Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τουλάχιστον 9 οι νεκροί από την έντονη κακοκαιρία

Από τις πλημμύρες στη Νότια Γαλλία
Από τις πλημμύρες στη Νότια Γαλλία
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσε η καταιγίδα «Ελσα», έπληξαν την Ιβηρική Χερσόνησο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων, επτά στην Ισπανία και δύο στην Πορτογαλία.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν δρόμους εξαιτίας των πλημμυρών και ξεριζωμένων δέντρων και τα δρομολόγια των πλοίων μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας στη Χερσόνησο του Γιβραλτάρ ανεστάλησαν.

Στην Πορτογαλία, ένας άνδρας σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε από την πτώση ενός δέντρου στην περιοχή Σετουμπάλ και άλλος ένας έχασε τη ζωή του, όταν κατέρρευσε το σπίτι του στο Βιζέου. Στην ίδια περιοχή, ένας τρίτος άνθρωπος αγνοείται και οι υπηρεσίες διάσωσης εκφράζουν φόβους ότι παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού, ενώ οδηγούσε το τρακτέρ του σε ένα δρόμο που είχε πλημμυρίσει.

Στην Ισπανία, οι θάνατοι προκλήθηκαν από χειμάρρους που παρέσυραν οχήματα, από κατολισθήσεις σε βουνά και από κατάρρευση τοίχων. Επίσης, εξαιτίας των ανέμων, ένας ψαράς έπεσε στο νερό από τους βράχους και σκοτώθηκε. Η υπηρεσία επειγόντων της Καταλονίας έλαβε 1.118 κλήσεις για να επέμβει, καθώς από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκαν δέντρα και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε στέγες κατοικιών.

Επίσης στη Γαλλία, η καταιγίδα «Φαμπιάν» έπληξε το Σάββατο τα δυτικά παράλια και την Κορσική και άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοούνταν στην Κορσική, όταν έπεσε στη θάλασσα από ένα ιστιοφόρο. Το αεροδρόμιο του Αιάκειου (της πρωτεύουσας του νησιού) έκλεισε λόγω πλημμύρας.

Στην Ιταλία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ένας πνίγηκε στη βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από ποταμό που υπερχείλισε. Ο δεύτερος ανασύρθηκε νεκρός από δύτες στην Τοσκάνη, μέσα από ...υπόγεια διάβαση που είχε πλημμυρίσει. Στην περιοχή της Γένοβα, πάνω από 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παρατήσουν τα σπίτια τους, ενώ πάνω από 250 αποκλείστηκαν για αρκετές ώρες.

Ωστόσο, πέρα από τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, απότοκο της κλιματικής αλλαγής, ήρθε στην επιφάνεια και η ανεπάρκεια των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, που και σε αυτές τις χώρες δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις αστικές κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ