώντας να εξηγήσει αυτές τις «νέες ιδέες» απέδειξε πως προέρχονται από ό,τι πιο σάπιο γέννησε η σοσιαλδημοκρατία και στη χώρα μας, αποδίδοντας μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ τα εύσημα για την «προσφορά» του στη «σοσιαλιστική προοπτική» της Ελλάδας (!) την οποία όμως «διέψευσε». Από την άλλη, κατηγόρησε την «παραδοσιακή αριστερά» (δηλαδή το ΚΚΕ) για τη διάψευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», που, όπως είπε, «αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ούτε υπαρκτός ούτε σοσιαλισμός». Απογειώνοντας το «ξέπλυμα» στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και βλέποντας το κόμμα του στον ...καθρέφτη, έφτασε να χαρακτηρίζει «αχρείαστη σύγκρουση» την αντιπαράθεση μαζί του όταν κυβερνούσε, αφού, όπως είπε, «μοναδικό κερδισμένο είχε τη δεξιά...». Περνώντας δε στο σήμερα, κατέληξε να χαρακτηρίζει το ΚΚΕ απομονωμένο και μοναχικό, με επαναστατικό βερμπαλισμό που κρατάει στο περιθώριο τις όποιες δυνάμεις επηρεάζει, επειδή αποκαλύπτει το βρώμικο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατραπεί σε βασικό εκφραστή του προοδευτικού χώρου», αποφάνθηκε, εξηγώντας ότι αυτό έγινε επειδή «γεννήθηκε μέσα στις ωδίνες της πτώσης του υπαρκτού και της διάψευσης των σοσιαλιστικών οραμάτων».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη:

-- Η ΤΕ Λάρισας διοργανώνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου εκδήλωση αφιερωμένη στους εργαζόμενους με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στον Αγ. Στέφανο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Οι ΚΟ Ενέργειας της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Ενέργειας (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος), με θέμα: «Οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις με επίκεντρο την Ενέργεια αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς με ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ρεύμα φθηνό για το λαό. Οι εξελίξεις στην Ενέργεια και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ του δήμου Εορδαίας, στην Πτολεμαΐδα. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Σητείας Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση στο δημαρχείο Σητείας με θέμα: «Οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας - Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Τάσος Ναθαναηλίδης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων.

-- Η ΤΟ Λευκάδας καλεί στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σε εκδήλωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμάτων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Θα μιλήσουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού και στο δήμο Λευκάδας Βαγγέλης Βερροιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ