Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και νέες δολοφονίες αγωνιστών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας της Κολομβίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων) ανακοίνωσε ότι μέσα στις γιορτές θα συνεχιστούν με δημιουργικές μορφές οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που αρνείται να ακούσει τα αιτήματα των μαζικών διαδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν με τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη και να καθίσει στο τραπέζι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η Επιτροπή, που συναντήθηκε 4 φορές με κυβερνητικά κλιμάκια, αντιδρά και στην ψήφιση του φορολογικού νόμου στις 20 Δεκέμβρη, από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και ως «καρότο» κάποια λίγα ψίχουλα για τα λαϊκά στρώματα. Με την ατζέντα των 13 σημείων τα οποία προτάσσουν οι λαϊκές δυνάμεις που κινητοποιούνται, ζητούν να σταματήσουν τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, να μη γίνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, να υπάρχουν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, ζητάνε να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι καθημερινές δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών. Βασικό επίσης αίτημα είναι να διαλυθούν οι φονικές αστυνομικές «μονάδες αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που ήδη έχουν δολοφονήσει 5 ανθρώπους (ανάμεσα στους οποίους τον 18χρονο Ντίλαν Κρους από σκάγια φυσιγγίου αστυνομικής καραμπίνας). Τελευταίος σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 26χρονος φοιτητής Κριστιάν Ροντόλφο Ροντρίγκες που χτυπήθηκε από βομβίδα κρότου - λάμψης της αστυνομίας στο μάτι, σε διαδήλωση στις 16 Δεκέμβρη.

Επίσης, 16 διαδηλωτές έχουν χτυπήματα στα μάτια και καταγγέλλονται πάνω από 400 περιπτώσεις επιθέσεων και παράτυπων κρατήσεων από τις δυνάμεις καταστολής σε κυρίως νέους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των λαϊκών αγωνιστών που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι ηγέτες των ιθαγένικων κοινοτήτων, με τελευταίο νεκρό, την Κυριακή, τον Χάιρο Ορτίς, στη Χούιλα, ο οποίος εκτελέστηκε από δύο ενόπλους. Την Παρασκευή επίσης εκτελέστηκε στο Νόρτε δε Σανταντέρ ο πρώην αντάρτης των FARC Εδερ Ελίας Ραβέλο. Μέσα σε τρία χρόνια οι δολοφονημένοι αγωνιστές έχουν φτάσει τους 777, ανάμεσά τους και 137 πρώην αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ