ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Οργή από νέα δολοφονική ενέργεια των καραμπινιέρων

Παρασκευή 20/12/2019 πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγκο, η στιγμή που ο διαδηλωτής επιχειρείται να συνθλιβεί ανάμεσα στα οχήματα της αστυνομίας
Παρασκευή 20/12/2019 πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγκο, η στιγμή που ο διαδηλωτής επιχειρείται να συνθλιβεί ανάμεσα στα οχήματα της αστυνομίας
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η καθαρά δολοφονική ενέργεια των δυνάμεων καταστολής στη Χιλή, να οδηγήσουν δύο αύρες πάνω σε διαδηλωτή με πρόθεση να τον συνθλίψουν. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) σε διαδήλωση στην πλατεία Ιταλίας (που έχει ονομαστεί πλατεία Αξιοπρέπειας) στο Σαντιάγκο της Χιλής, με τις κάμερες να το καταγράφουν, όπως και την αντίδραση των συγκεντρωμένων διαδηλωτών - κυρίως φοιτητών - που διαμαρτύρονταν για την αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, στις λαϊκές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 18 Οκτώβρη φέτος.

Χτυπημένος βαριά, ενώ νοσηλεύεται με τέσσερα κατάγματα στη λεκάνη, εσωτερική αιμορραγία και κακώσεις στα πλευρά, είναι ο 20χρονος Οσκαρ Ιγνάσιο Πέρες Κορτές, που παραλίγο να συνθλιβεί από τα αστυνομικά οχήματα. Το περιστατικό οδήγησε τους Χιλιανούς εισαγγελείς να ανακοινώσουν διεξαγωγή έρευνας, αφού είναι άλλη μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη χώρα που ήδη έχουν πέσει νεκροί σε διαδηλώσεις τουλάχιστον 28 άνθρωποι, υπάρχουν γύρω στους 3.500 τραυματίες, 352 έχουν προβλήματα όρασης - με 21 να την έχουν χάσει μερικά ή ολικά - και χιλιάδες είναι οι βασανισμένοι και φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο αστυνομικός που οδηγούσε την αύρα και έπεσε πάνω στον 20χρονο αναμένεται να κατηγορηθεί για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Η όλη υπόθεση έχει ξεσηκώσει σύσσωμη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση του αρχηγού των καραμπινιέρων (της στρατιωτικοποιήμενης αστυνομίας που διατηρείται από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ), του υπουργού Εσωτερικών και του κυβερνήτη του μητροπολιτικού δήμου του Σαντιάγκο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση μισθοφόρων σε στρατόπεδο με έναν νεκρό

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας από εγκληματικές ομάδες από το εξωτερικό με τη στήριξη της ντόπιας αντίδρασης, των αντιδραστικών κυβερνήσεων της περιοχής και των ΗΠΑ. Την Κυριακή τα ξημερώματα εκδηλώθηκε επίθεση σε στρατόπεδο στα νότια της χώρας στην περιοχή Γκραν Σαβάνα, στην επαρχία του Μπολίβαρ, που συνορεύει με τη Βραζιλία. Ενα στέλεχος των Ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας (το όνομά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα) σκοτώθηκε από ομάδα - σε τοπικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για 12 - που άρπαξε όπλα και ακολούθησε συμπλοκή. Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, 6 άτομα έχουν συλληφθεί με την εξουδετέρωση της επίθεσης και ανακρίνονται, ενώ αναζητούνται και άλλοι ύποπτοι που κατάφεραν να διαφύγουν.

Την καταγγελία της επίθεσης έκανε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Βλαντίμιρ Παντρίνο, ανακοινώνοντας τις συλλήψεις και ότι ο οπλισμός που εκλάπη ανακτήθηκε από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες σημείωσε ότι πρόκειται για «εξτρεμιστές» υποστηριζόμενους από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Είπε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρομοκράτες είχαν «εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα παραστρατιωτικών που έχουν εντοπιστεί στην Κολομβία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στην οικογένεια του στρατιώτη που έπεσε στην επίθεση της Κυριακής, σημείωσε ότι η ομάδα των μισθοφόρων πέρασε στη Βενεζουέλα από την Κολομβία, προερχόμενη από βάση επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο Περού. Επίσης, κατήγγειλε ότι «η πραξικοπηματική στρατηγική καθοδηγείται από το τρίγωνο των κυβερνήσεων (Περού, Κολομβίας, Βραζιλίας) του καρτέλ της Λίμα (της λεγόμενης Ομάδας της Λίμας, αντιδραστικών κυβερνήσεων συμμάχων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική) με στόχο βίαιες ενέργειες, θανάτους και την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα». Κατέληξε λέγοντας ότι «καταδικάζουμε σε όλο τον κόσμο τις ενέργειες αυτές και δηλώνουμε ότι δεν θα περάσουν».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδικάζει τις δηλώσεις Μπορέλ και Μπατσελέτ

Επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, και της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Αφορμή η άρση ασυλίας σε 4 βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες «της προδοσίας της πατρίδας, της εξέγερσης, της εγκληματικής δράσης, της κατάχρησης εξουσίας και συνεχούς παραβίασης των νόμων και της καλλιέργειας μίσους», που αξιοποιούν οι δύο οργανισμοί θέτοντας ζητήματα «δημοκρατίας και κράτους δικαίου και διαλόγου, για δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές». Στην κυβερνητική ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι «η εμμονή των δύο διεθνών οργανισμών σε σχέση με τη Βενεζουέλα αντικατοπτρίζει μια άνευ προηγουμένου μεροληψία και μια προφανή έλλειψη διπλωματικής και επαγγελματικής αυστηρότητας. Μέσω των θέσεων παρεμβολής, όπως οι τελευταίες, οι οργανισμοί αυτοί σκοπεύουν να παρέμβουν στις διαδικασίες που προωθεί το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας για τη διασφάλιση δημοκρατικών θεσμών και κοινωνικής ειρήνης». Και συνεχίζει: «Οι πολιτικές απόψεις που προωθούν, αποτελούν απαράδεκτες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, αντιπροσωπεύουν μια έκκληση να παραβούν τους νόμους και τους κανόνες του νομικού συστήματος της Βενεζουέλας και τελικά μεταφράζονται σε υπόγεια στήριξη για βίαιους πολιτικούς ηγέτες που έχουν επιχειρήσει κατά της σταθερότητας και της δημοκρατίας της Βενεζουέλας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2019».

Καταλήγει με την προτροπή προς τους δύο διπλωμάτες «να αντιμετωπίσουν σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, όπως η πολιτική δίωξη κατά του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, η καταστολή και οι προφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά τόσο στη Βολιβία όσο και στη Χιλή και την Κολομβία».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και νέες δολοφονίες αγωνιστών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας της Κολομβίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων) ανακοίνωσε ότι μέσα στις γιορτές θα συνεχιστούν με δημιουργικές μορφές οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που αρνείται να ακούσει τα αιτήματα των μαζικών διαδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν με τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη και να καθίσει στο τραπέζι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η Επιτροπή, που συναντήθηκε 4 φορές με κυβερνητικά κλιμάκια, αντιδρά και στην ψήφιση του φορολογικού νόμου στις 20 Δεκέμβρη, από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και ως «καρότο» κάποια λίγα ψίχουλα για τα λαϊκά στρώματα. Με την ατζέντα των 13 σημείων τα οποία προτάσσουν οι λαϊκές δυνάμεις που κινητοποιούνται, ζητούν να σταματήσουν τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, να μη γίνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, να υπάρχουν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, ζητάνε να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι καθημερινές δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών. Βασικό επίσης αίτημα είναι να διαλυθούν οι φονικές αστυνομικές «μονάδες αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που ήδη έχουν δολοφονήσει 5 ανθρώπους (ανάμεσα στους οποίους τον 18χρονο Ντίλαν Κρους από σκάγια φυσιγγίου αστυνομικής καραμπίνας). Τελευταίος σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 26χρονος φοιτητής Κριστιάν Ροντόλφο Ροντρίγκες που χτυπήθηκε από βομβίδα κρότου - λάμψης της αστυνομίας στο μάτι, σε διαδήλωση στις 16 Δεκέμβρη.

Επίσης, 16 διαδηλωτές έχουν χτυπήματα στα μάτια και καταγγέλλονται πάνω από 400 περιπτώσεις επιθέσεων και παράτυπων κρατήσεων από τις δυνάμεις καταστολής σε κυρίως νέους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των λαϊκών αγωνιστών που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι ηγέτες των ιθαγένικων κοινοτήτων, με τελευταίο νεκρό, την Κυριακή, τον Χάιρο Ορτίς, στη Χούιλα, ο οποίος εκτελέστηκε από δύο ενόπλους. Την Παρασκευή επίσης εκτελέστηκε στο Νόρτε δε Σανταντέρ ο πρώην αντάρτης των FARC Εδερ Ελίας Ραβέλο. Μέσα σε τρία χρόνια οι δολοφονημένοι αγωνιστές έχουν φτάσει τους 777, ανάμεσά τους και 137 πρώην αντάρτες.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Ενταξη στη συμμαχία των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Βολιβίας της Γιανίνε Ανιες, από την αντιδραστική αντιπολίτευση που ανέτρεψε στις 10 Νοέμβρη τον εκλεγμένο Πρόεδρο Εβο Μοράλες, ο οποίος διέφυγε στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα εντάχθηκε στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας (όπου συμμετέχουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή) και επίσης ότι θα συμμετάσχει στις δήθεν προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα.

Η Ομάδα της Λίμας έχει πρωτοστατήσει στην ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί από τον περασμένο Φλεβάρη.

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Βολιβίας, η οποία έχει πετύχει συμβιβασμό με το κόμμα του Μοράλες «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, δεν μένει μόνο στο ρόλο της «υπηρεσιακής κυβέρνησης», αλλά χτίζει συμμαχίες με τον αμερικανικό παράγοντα για λογαριασμό της αστικής τάξης, επιχειρώντας να τις μετατοπίσει από τον άξονα Ρωσίας και Κίνας που κυριαρχούσαν στα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του Μοράλες.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του πραξικοπήματος, με διακύβευμα τον σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας (φυσικό αέριο, διάφορα μεταλλεύματα και ειδικά αυτά του λιθίου, που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση, τομέα σημαντικό για το μέλλον).

Ταυτόχρονα, αναμένεται σε λίγες μέρες να ανακοινωθεί από τη νέα ανώτατη εκλογική επιτροπή η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών. Ο πρόεδρός της ορίστηκε από την αντιπολίτευση ενώ έχουν εκλεγεί και οι περιφερειακές εκλογικές επιτροπές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ