ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η κυβέρνηση επιστρατεύει εναλλακτικές για να ανακόψει τους αγώνες

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ε. Φιλίπ δεν αλλάζουν τον αντεργατικό πυρήνα της μεταρρύθμισης

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Γενάρη στη Μασσαλία
Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Γενάρη στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σαφώς πιεσμένη από τις απεργιακές και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται από τις αρχές Δεκέμβρη, η κυβέρνηση Μακρόν επιστρατεύει τώρα εναλλακτικές και ψευτοδιλήμματα για να προχωρήσει η αντισυνταξιοδοτική - αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ παρουσίασε «ανοιχτή επιστολή» προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσπαθώντας να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και υποχωρεί, ωστόσο στην πραγματικότητα επιστρατεύει εναλλακτικές εξίσου ωφέλιμες για τη μεγαλοεργοδοσία. Ετσι, στο νέο ασφαλιστικό σύστημα εισάγεται πλέον η λεγόμενη «ηλικία εξισορρόπησης» («age d' equilibre») στη θέση της «age pivot» («βασική ηλικία») που ίσχυε μέχρι τώρα, για την οποία λιτά αλλά προσεκτικά εξηγείται: «Θα αποτελεί έναν από τους μοχλούς συλλογικής διαχείρισης του συστήματος μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί εξατομικευμένα τους ασφαλισμένους, ώστε να συνταξιοδοτούνται με ένα επαρκές επίπεδο σύνταξης (...) Θα μπορεί να προσαρμόζεται για να αντικατοπτρίζει την ποικιλία των επαγγελματικών σταδιοδρομιών».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί προτεραιότητά της η «δημοσιονομική ισορροπία» του συστήματος και σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή «διάσκεψης των κοινωνικών εταίρων», που «θα προτείνει μέτρα τα οποία θα επιτύχουν τη δημοσιονομική πειθαρχία το 2027». Στη συζήτηση θα δοθεί βάρος στις «πηγές χρηματοδότησης» αλλά και στις «χρηματοδοτικές σχέσεις» των ασφαλιστικών ταμείων με το κράτος. Ο Φιλίπ σημειώνει ότι η διάσκεψη θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη και αυτά θα ληφθούν υπόψη στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για το νέο σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. «Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση, εφοδιασμένη με τις εργασίες της διάσκεψης, θα λάβει με διατάγματα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της ισορροπίας έως το 2027 και για να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα της κοινωνικής προόδου». Μάλιστα, ο Φιλίπ τόνισε ότι «θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ' αυτό το σημείο: Θα αναλάβω τις ευθύνες μου», εννοώντας φυσικά ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει με κάθε τρόπο το περαιτέρω χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης - σύνταξης (π.χ. με επέκταση των επαγγελματικών ταμείων) και την περαιτέρω «απαλλαγή» μεγαλοεργοδοσίας - κράτους από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Εξάλλου και τα νέα τεχνάσματα για την «εξισορρόπηση» του συστήματος, με πρώτη την «age d' equilibre», δεν προμηνύουν παρά αναπροσαρμογή παλιών ή/και νεοπροτεινόμενων ανατροπών, που θα κλιμακώσουν την επίθεση, όπως ακριβώς συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες και προχωρά σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Πολύτιμος ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικάτων

Οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν λίγες μέρες μετά τη νέα μαζική 24ωρη απεργία που έγινε σε όλη τη χώρα, και ενώ σε αρκετούς κλάδους (σιδηροδρόμους, Μετρό Παρισιού, διυλιστήρια) συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Πάντως, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες απέδειξαν για άλλη μια φορά τον πολύτιμο ρόλο τους. Η CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας) έσπευσε να χαρακτηρίσει τις ανακοινώσεις Φιλίπ «ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» - άλλωστε και η ίδια είχε προτείνει πρόσφατα τη διοργάνωση διάσκεψης για τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου συστήματος.

Την ίδια στιγμή, συνδικάτα που πρωτοστάτησαν αποφασιστικά στην οργάνωση της απεργιακής μάχης όλο αυτό το διάστημα καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα των ανατροπών και ότι «το σχέδιο για σύστημα συνταξιοδότησης με μόρια παραμένει» στο πλαίσιο της «πολιτικής για άντληση κεφαλαίων από τον παραγόμενο πλούτο», θυμίζοντας ότι δεν αλλάζει ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για «προσαρμογή» του μέρους του ΑΕΠ που θα κατευθύνεται σε συντάξεις. «Για να μην υπάρχει όριο στα κέρδη, θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο θάνατο την ώρα της δουλειάς και τη ζωή μέσα στη μιζέρια (...) Το σχέδιο της σύνταξης με πόντους παραμένει, σε εμάς τους εργαζόμενους δεν απομένει παρά η συνέχιση και διεύρυνση του αγώνα», τονίζει μεταξύ άλλων η FΝIC και καλεί σε συνέχιση της απεργίας σήμερα 14 Γενάρη, αύριο 15 και μεθαύριο 16 του μήνα. Μάλιστα η FNIC (που αποτελεί μέλος της CGT και όχι της CFDT) καταγγέλλει το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σχολιάζοντας ειδικά για την ηγεσία της CFDT ότι δεν είναι απλά προδότης, είναι «γρανάζι του συστήματος Μακρόν», εκφράζοντας και ευρύτερους προβληματισμούς για το συνδικαλιστικό κίνημα. Και καταλήγει: «Για πόσο ακόμα θα δίνει η CGT εισφορά στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (σ.σ. της οποίας ο πρόεδρος είναι και πρόεδρος της CFDT), οργάνωση που εξυπηρετεί την Κομισιόν;».

ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Εκβιάζουν την αύξηση στρατευμάτων στη Δυτική Αφρική

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διάσκεψη κορυφής με πρόσχημα την αντιτρομοκρατία μεταξύ ηγετών χωρών της Δυτικής Αφρικής και της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι, με φόντο τις πολύνεκρες και κλιμακούμενες επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», μολονότι οι κατά τόπους αφρικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει ειδική «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση από τη Γαλλία και άλλες ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι ανταποκρίθηκαν οι ηγέτες του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Νίγηρα και της Μαυριτανίας, παρουσία του Γάλλου ομολόγου τους, Εμανουέλ Μακρόν, μία βδομάδα μετά την επίθεση τζιχαντιστών στον Νίγηρα, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 89 στρατιωτών και δύο μήνες μετά τη φονική επίθεση τζιχαντιστών κατά 13 Γάλλων στρατιωτών τον Νοέμβρη κοντά στα σύνορα του Μάλι με τον Νίγηρα. Γάλλοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να αξιοποιήσουν τις αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών για να αυξήσουν τον στρατιωτικό ρόλο και τη δράση τους, ώστε να ενισχύσουν τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων που εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τον ορυκτό και φυσικό πλούτο χωρών της περιοχής και μετά τον τερματισμό της γαλλικής αποικιοκρατίας.

«Χρειάζεται να καθορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και αναπτυξιακούς στόχους των επόμενων 6, 12 και 18 μηνών. Μία ενιαία προσπάθεια είναι κρίσιμη και η Γαλλία πρέπει να ξέρει εάν τα στρατεύματά της στην περιοχή είναι καλοδεχούμενα», τόνισε στην κεντρική ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας στην «αντιτρομοκρατική» διάσκεψη χωρών της Δυτικής Αφρικής και του Σαχέλ στο Παρίσι. Oι απειλές Μακρόν φαίνεται πως έπιασαν τόπο, καθώς αργότερα χτες βράδυ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την αποστολή επιπρόσθετων 220 Γάλλων στρατιωτών (πέρα από τους περίπου 4.000 που έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια) στη Δυτική Αφρική μετά από την απόφαση των Αφρικανών ομολόγων του να δημιουργηθεί «κοινό επιχειρησιακό κέντρο» για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «μείωσης» των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αφρική. Είπε πως οι πόροι που διαθέτει το Πεντάγωνο για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή «μπορεί να μειωθούν και στη συνέχεια να κατευθυνθούν αλλού, για να βελτιωθεί η προετοιμασία των δυνάμεών μας στις ΗΠΑ ή εκείνων στον Ειρηνικό».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στην Αφρική περίπου 9.000 στρατιωτικούς που επιχειρούν σε συνεργασία με στρατούς της περιοχής υποτίθεται κατά των τζιχαντιστών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε χτες μεγάλο μέρος των Φιλιππίνων, γύρω και από την πρωτεύουσα Μανίλα, καθώς επιστήμονες προειδοποίησαν ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου Τάαλ, που μπορεί να προκαλέσει και τσουνάμι. Εκλεισαν σχολεία και επιχειρήσεις, ματαιώθηκαν εκατοντάδες διεθνείς πτήσεις.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν το Σαββατοκύριακο τη ζωή τους στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας. Αλλοι 3.000 Αμερικανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προχτές λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε πολλά κτίρια στο Μπάουντ Μπρουκ του Νιου Τζέρσεϊ, ενώ τουλάχιστον 100 κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

ΖΑΓΡΕΜΠ.-- Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της Κροατίας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στο Αντράσεβατς, από την οποία έξι ηλικιωμένοι βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Συνήγορος του Πολίτη στην Κροατία, Λόρα Βίντοβιτς, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τη Βουλή αρκετές φορές για την ανεπαρκή εποπτεία των οίκων ευγηρίας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 ηλικιωμένοι σε όλη τη χώρα.

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 43 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τις τελευταίες μέρες, όπου ένα νέο κύμα κακοκαιρίας έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες ζωής για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στις νοτιοανατολικές επαρχίες, με την κωδική ονομασία «Kapan-3» και τη συμμετοχή άνω των 800 ανδρών από διάφορα σώματα ασφαλείας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σομαλοί τζιχαντιστές σκότωσαν χτες τρεις δάσκαλους στην Κένυα, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Σομαλία. Μέλη της ίδιας οργάνωσης επιτέθηκαν επίσης σε αστυνομικό τμήμα και κατέστρεψαν στύλο του τηλεφωνικού δικτύου στην έφοδο που εξαπέλυσαν νωρίτερα στην κομητεία Γκαρίσα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Απελαύνονται τουλάχιστον 12 Σαουδάραβες δόκιμοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή τη φονική επίθεση 21χρονου ομοεθνούς τους τον περασμένο μήνα σε στρατιωτική βάση στην Πενσακόλα προκαλώντας το θάνατο τριών Αμερικανών ναυτών και τον τραυματισμό άλλων οκτώ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στο Ισραήλ και την «αντιμουσουλμανική», όπως υποστήριξε, πολιτική των ΗΠΑ. Χτες, πάντως, ο Αφροαμερικανός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, που διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020, ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εκστρατεία του επικαλούμενος έλλειψη χρηματοδότησης.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν ότι «σε λίγους μήνες» θα λειτουργήσει ο πρώτος από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού Ενέργειας στο Μπαρακάτ μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

ΑΜΜΑΝ.-- Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου.

ΙΣΡΑΗΛ
Διεργασίες ενόψει εκλογών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντείνονται στο Ισραήλ οι ενδοαστικές συνεργασίες ενόψει των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 2 Μάρτη. Χτες, ο συνασπισμός ανάμεσα στους Εργατικούς και το κεντροαριστερό κόμμα «Γκεσέρ» ανακοίνωσε ότι θα κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Μερέτς». Προφανής στόχος τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το κοινό ψηφοδέλτιο θα φέρει την ονομασία «EMET» (αλήθεια) και κεντρικό σύνθημα την «ελπίδα για πολιτική αλλαγή».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Διευθετήσεων της ισραηλινής Βουλής ενέκρινε με 16 ψήφους υπέρ και 5 κατά τη συγκρότηση 30μελούς πάνελ που θα συζητήσει και θα αποφανθεί επί του αιτήματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου να «παγώσουν» οι εισαγγελικές διώξεις εναντίον του για υποθέσεις διαφθοράς, μέχρι τις νέες εκλογές. Η συγκρότηση της νέας επιτροπής δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσει στην απόρριψη του πρωθυπουργικού αιτήματος για αναστολή των εισαγγελικών διώξεων για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Αργότερα χτες το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή του σιωνιστικού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι» αποφάσισε τη συγχώνευσή του με το ακροδεξιό - αντιαραβικό κόμμα Otzma Yehudit.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ