Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στον Λίβανο ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάγιο, σε μια επίσκεψη που έγινε γνωστή τελευταία στιγμή και ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια οξύνονται οι διεργασίες για την προώθηση διαφόρων ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ιταλικά ΜΜΕ όπως το «Ansa» συνέδεαν το ταξίδι ντι Μάγιο με επίσκεψη στα ιταλικά στρατεύματα που συμμετέχουν σε αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL). Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο αργότερα ανέφερε ότι ο ντι Μάγιο συνάντησε τον Λιβανέζο ομόλογό του Γκιμπράν Μπασίλ και εστίασαν «στην παραδοσιακή μακρόχρονη φιλία και τους δεσμούς των δύο χωρών που έχουν βαθιές ρίζες». Επίσης η Ρώμη «επανέλαβε τη στήριξή της στον Λίβανο», όπως εκφράζεται - συνέχισε - και μέσα από τη συμμετοχή στη UNIFIL, «τη στήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, τα (διάφορα) προγράμματα διμερούς συνεργασίας και πολλές περισσότερες επιχειρηματικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες».

Στο μεταξύ, στον Λίβανο δεν μειώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις για τη δραματική επιδείνωση της ζωής του από την αντιλαϊκή πολιτική. Ο πρόσφατος διορισμός του σουνίτη (κατά το Σύνταγμα) εντολοδόχου πρωθυπουργού, Χασάν Ντιάμπ, δεν σταμάτησε τις ειρηνικές διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας Βηρυτού με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων εργαζομένων.

Ο Ντιάμπ, πάντως, εμφανίστηκε και χτες αποφασισμένος να προχωρήσει σύντομα, παρά τις αντιδράσεις, στη συγκρότηση 20μελούς κυβέρνησης «τεχνοκρατών». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι θα καταφέρει να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια τον Λίβανο, σε μία περίοδο όξυνσης των αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την εκμετάλλευση νέων ενεργειακών κοιτασμάτων και αγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ