Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Οργή από νέα δολοφονική ενέργεια των καραμπινιέρων

Παρασκευή 20/12/2019 πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγκο, η στιγμή που ο διαδηλωτής επιχειρείται να συνθλιβεί ανάμεσα στα οχήματα της αστυνομίας
Παρασκευή 20/12/2019 πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγκο, η στιγμή που ο διαδηλωτής επιχειρείται να συνθλιβεί ανάμεσα στα οχήματα της αστυνομίας
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η καθαρά δολοφονική ενέργεια των δυνάμεων καταστολής στη Χιλή, να οδηγήσουν δύο αύρες πάνω σε διαδηλωτή με πρόθεση να τον συνθλίψουν. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) σε διαδήλωση στην πλατεία Ιταλίας (που έχει ονομαστεί πλατεία Αξιοπρέπειας) στο Σαντιάγκο της Χιλής, με τις κάμερες να το καταγράφουν, όπως και την αντίδραση των συγκεντρωμένων διαδηλωτών - κυρίως φοιτητών - που διαμαρτύρονταν για την αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, στις λαϊκές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 18 Οκτώβρη φέτος.

Χτυπημένος βαριά, ενώ νοσηλεύεται με τέσσερα κατάγματα στη λεκάνη, εσωτερική αιμορραγία και κακώσεις στα πλευρά, είναι ο 20χρονος Οσκαρ Ιγνάσιο Πέρες Κορτές, που παραλίγο να συνθλιβεί από τα αστυνομικά οχήματα. Το περιστατικό οδήγησε τους Χιλιανούς εισαγγελείς να ανακοινώσουν διεξαγωγή έρευνας, αφού είναι άλλη μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη χώρα που ήδη έχουν πέσει νεκροί σε διαδηλώσεις τουλάχιστον 28 άνθρωποι, υπάρχουν γύρω στους 3.500 τραυματίες, 352 έχουν προβλήματα όρασης - με 21 να την έχουν χάσει μερικά ή ολικά - και χιλιάδες είναι οι βασανισμένοι και φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο αστυνομικός που οδηγούσε την αύρα και έπεσε πάνω στον 20χρονο αναμένεται να κατηγορηθεί για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Η όλη υπόθεση έχει ξεσηκώσει σύσσωμη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση του αρχηγού των καραμπινιέρων (της στρατιωτικοποιήμενης αστυνομίας που διατηρείται από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ), του υπουργού Εσωτερικών και του κυβερνήτη του μητροπολιτικού δήμου του Σαντιάγκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ