ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών

Σήμερα νέες διαμαρτυρίες από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας

Από τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στην Κολομβία
Από τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στην Κολομβία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σταματημό δεν έχουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία. Μέσα στις τελευταίες μέρες (από την 1η Γενάρη) έχουν φτάσει τις 23. Τελευταίο θύμα ο 36χρονος πρώην αντάρτης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), Χόβερ Αριας Χιράλντο, στην αγροτική περιοχή Νταμπέιβα στην επαρχία της Αντιόκια, που εκτελέστηκε το Σάββατο, με τον ...κλασικό πλέον τρόπο, από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Την περασμένη Πέμπτη ήταν ο συνδικαλιστής Γιόρνταν Τοβάρ, στο δήμο Πουέρτο Ασίς στην επαρχία Πουτουμάγιο. Τον δολοφόνησαν ένοπλοι στα γραφεία της Ενωσης Εργατών Γης, όπου ήταν πρόεδρος, ενώ ήταν και στέλεχος της Πατριωτικής Πορείας (Marcha Patriotica, πολιτική οργάνωση - συσπείρωση διαφόρων αγωνιστικών οργανώσεων).

Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία του 2016, όταν το αντάρτικο των FARC δέχτηκε την παράδοση των όπλων, καταγράφεται με περίπου 800 δολοφονημένους αγωνιστές, ανάμεσά τους και κάπου 186 πρώην αντάρτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κατάσταση, της κατάφωρης παραβίασης της ειρηνευτικής συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 Νοέμβρη. Σήμερα έχει προγραμματιστεί από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας (που συσπειρώνει δεκάδες συνδικαλιστικές, αγροτικές, φοιτητικές και ιθαγένικες οργανώσεις) να γίνει νέα διαμαρτυρία με το χτύπημα κατσαρόλας σε πολλές πόλεις της χώρας, με κεντρικό θέμα την προστασία της ζωής και της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Επίσης, οργή προκαλεί η χτεσινή δήλωση του γενικού εισαγγελέα υπηρεσίας Φάμπιο Εσπιτία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μέσα στο 2020 μόνο μία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί δολοφονία λαϊκού ηγέτη και ότι οι υπόλοιπες «ερευνώνται».

Θυμίζουμε ότι οι διαδηλώσεις - απεργίες έχουν 13 κομβικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων: Να σταματήσουν τα σχέδια για περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, για πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης ζητούν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, να σταματήσει η φοροαφαίμαξη του λαού, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροασυλία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Συγκέντρωση του λεγόμενου «κινήματος της σαρδέλας» έγινε την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Μπολόνια, με διακηρύξεις υπέρ της αλληλεγγύης και της διεξαγωγής πολιτικού διαλόγου με ήπιους τόνους. Πρόκειται για «κίνημα» με βασικό σημείο αναφοράς την καταδίκη της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας», το οποίο φέρεται να στέλνει μηνύματα και ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν στην περιοχή την ερχόμενη Κυριακή. Εκπρόσωποι του εν λόγω κινήματος αναφέρουν ότι «αν καταφέρουν να συμβάλουν στην ήττα του Σαλβίνι την ερχόμενη Κυριακή, η προσπάθειά τους θα αποκτήσει ιστορική αξία».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 4 Νοτιοκορεάτες και 3 Νεπαλέζοι αγνοούνταν μέχρι και χτες μετά από χιονοστιβάδα στην Αναπούρνα, μια από τις πιο ψηλές κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Νεπάλ. Η χιονοστιβάδα προκλήθηκε σε ύψος περίπου 3.200 μέτρων.

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- «Πρόσκληση» από την κυβέρνηση της Σομαλίας για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στα σομαλικά εγχώρια ύδατα ανακοίνωσε πως δέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Βερολίνο στην Αγκυρα. Το Σάββατο πάντως σε ισχυρή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 15, εκ των οποίων οι 6 ήταν Τούρκοι εργολάβοι.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ.-- Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε χτες η κυβέρνηση της Ονδούρας τη λιβανέζικη σιιτική «Χεζμπολάχ», ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Την περασμένη βδομάδα η Βρετανία είχε χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση και το πολιτικό σκέλος της «Χεζμπολάχ», που διατηρεί πολιτικό κόμμα το οποίο εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο και συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χτες στην πόλη Γκόνταρ της Αιθιοπίας όταν κατέρρευσε ξύλινη εξέδρα που στήθηκε για την εορτή των Θεοφανίων κατά το παλαιό ημερολόγιο.

ΜΟΝΑΧΟ - ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Σειρά αποκαλυπτικών εγγράφων που καταδεικνύουν πως η κόρη του πρώην Προέδρου της Αγκόλας Εντουάρντο Ντος Σάντος, Ιζαμπέλ ντος Σάντος, έγινε πάμπλουτη κατακλέβοντας το Δημόσιο, αποκάλυψε χτες η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πυρκαγιά σε τμήμα πετρελαιαγωγού της νιγηριανής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου στο Λάγκος προκάλεσε την Κυριακή το θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων.

ΜΟΣΧΑ.-- Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των συνταγματικών αλλαγών, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντικατέστησε τον 68χρονο γενικό εισαγγελέα, Γιούρι Τσάικα, ο οποίος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα και πρότεινε να τοποθετηθεί στη θέση του ο 44χρονος αναπληρωτής επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, Ιγκορ Κρασνόφ. Χτες ο Πούτιν κατέθεσε στην κρατική Δούμα νομοσχέδιο για τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

ΜΟΣΧΑ.-- Πέντε άνθρωποι - ανάμεσά τους και ένα παιδί - έχασαν τη ζωή τους χτες στη ρωσική πόλη Περμ μετά από έκρηξη σωλήνα θέρμανσης στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει με βραστό νερό το υπόγειο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου («Mini Hotel Caramel»). Οι ερευνητές ξεκίνησαν ποινική έρευνα για αμέλεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εν λόγω σωλήνας θέρμανσης λειτουργούσε από το 1962 και είχε σπάσει επανειλημμένως στο παρελθόν - χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ωστόσο, αναφέρει μάρτυρας στο πρακτορείο, «δεν αντικαταστάθηκε, μόνο επισκευάστηκε».

ΟΣΛΟ.-- Το εθνικιστικό «Κόμμα της Προόδου» αποχώρησε χτες από τη νορβηγική συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό την «συντηρητική» Ερνα Σόλμπεργκ, αντιδρώντας στην απόφαση να επαναπατριστεί μια γυναίκα που κατηγορήθηκε για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων ενόσω βρισκόταν στη Συρία. Η Σόλμπεργκ δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στη θέση της ως επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, αν και η διακυβέρνηση είναι πιθανό να δυσκολέψει.

ΚΙΝΑ
Ανησυχία για ιό του αναπνευστικού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές της Κίνας (και ενόψει των μετακινήσεων για την αλλαγή του λεγόμενου σεληνιακού έτους από τις 24 Γενάρη) τα κρούσματα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού, παρόμοιου με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ). Τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει και πάνω από 200 έχουν νοσήσει από τον ιό, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας, με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ υπάρχουν αναφορές για λιγότερους νοσούντες στο Πεκίνο και στην Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Στη Βουχάν είχαν καταγραφεί με βάση τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών συνολικά 198 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανατηφόρων. 170 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 25 θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν.

Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού, με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τα κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές, η ασθενής είναι μια 35χρονη Κινέζα η οποία έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την Κυριακή. Τέθηκε σε απομόνωση με την άφιξή της στη χώρα, διότι εμφάνιζε συμπτώματα, ιδίως υψηλό πυρετό, διευκρίνισαν τα κορεατικά Κέντρα στο δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Και οι τρεις αυτοί άνθρωποι είτε είναι από τη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού, ενώ και σε άλλες χώρες παίρνονται προληπτικά μέτρα. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ανακοινώνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμα στο αρχικό της στάδιο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα παράνομη έξοδος του αχυράνθρωπου Γκουαϊδό

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για άλλη μια φορά ο Χουάν Γκουαϊδό, ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και πέρασε στην Κολομβία - μάλλον το Σάββατο - για να συμμετάσχει τη Δευτέρα στην «3η συνάντηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην Μπογκοτά, όπου είχε συνάντηση με τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που βρίσκεται εκεί.

Τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο Ντούκε διαφημίζουν στο διαδίκτυο τη συνάντησή τους.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Γκουαϊδό πηγαίνει στην Κολομβία χωρίς να πληρούνται οι κανονικές ταξιδιωτικές απαιτήσεις. Τον Φλεβάρη του 2019, με το πρόσχημα του περάσματος της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και το σόου που στήθηκε στα σύνορα, είχαν έρθει στην επιφάνεια οι διασυνδέσεις του με παραστρατιωτικές ομάδες, τάγματα θανάτου και συμμορίες ναρκεμπόρων που δρουν στην Κολομβία, τους «Ραστρόχος», μέσω φωτογραφιών που δημοσίευσαν οι ίδιοι, με τον Βενεζουελάνο αστό πολιτικό να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ποιοι ήταν.

Θυμίζουμε ότι για την «ανθρωπιστική βοήθεια» αλλά και τους πόρους που θα πήγαιναν σε Βενεζουελάνους στρατιωτικούς που έχουν διαφύγει στην Κολομβία, έχουν γίνει καταγγελίες ότι υπήρξε σκάνδαλο με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπου ενέχεται και ο Γκουαϊδό, ότι τα αξιοποίησαν για προσωπικό πλουτισμό και διασκέδαση σε ξενοδοχεία, καζίνο και πορνεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή το γνωστό παραμάγαζο της CIA για επεμβάσεις σε άλλες χώρες, «Οργανισμός Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID), δημοσιοποίησε ότι από το 2017 έχει δώσει βοήθεια 467 εκατ. δολαρίων στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Μόνο από τον Οκτώβρη του 2019 στον Γκουαϊδό και στην ομάδα του έχουν πάει πάνω από 128 εκατ. δολάρια. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός ιδρύθηκε το 1961 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, αρχικά για τα επεμβατικά σχέδια κατά της Κουβανικής Επανάστασης, και στη συνέχεια η δράση του επεκτάθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη ως συμπλήρωμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ