Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η Πιονγιάνγκ δηλώνει «εξαπατημένη»

Το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έλαβε το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ευχήθηκε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν για τα γενέθλιά του, ωστόσο η Πιονγιάνγκ εμφανίζεται επιφυλακτική στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.

Το πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του συμβούλου του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ Κιμ Κίε Γκουάν, σύμφωνα με τον οποίο, αν και ο Κιμ προσωπικά συμπαθεί τον Τραμπ, δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως ηγέτη της χώρας βάσει των προσωπικών του αισθημάτων. Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «έχουμε εξαπατηθεί από τις ΗΠΑ, έχουμε παρασυρθεί σε διάλογο μαζί τους για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και για εμάς ήταν χαμένος χρόνος». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Πιονγιάνγκ δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει προτάσεις όπως αυτές που έκανε ο Τραμπ στην τελευταία του συνάντηση με τον Κιμ, στο Ανόι του Βιετνάμ, τον Φλεβάρη του 2019. Επιπλέον, ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις για μια μερική άρση των κυρώσεων και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο όταν οι ΗΠΑ κάνουν υποχωρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν δήλωσε κι αυτός ότι οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή με τη Βόρεια Κορέα για να την προτρέψουν να επιστρέψει στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων. Ο Ο' Μπράιεν χαρακτήρισε «θετική» ένδειξη το γεγονός πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν προχώρησε σε νέα βαλλιστική δοκιμή - όπως είχαν ερμηνεύσει πολλοί από τη Δύση τις αναφορές βορειοκορεατικών ΜΜΕ για πιθανό «χριστουγεννιάτικο δώρο» που η Πιονγιάνγκ θα έστελνε στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ήρθαμε σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες και τους είπαμε ότι θα θέλαμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη Στοκχόλμη που είχαν γίνει στις αρχές του Οκτώβρη... Τους ενημερώσαμε, μέσω πολλών διαύλων, ότι θα θέλαμε (οι συνομιλίες) αυτές να επαναληφθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ