Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση μισθοφόρων σε στρατόπεδο με έναν νεκρό

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας από εγκληματικές ομάδες από το εξωτερικό με τη στήριξη της ντόπιας αντίδρασης, των αντιδραστικών κυβερνήσεων της περιοχής και των ΗΠΑ. Την Κυριακή τα ξημερώματα εκδηλώθηκε επίθεση σε στρατόπεδο στα νότια της χώρας στην περιοχή Γκραν Σαβάνα, στην επαρχία του Μπολίβαρ, που συνορεύει με τη Βραζιλία. Ενα στέλεχος των Ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας (το όνομά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα) σκοτώθηκε από ομάδα - σε τοπικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για 12 - που άρπαξε όπλα και ακολούθησε συμπλοκή. Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, 6 άτομα έχουν συλληφθεί με την εξουδετέρωση της επίθεσης και ανακρίνονται, ενώ αναζητούνται και άλλοι ύποπτοι που κατάφεραν να διαφύγουν.

Την καταγγελία της επίθεσης έκανε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Βλαντίμιρ Παντρίνο, ανακοινώνοντας τις συλλήψεις και ότι ο οπλισμός που εκλάπη ανακτήθηκε από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες σημείωσε ότι πρόκειται για «εξτρεμιστές» υποστηριζόμενους από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Είπε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρομοκράτες είχαν «εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα παραστρατιωτικών που έχουν εντοπιστεί στην Κολομβία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στην οικογένεια του στρατιώτη που έπεσε στην επίθεση της Κυριακής, σημείωσε ότι η ομάδα των μισθοφόρων πέρασε στη Βενεζουέλα από την Κολομβία, προερχόμενη από βάση επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο Περού. Επίσης, κατήγγειλε ότι «η πραξικοπηματική στρατηγική καθοδηγείται από το τρίγωνο των κυβερνήσεων (Περού, Κολομβίας, Βραζιλίας) του καρτέλ της Λίμα (της λεγόμενης Ομάδας της Λίμας, αντιδραστικών κυβερνήσεων συμμάχων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική) με στόχο βίαιες ενέργειες, θανάτους και την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα». Κατέληξε λέγοντας ότι «καταδικάζουμε σε όλο τον κόσμο τις ενέργειες αυτές και δηλώνουμε ότι δεν θα περάσουν».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδικάζει τις δηλώσεις Μπορέλ και Μπατσελέτ

Επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, και της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Αφορμή η άρση ασυλίας σε 4 βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες «της προδοσίας της πατρίδας, της εξέγερσης, της εγκληματικής δράσης, της κατάχρησης εξουσίας και συνεχούς παραβίασης των νόμων και της καλλιέργειας μίσους», που αξιοποιούν οι δύο οργανισμοί θέτοντας ζητήματα «δημοκρατίας και κράτους δικαίου και διαλόγου, για δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές». Στην κυβερνητική ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι «η εμμονή των δύο διεθνών οργανισμών σε σχέση με τη Βενεζουέλα αντικατοπτρίζει μια άνευ προηγουμένου μεροληψία και μια προφανή έλλειψη διπλωματικής και επαγγελματικής αυστηρότητας. Μέσω των θέσεων παρεμβολής, όπως οι τελευταίες, οι οργανισμοί αυτοί σκοπεύουν να παρέμβουν στις διαδικασίες που προωθεί το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας για τη διασφάλιση δημοκρατικών θεσμών και κοινωνικής ειρήνης». Και συνεχίζει: «Οι πολιτικές απόψεις που προωθούν, αποτελούν απαράδεκτες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, αντιπροσωπεύουν μια έκκληση να παραβούν τους νόμους και τους κανόνες του νομικού συστήματος της Βενεζουέλας και τελικά μεταφράζονται σε υπόγεια στήριξη για βίαιους πολιτικούς ηγέτες που έχουν επιχειρήσει κατά της σταθερότητας και της δημοκρατίας της Βενεζουέλας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2019».

Καταλήγει με την προτροπή προς τους δύο διπλωμάτες «να αντιμετωπίσουν σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, όπως η πολιτική δίωξη κατά του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, η καταστολή και οι προφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά τόσο στη Βολιβία όσο και στη Χιλή και την Κολομβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ