Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η κυβέρνηση επιστρατεύει εναλλακτικές για να ανακόψει τους αγώνες

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ε. Φιλίπ δεν αλλάζουν τον αντεργατικό πυρήνα της μεταρρύθμισης

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Γενάρη στη Μασσαλία
Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Γενάρη στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σαφώς πιεσμένη από τις απεργιακές και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται από τις αρχές Δεκέμβρη, η κυβέρνηση Μακρόν επιστρατεύει τώρα εναλλακτικές και ψευτοδιλήμματα για να προχωρήσει η αντισυνταξιοδοτική - αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ παρουσίασε «ανοιχτή επιστολή» προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσπαθώντας να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και υποχωρεί, ωστόσο στην πραγματικότητα επιστρατεύει εναλλακτικές εξίσου ωφέλιμες για τη μεγαλοεργοδοσία. Ετσι, στο νέο ασφαλιστικό σύστημα εισάγεται πλέον η λεγόμενη «ηλικία εξισορρόπησης» («age d' equilibre») στη θέση της «age pivot» («βασική ηλικία») που ίσχυε μέχρι τώρα, για την οποία λιτά αλλά προσεκτικά εξηγείται: «Θα αποτελεί έναν από τους μοχλούς συλλογικής διαχείρισης του συστήματος μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί εξατομικευμένα τους ασφαλισμένους, ώστε να συνταξιοδοτούνται με ένα επαρκές επίπεδο σύνταξης (...) Θα μπορεί να προσαρμόζεται για να αντικατοπτρίζει την ποικιλία των επαγγελματικών σταδιοδρομιών».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί προτεραιότητά της η «δημοσιονομική ισορροπία» του συστήματος και σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή «διάσκεψης των κοινωνικών εταίρων», που «θα προτείνει μέτρα τα οποία θα επιτύχουν τη δημοσιονομική πειθαρχία το 2027». Στη συζήτηση θα δοθεί βάρος στις «πηγές χρηματοδότησης» αλλά και στις «χρηματοδοτικές σχέσεις» των ασφαλιστικών ταμείων με το κράτος. Ο Φιλίπ σημειώνει ότι η διάσκεψη θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη και αυτά θα ληφθούν υπόψη στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για το νέο σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. «Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση, εφοδιασμένη με τις εργασίες της διάσκεψης, θα λάβει με διατάγματα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της ισορροπίας έως το 2027 και για να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα της κοινωνικής προόδου». Μάλιστα, ο Φιλίπ τόνισε ότι «θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ' αυτό το σημείο: Θα αναλάβω τις ευθύνες μου», εννοώντας φυσικά ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει με κάθε τρόπο το περαιτέρω χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης - σύνταξης (π.χ. με επέκταση των επαγγελματικών ταμείων) και την περαιτέρω «απαλλαγή» μεγαλοεργοδοσίας - κράτους από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Εξάλλου και τα νέα τεχνάσματα για την «εξισορρόπηση» του συστήματος, με πρώτη την «age d' equilibre», δεν προμηνύουν παρά αναπροσαρμογή παλιών ή/και νεοπροτεινόμενων ανατροπών, που θα κλιμακώσουν την επίθεση, όπως ακριβώς συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες και προχωρά σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Πολύτιμος ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικάτων

Οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν λίγες μέρες μετά τη νέα μαζική 24ωρη απεργία που έγινε σε όλη τη χώρα, και ενώ σε αρκετούς κλάδους (σιδηροδρόμους, Μετρό Παρισιού, διυλιστήρια) συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Πάντως, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες απέδειξαν για άλλη μια φορά τον πολύτιμο ρόλο τους. Η CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας) έσπευσε να χαρακτηρίσει τις ανακοινώσεις Φιλίπ «ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» - άλλωστε και η ίδια είχε προτείνει πρόσφατα τη διοργάνωση διάσκεψης για τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου συστήματος.

Την ίδια στιγμή, συνδικάτα που πρωτοστάτησαν αποφασιστικά στην οργάνωση της απεργιακής μάχης όλο αυτό το διάστημα καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα των ανατροπών και ότι «το σχέδιο για σύστημα συνταξιοδότησης με μόρια παραμένει» στο πλαίσιο της «πολιτικής για άντληση κεφαλαίων από τον παραγόμενο πλούτο», θυμίζοντας ότι δεν αλλάζει ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για «προσαρμογή» του μέρους του ΑΕΠ που θα κατευθύνεται σε συντάξεις. «Για να μην υπάρχει όριο στα κέρδη, θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο θάνατο την ώρα της δουλειάς και τη ζωή μέσα στη μιζέρια (...) Το σχέδιο της σύνταξης με πόντους παραμένει, σε εμάς τους εργαζόμενους δεν απομένει παρά η συνέχιση και διεύρυνση του αγώνα», τονίζει μεταξύ άλλων η FΝIC και καλεί σε συνέχιση της απεργίας σήμερα 14 Γενάρη, αύριο 15 και μεθαύριο 16 του μήνα. Μάλιστα η FNIC (που αποτελεί μέλος της CGT και όχι της CFDT) καταγγέλλει το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σχολιάζοντας ειδικά για την ηγεσία της CFDT ότι δεν είναι απλά προδότης, είναι «γρανάζι του συστήματος Μακρόν», εκφράζοντας και ευρύτερους προβληματισμούς για το συνδικαλιστικό κίνημα. Και καταλήγει: «Για πόσο ακόμα θα δίνει η CGT εισφορά στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (σ.σ. της οποίας ο πρόεδρος είναι και πρόεδρος της CFDT), οργάνωση που εξυπηρετεί την Κομισιόν;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ