Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Ρωσία και Γερμανία αντιδρούν στις αμερικανικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις κατά ευρωπαϊκών και ρωσικών ομίλων τέθηκαν σε ισχύ από τις 20 Δεκέμβρη

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την αντίδραση των κυβερνήσεων Ρωσίας και Γερμανίας έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις ευρωπαϊκές και ρωσικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (προς τη βόρεια Γερμανία), ο οποίος αναμενόταν να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των αγωγών «Nord Stream 2» και «Turk Stream» (μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη) υπογράφτηκαν από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τέθηκαν σε ισχύ από τις 20 Δεκέμβρη. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τους αγωγούς εχθρικούς προς την εθνική τους ασφάλεια, επειδή θα συρρικνώσουν τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι αυξάνεται η ενεργειακή - και πολιτική - εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Αντιδρώντας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή 20/12 πως η Αγκυρα εξετάζει την επιβολή (αντι) κυρώσεων. Υποστηρίζοντας ότι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων «συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους» υπογράμμισε ότι «θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών».

Το Σάββατο, η εταιρεία κατασκευής σωληνώσεων «Allseas», με έδρα την Ελβετία, ανακοίνωσε αναστολή των δραστηριοτήτων της αναμένοντας κανονιστικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές διευκρινίσεις από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας χτες τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2» - που βρίσκεται στο τελικό στάδιο - θα ολοκληρωθεί προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο βασικός στόχος». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «οι κυρώσεις δεν θα μείνουν χωρίς αντίποινα». «Πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο, θα εξαρτηθεί από τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση «απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που δεν έχουν τη δικαιοδοσία να επιβάλουν. Επηρεάζουν γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε το Σάββατο η Ούρλικε Ντέμερ, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Την κατασκευή του αγωγού συγχρηματοδοτούν μαζί με τη ρωσική «Gazprom» πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι (η αυστριακή OMV, η γερμανική «Wintershall Dea», η γαλλική «Engie», η γερμανική «Uniper» και η αγγλοολλανδική «Shell»), με την «Uniper» να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθούν τρόποι για να ολοκληρωθεί γρήγορα η κατασκευή του αγωγού».

Επίσης, ο γερμανικός ομοσπονδιακός Ναυτιλιακός και Υδρογραφικός Οργανισμός (BSH) ανακοίνωσε χτες πως «έχει δώσει την έγκρισή του για την κατασκευή σωληνώσεων για την ολοκλήρωση της κατασκευής του "Nord Stream 2" σε έκταση 16,5 χλμ. τους χειμερινούς μήνες».

Στο μεταξύ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ κατέληξαν την Παρασκευή στο Βερολίνο σε παράταση της συμφωνίας για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, από 1η Γενάρη. Η νέα ενεργειακή συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας έχει πενταετή διάρκεια, αλλά εμπεριέχει πρόβλεψη για τη χρονική παράταση της εφαρμογής της για άλλη μία δεκαετία. Η διατήρηση της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κέντρου ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την κατασκευή του «Nord Stream 2», ήταν από τις βασικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας και της ΕΕ συνολικά.

«Αναξιόπιστοι σύμμαχοι» οι ΗΠΑ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε χτες - κατά την «ώρα της κυβέρνησης» στη ρωσική Ανω Βουλή - ότι η αμερικανική διπλωματία βασίζεται κυρίως σε «κυρώσεις, τελεσίγραφα και απειλές». Παράλληλα, αξιοποίησε τις υπαρκτές γεωπολιτικές και οικονομικές αντιθέσεις προκειμένου να εμφανίσει τη Ρωσία ως πιο αξιόπιστο στρατηγικό «εταίρο» των ευρωπαϊκών κρατών: «Οταν οι πιο στενοί σύμμαχοι (σ.σ. των ΗΠΑ) τιμωρούνται για την επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων και των ζητημάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν οι ΗΠΑ υποσχεθούν κάτι σε κάποια χώρα του κόσμου, θα την εγκαταλείψουν ανά πάσα στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ακόμη πως «έχει αποκατασταθεί κανονική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σε διάφορους τομείς, αν και λίγους»: «Εγιναν δύο γύροι διαβουλεύσεων κατά της τρομοκρατίας, οι οποίες είχαν ανασταλεί από τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα (...) Υπήρξε επαφή μεταξύ ειδικών απεσταλμένων για το Αφγανιστάν σε τριμερή μορφή, που περιλαμβάνει την Κίνα και μερικές φορές το Πακιστάν, κάτι που θα συνεχιστεί (...) Εχουμε καθιερώσει επαφές στη Συρία μεταξύ των στρατιωτικών και διπλωματικών μας αποστολών».

Για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει ξανά σε ένα «σπιράλ κρίσεων» στην περιοχή. Ρωσία και ΗΠΑ «διατηρούμε ένα κανάλι επικοινωνίας για τις εξελίξεις της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν μπορώ να πω ότι κινούμαστε εξίσου θετικά σε όλες τις "τροχιές", αλλά η ίδια η ύπαρξη των καναλιών βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των προθέσεων του άλλου και δημιουργεί τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να ακούσουν και την άποψή μας, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της Κορεατικής Χερσονήσου, που τώρα μπορεί να αποκτήσει μια νέα κρίσιμη διάσταση», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Απάντηση Τραμπ στην επιστολή Πούτιν για την INF

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» επικαλείται δήλωση του Σ. Λαβρόφ, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει στείλει σύντομη απάντηση σχετικά με τη Συμφωνία πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος στη σύντομη επιστολή γνωστοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης τρόπων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία», μετέδωσε το «Interfax» επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η επιστολή αυτή ήταν απάντηση της αμερικανικής πλευράς σε πρόταση του Πούτιν για την εισαγωγή ενός νέου μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυραύλων που απαγόρευε η συμφωνία INF. Θυμίζουμε ότι ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που απάντησε στο μορατόριουμ του Πούτιν ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει τη ρωσική πρόταση τελείως αναξιόπιστη και υποκριτική καθώς «η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει τέτοια πυραυλικά συστήματα».

Επιπλέον, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε - σύμφωνα με το «Interfax» - ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμπεριλάβει τους εξελιγμένους πυραύλους «Sarmat» και τον υπερηχητικό πύραυλο «Avangard» σε νέα συμφωνία μείωσης των στρατηγικών όπλων START, στην περίπτωση επέκτασής της. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη για επίδειξη του πυραύλου «Sarmat» στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ