Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Εκβιάζουν την αύξηση στρατευμάτων στη Δυτική Αφρική

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διάσκεψη κορυφής με πρόσχημα την αντιτρομοκρατία μεταξύ ηγετών χωρών της Δυτικής Αφρικής και της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι, με φόντο τις πολύνεκρες και κλιμακούμενες επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», μολονότι οι κατά τόπους αφρικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει ειδική «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση από τη Γαλλία και άλλες ισχυρές χώρες της ΕΕ.

Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι ανταποκρίθηκαν οι ηγέτες του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Νίγηρα και της Μαυριτανίας, παρουσία του Γάλλου ομολόγου τους, Εμανουέλ Μακρόν, μία βδομάδα μετά την επίθεση τζιχαντιστών στον Νίγηρα, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 89 στρατιωτών και δύο μήνες μετά τη φονική επίθεση τζιχαντιστών κατά 13 Γάλλων στρατιωτών τον Νοέμβρη κοντά στα σύνορα του Μάλι με τον Νίγηρα. Γάλλοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να αξιοποιήσουν τις αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών για να αυξήσουν τον στρατιωτικό ρόλο και τη δράση τους, ώστε να ενισχύσουν τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων που εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τον ορυκτό και φυσικό πλούτο χωρών της περιοχής και μετά τον τερματισμό της γαλλικής αποικιοκρατίας.

«Χρειάζεται να καθορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και αναπτυξιακούς στόχους των επόμενων 6, 12 και 18 μηνών. Μία ενιαία προσπάθεια είναι κρίσιμη και η Γαλλία πρέπει να ξέρει εάν τα στρατεύματά της στην περιοχή είναι καλοδεχούμενα», τόνισε στην κεντρική ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας στην «αντιτρομοκρατική» διάσκεψη χωρών της Δυτικής Αφρικής και του Σαχέλ στο Παρίσι. Oι απειλές Μακρόν φαίνεται πως έπιασαν τόπο, καθώς αργότερα χτες βράδυ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την αποστολή επιπρόσθετων 220 Γάλλων στρατιωτών (πέρα από τους περίπου 4.000 που έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια) στη Δυτική Αφρική μετά από την απόφαση των Αφρικανών ομολόγων του να δημιουργηθεί «κοινό επιχειρησιακό κέντρο» για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «μείωσης» των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αφρική. Είπε πως οι πόροι που διαθέτει το Πεντάγωνο για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή «μπορεί να μειωθούν και στη συνέχεια να κατευθυνθούν αλλού, για να βελτιωθεί η προετοιμασία των δυνάμεών μας στις ΗΠΑ ή εκείνων στον Ειρηνικό».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στην Αφρική περίπου 9.000 στρατιωτικούς που επιχειρούν σε συνεργασία με στρατούς της περιοχής υποτίθεται κατά των τζιχαντιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ