Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Απειλές ΗΠΑ και σχέδιο Βαγδάτης για πυραύλους «S-300»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνεται η κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράκ, καθώς η πρόσφατη απόφαση της ιρακινής Βουλής για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, έπειτα από τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί με αμερικανικούς πυραύλους στις 3 Γενάρη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, φαίνεται να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» το Σαββατοκύριακο ανέφεραν πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μελετά το ενδεχόμενο «παγώματος» του κεντρικού τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί το Ιράκ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στη Νέα Υόρκη προκειμένου να πραγματοποιεί τις χρηματοπιστωτικές αλλαγές από τις εξαγωγές πετρελαίου. Εάν η απειλή αυτή γίνει πράξη, τότε η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα έχει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό με καταθέσεις που τον περασμένο Δεκέμβρη ανέρχονταν σε τουλάχιστον τρία δισ. δολάρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την τεταμένη πολιτικά κατάσταση που υπάρχει στο Ιράκ εδώ και πολύ καιρό.

Ενα 24ωρο μετά (Κυριακή) σημειώθηκε νέα επίθεση με οκτώ ρουκέτες στην αμερικανική βάση Μπαλάντ στο Ιράκ, που απέχει περίπου 80 χλμ. από τη Βαγδάτη. Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ιρακινών στρατιωτικών και όχι Αμερικανών. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε «αγανάκτηση» για τις... «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ», «ξεχνώντας» τάχα πως οι ΗΠΑ είχαν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ στις 3 Γενάρη με την επίθεση σε βάρος του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί, που την πραγματοποίησαν παρά την αντίθετη γνώμη της ιρακινής κυβέρνησης...

Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', που ξεκινά σήμερα περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης και δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πιέζοντας με τον δικό του τρόπο το Ιράκ να μην υλοποιήσει την απόφαση της Βουλής για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος. Παρόμοια «προειδοποίηση» απηύθυνε χτες από το Αμμάν της Ιορδανίας και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που σε συνέντευξή Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι, διαπίστωσε επίσης «κίνδυνο» επαναφοράς του «Ισλαμικού Κράτους» και εξαπόλυσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή και την Ευρώπη εάν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ.

Σκέφτονται την αγορά πυραύλων «S-300»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του Ιρακινού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Ρεζά εκδήλωσε την πρόθεση της Βαγδάτης για την αγορά ρωσικών πυραύλων «S-300», προκειμένου να βελτιωθεί η ιρακινή αεράμυνα.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον του Ιγκόρ Κουρουσένκο, μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που έσπευσε να παινέψει τη διμερή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και να παρατηρήσει ότι το Ιράκ θα έπρεπε να προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας «S-400». Ο Κουρουσένκο παρατήρησε (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού δικτύου «Σπούτνικ») ότι μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί «η ιρακινή αεράμυνα αποδεικνύεται πως χρήζει βελτίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ