ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η παρουσίαση του Λευκώματος για την Απελευθέρωση της Αθήνας και τον Δεκέμβρη του 1944

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι

Με την εκδήλωση - παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και την πραγματοποίηση συναυλίας - αφιερώματος στο αντάρτικο τραγούδι κορυφώνεται την ερχόμενη Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), η πολύμορφη δραστηριότητα με την οποία η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τιμά τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του Λευκώματος, θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που είναι «ποτισμένα» από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Θα παρουσιαστεί επίσης ένα μικρό δείγμα από τα ρεμπέτικα της Κατοχής και των επόμενων δύσκολων χρόνων, καθώς και διεθνιστικά τραγούδια. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής και Μανώλης Φάμελλος. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κόμματος για το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σε εξέλιξη η έκθεση αρχειακού υλικού

Παράλληλα συνεχίζεται η έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος, στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210 5282 607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Εκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), τις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση - ημερίδα στην αίθουσα του ΤΕΕ, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση», που περιλαμβάνει: Κεντρική ομιλία από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Θεματικές παρεμβάσεις από τους υποψήφιους διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής, Δήμο Τσούρο και Βασίλη Τσιόγκα, με θέμα «Ερευνα και Καινοτομία: Εργαλείο ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων ή για τις ανάγκες των πολλών» και «Ο νέος επιστήμονας στη σύγχρονη κοινωνία».

-- Στις 7 μ.μ., στα Πατήσια, σε εκδήλωση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το Προσφυγικό, στον Πολυχώρο «ΕΚΣΤΑΝ» (Καυταντζόγλου 5 - πλησίον Πατησίων), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΕΝ Μακεδονίας (Μηχανιώνα), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ/ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του Θείου (SOχ) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες για τα πληρώματα». Θα μιλήσει ο Αντώνης Κρητικός, ναυπηγός - μηχανικός του ΕΜΠ.

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη:

-- Οι Οργανώσεις Εξαρχείων Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν ιστορικό περίπατο με θέμα «Ο ηρωικός Δεκέμβρης του 1944 - Ο αγώνας του ΕΛΑΣ Εξαρχείων». Εκκίνηση στις 11 π.μ. από Στουρνάρη και Πατησίων.

-- Η ΤΟ Πέλλας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον κοινό εχθρό», στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Καρδίτσας διοργανώνει συνεστίαση στο «Sale» (3ο χιλιόμετρο Καρδίτσας - Σμοκόβου). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί εκδήλωση - μουσική βραδιά με την Δώρα Δημαράκη και Κώστα Αντάρα, στο Μεσόβουνο Εορδαίας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Α' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν βραδιά heavy metal στον πολυχώρο «Apodec» (Στρατηγού Σφέτσου 3, κάθετη της Φράγκων).

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Φλώρινας πραγματοποιεί συνεστίαση στην ταβέρνα «Καλύβα».

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Λήμνου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο «Μάνος» στα Ρηχά Νερά Μύρινας.

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη:

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΟ Υγείας Πρόνοιας Αττικής καλεί στη συνεστίασή της στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού).

-- Στις 8.30 μ.μ., η TΕ Φωκίδας διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Διογένης» στην Κίρρα.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Αττικής διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο 5ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας (Ανατόλια, Εμ. Παππά 6, Καλογρέζα).

-- Στις 8.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Ιλίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν γλέντι στα γήπεδα της Ραδιοφωνίας (Πριάμου & Πρέσπας).

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. στο «Κύτταρο», η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής διοργανώνει μουσικό αφιέρωμα για τη συμβολή της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι, με τους Πλανώδειους, την Ανατολή Μαργιόλα και την Γιολάντα Δανάου.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη αύριο Παρασκευή

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στην Καρδίτσα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, αύριο Παρασκευή 13 Δεκέμβρη.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 10.30 π.μ. ο Κώστας Παπαδάκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα των καθαριστριών του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.
  • Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΠΕΔ.
  • Στις 12.30 μ.μ. θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στην ΑΝΚΑ.
  • Στη 1.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Διαπολιτισμικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινοτήτων των προσφύγων.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).
  • Στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
  • Στις 9 μ.μ. θα είναι ομιλητής στη συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, στο κέντρο «ΣΑΛΕ».
Εκδήλωση για το λαϊκό τραγούδι

Η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας Περιστερίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι») εκδήλωση με τίτλο «Το λαϊκό τραγούδι μέσα από τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα κοινωνικά τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου, ενώ η παρουσίαση των τραγουδιών θα συνοδεύεται από κείμενα που αναδεικνύουν το περιεχόμενό τους.

Συνέχεια στην προεδρολογία

Νερό στο μύλο της προεδρολογίας έριξε χτες και η ΝΔ, μετά την προχτεσινή πρόταση Γεννηματά, ότι Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος μπορούν κάλλιστα να είναι υποψήφιοι για τη θέση. Συγκεκριμένα, ο Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, είπε χτες στο ρ/σ «Θέμα» ότι «από διάφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει και έτσι περιορίζεται η δεξαμενή». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει στα τέλη Γενάρη καθώς το αργότερο χρονικά σημείο είναι τα μέσα Φλεβάρη, δεδομένου ότι η εκλογή θα πραγματοποιηθεί το Μάρτη.

Η συνέλευση της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) προσκαλεί τα μέλη της τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στη Γενική Απολογιστική Συνέλευση στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31 - Θησείο).

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας σήμερα, Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. με θέμα την ενημέρωση για τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ενημέρωση από τον Ρώσο πρέσβη σε δημοσιογράφους

Αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή έκανε χτες ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, στο καθιερωμένο ετήσιο μπρίφινγκ των δημοσιογράφων στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στην Ηρώδου Αττικού.

Ο Ρώσος πρέσβης σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης απάντησε πως «το περιεχόμενο των μνημονίων χρειάζεται σοβαρή αξιολόγηση υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου», έκανε έκκληση για «απαραίτητη πολιτική σύνεση στο πλαίσιο της τήρησης των διεθνών συμφωνιών» και αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λοζάνης και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι και πρόσθεσε με νόημα: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς είναι συμμαχικές χώρες και οι όποιες διαφορές τους θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης αμυντικής συμφωνίας της ιστορίας».

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Α. Μάσλοφ χαρακτήρισε την Ελλάδα «παραδοσιακό και αξιόπιστο εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη» και είπε πως είναι θετική εξέλιξη και τα πρόσφατα εγκαίνια δύο επίτιμων προξενείων της Ρωσίας σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στους τομείς της Ενέργειας και του τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι περίπου 800.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Μίλησε αναλυτικά για τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελούντα και το Σκορπιό, επενδύσεις που φτάνουν τα 408 και 165 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Ως προς το θέμα της Ενέργειας, σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το πρώτο φορτίο με ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG έφτασε φέτος στη Ρεβυθούσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ