Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο Γάνι επανεκλέχθηκε Πρόεδρος

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Ασραφ Γάνι επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα επίσημα (προκαταρκτικά) αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, σχεδόν ένα τρίμηνο μετά τις εκλογές (28 Σεπτέμβρη).

Συγκεκριμένα, ο Γάνι εμφανίζεται να συγκέντρωσε το 50,64% των ψήφων, αφήνοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά πίσω του τον βασικότερο αντίπαλό του, Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος συγκέντρωσε 39,52%.

«Κατευθυνόμαστε από το σκοτάδι και την αβεβαιότητα προς το φως και ένα λαμπρό μέλλον», δήλωσε ο Γάνι απευθυνόμενος σε οπαδούς του, που όλα δείχνουν ότι θα αναλάβει χρέη Προέδρου για 2η συνεχόμενη θητεία (είχε εκλεγεί και το 2014).

Από τη μεριά του, ο Αμπντουλά ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα και ότι οι εκλογές είναι βασισμένες σε απάτη, όπως και ότι «αν δεν ληφθούν υπόψη τα νόμιμα αιτήματά μας, τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά».

Αρχικά είχε προγραμματιστεί ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα μέσα Οκτώβρη και μετά στα μέσα Νοέμβρη, ωστόσο η Εκλογική Επιτροπή ανέβαλλε συνεχώς την ανακοίνωσή τους επικαλούμενη τεχνικούς λόγους.

Ενδιαφέρον έχει το σχόλιο που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Τζον Μπας: «Είναι σημαντικό οι Αφγανοί να θυμούνται ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα. Απομένουν πολλά βήματα πριν εξακριβωθούν τα τελικά, για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των Αφγανών στα αποτελέσματα...».

Γάνι και Αμπντουλά είχαν κονταροχτυπηθεί και στις εκλογές του 2014, ωστόσο μετά την επικράτηση του πρώτου αλλά και μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν (ο Αμπντουλά ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού), υπό το βάρος και της στοχευμένης παρέμβασης των ΗΠΑ (ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε κάνει απανωτά ταξίδια στην Καμπούλ).

Οι επαφές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα αλληλεπιδράσουν με την όξυνση και των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών για την «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν, στις οποίες τα τελευταία χρόνια διεκδικούν ισχυρό ρόλο όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και οι Κίνα, Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικές οι «διεθνείς διασκέψεις» που οργανώνουν για το Αφγανιστάν Πεκίνο και Μόσχα, με σύνθεση και ατζέντα φυσικά που βολεύει τα αντίστοιχα γεωπολιτικά συμφέροντα. Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η προθυμία όλων για απευθείας επαφές με τους Ταλιμπάν.

  • Ενα στέλεχος των στρατιωτικών δυνάμεων που οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε μετά από βομβιστική επίθεση σε όχημα στην περιοχή της Κουντούζ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ