ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ενίσχυση της κατοχής με αμερικανική «βούλα»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανακοινώσει τη «συμφωνία του αιώνα» δίνοντας πράσινο φως για μονομερή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη...

Νέο «λάδι στη φωτιά» στην απαράδεκτη κατάσταση των κατεχόμενων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών ρίχνει η απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να δημοσιοποιήσει σύντομα το δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιό της για το Παλαιστινιακό, που διαλαλεί συχνά σαν τη «συμφωνία του αιώνα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως θα ανακοινώσει το σχέδιο λίγο πριν συναντήσει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, αντίπαλο του Νετανιάχου στις πρόωρες εκλογές στις 2 Μάρτη. Ο Πρόεδρος Τραμπ, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε κεντρικά ζητήματα του σχεδίου που έχει «αρχιτέκτονες» τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον πρώην απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ισχυρίστηκε ότι θα είναι ένα «σπουδαίο σχέδιο που θα έχει αποτέλεσμα», επειδή «οι Παλαιστίνιοι θέλουν ειρήνη, οι Ισραηλινοί θέλουν ειρήνη, όλοι θέλουν ειρήνη και ας υπάρχουν κάποιοι που δεν το λένε...».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι (που το έχουν απορρίψει εκ προοιμίου γιατί, ουσιαστικά, απεμπολεί λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) αρχικά θα αντιδράσουν αρνητικά, «μετά όμως θα αναγνωρίσουν ότι θα είναι πολύ θετικό γι' αυτούς». Δήλωσε κατάπληκτος από το γεγονός ότι οι Νετανιάχου και Γκαντς επέλεξαν να διακόψουν την προεκλογική τους εκστρατεία ώστε να τον συναντήσουν και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το σχέδιο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι μίλησε με την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

Συγκλίνουσες πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων προσάρτηση ή επιβολή του ισραηλινού νόμου στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Οχθης) και σε όλους τους εποικισμούς εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων. Φέρεται επίσης να προβλέπει κάποιες ελάσσονος σημασίας «ανταλλαγές εδαφών» και «πιθανή απορρόφηση ορισμένων Παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ». Το «Channel 12» μετέφερε ακόμα την πληροφορία πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ σε περίπτωση που αποδεχθεί το σχέδιο και το απορρίψει η Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να επιτρέψουν τη μονομερή προσάρτηση (και άλλης...) παλαιστινιακής γης. Φέρεται επίσης πως θα προβλέπεται η πιθανότητα ίδρυσης «παλαιστινιακού κράτους» (περιορισμένων δυνατοτήτων και εξουσιών...) με σημαντικά αμερικανικά (και άλλα) οικονομικά ανταλλάγματα όχι μόνο για τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης αλλά και της Λωρίδας της Γάζας. «Μυστήριο» καλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ...

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι», Ναφτάλι Μπένετ, τόνισε πως το κόμμα του δεν θα επιτρέψει «καμία εδαφική παραχώρηση στους Αραβες» ή την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Επίσης, ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών, Μπεζαλέλ Σμότρις (από το επίσης ακροδεξιό κόμμα «Γεμίνα»), δήλωσε ότι προφανώς το αμερικανικό σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει «ευκαιρίες αλλά και αρκετούς κινδύνους».

Η «Ενιαία Λίστα», που απαρτίζεται κυρίως από αραβικά κόμματα και συμμετέχει στις ισραηλινές εκλογές στις 2 Μάρτη, τόνισε πως ουσιαστικά το σχέδιο θα «θεσμοθετήσει» τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι πληροφορίες για δημοσιοποίηση του δήθεν ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ αύξησαν μοιραία την ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στον χώρο πέριξ και εντός του τεμένους Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, όπου μετά την προσευχή της Παρασκευής σημειώθηκαν «προληπτικές» προσαγωγές Παλαιστινίων, μία σύλληψη και χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και πλαστικών σφαιρών από την ισραηλινή αστυνομία σε πλήθος που διαμαρτυρήθηκε για πρότερη επίθεση και βανδαλισμό Εβραίων εποίκων κοντά στο τέμενος Αλ Ακσα.


Δ. Ο.

ΙΡΑΚ
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της αποχώρησης του στρατού των ΗΠΑ

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαγδάτη την Παρασκευή

Copyright 2020 The Associated

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαγδάτη την Παρασκευή
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους σιίτες μουσουλμάνοι, ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα του ιερωμένου και επικεφαλής της «Συμμαχίας Σαϊρούν», Μοκντάντα αλ Σαντρ, και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βαγδάτης, απαιτώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος, αποδοκιμάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Ο Σαντρ της «Συμμαχίας Σαϊρούν», που ήρθε πρώτη σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Μάη 2018, τόνισε πως η χώρα του δεν θέλει άλλον έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την κόπωση του ιρακινού λαού μετά από πολέμους δεκαετιών. Κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως μετέτρεψαν το Ιράκ σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ξένων επεμβάσεων αλλά και αντιπαράθεσής τους με άλλες χώρες (βλέπε Ιράν). Ζήτησε την προγραμματισμένη και διατεταγμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» και της ΕΕ. Απαίτησε το κλείσιμο όλων των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και των γραφείων «εργολάβων ασφαλείας», και το κλείσιμο του ιρακινού εναέριου χώρου για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να μην εξαπολύονται εχθρικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες. Πρότεινε επίσης στις σιιτικές πολιτοφυλακές να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων «ώσπου να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες».

Αργότερα, με επιστολή του, συνέστησε προσοχή και στο γειτονικό Ιράν, αποθαρρύνοντας δικές του επεμβάσεις στο ιρακινό έδαφος. Οπως είπε, εναπόκειται στις ιρακινές δυνάμεις να δουν «πώς θα αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αν επιλέξουν να μείνουν αντί να αποχωρήσουν».

Στη συγκέντρωση στη Βαγδάτη συμμετείχαν και υποστηρικτές του πολιτικού αντιπάλου του Σαντρ, Χάντι αλ Αμέρι από το μπλοκ της «Φατάχ».

Το ίδιο διάστημα, στο Ιράν εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ, που κλιμακώνουν πλέον κάθε βδομάδα τις κυρώσεις σε βάρος διαφόρων ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων και τις απειλές ενάντια στον διάδοχο του δολοφονημένου στρατηγού Σολεϊμανί στις ειδικές δυνάμεις. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων, με ή χωρίς τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ επανέλαβε την πρόσκληση σε διάλογο με τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, θεωρώντας σημαντική την αποκατάσταση των σχέσεων στην ευρύτερη περιφέρεια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δακρυγόνα και βία ενάντια σε χιλιάδες κατατρεγμένους

«Περιποίηση» μετανάστη από Μεξικανό εθνοφρουρό

Copyright 2020 The Associated

«Περιποίηση» μετανάστη από Μεξικανό εθνοφρουρό
Αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα και την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας έρχονται χιλιάδες κατατρεγμένοι από την περασμένη βδομάδα, πασχίζοντας να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, με αφετηρία την Ονδούρα της Κεντρικής Αμερικής και τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μετανάστευση (INM) του Μεξικού ανακοίνωσε ότι σχεδόν 1.300 μετανάστες συνελήφθησαν στην Πολιτεία Ταμπάσκο και 800 στην Πολιτεία Τσιάπας.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, πολλές φορές πατεράδες και μανάδες με τα παιδιά στην αγκαλιά, δέχτηκαν επίθεση από εθνοφρουρούς του Μεξικού, στην όχθη του ποταμού Σουτσιάτε, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο διεθνών πρακτορείων που δείχνουν μετανάστες να πασχίζουν να γλιτώσουν από εθνοφρουρούς, ενώ εκείνοι προσπαθούν να τους κρατήσουν ακινητοποιημένους με κάθε τρόπο.

Ενα μεγάλο καραβάνι που φτάνει τις 3.500 σχηματίστηκε την περασμένη βδομάδα και ξεκίνησε από την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα. Για να φτάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ, θα χρειαστεί να διανύσει από 2.000 έως 4.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη συνοριακή διάβαση που θα περάσει.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» που υπέγραψαν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ του Μεξικού και οι ΗΠΑ, αναπτύχθηκαν 26.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί στα σύνορα, στο όνομα της «τήρησης της τάξης» και της διασφάλισης της μετακίνησης μόνο όσων διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.

Οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι όσοι δέχονται να συνεργαστούν με τις αρχές τελικά απελαύνονται.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την καθημερινότητά τους ακόμα πιο ανυπόφορη.

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, Λουίς Αρεάγκα, που με μεγάλη ειλικρίνεια και κυνισμό σημείωσε ότι «οι μετανάστες που επιλέγουν να συνεχίσουν διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μια επιχείρηση καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μπουν, ούτε να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ».

Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Τουρκία

Πολύ ισχυρός σεισμός (6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αδάνων, στην περιοχή Σιβρίτζε της επαρχίας Ελαζίγ, σε μικρό εστιακό βάθος (10 χιλιομέτρων), κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, όπου επίσης έγινε αισθητός. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που «έκλεινε» η ύλη της εφημερίδας, ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 νεκρούς και πολλούς τραυματισμούς από καταρρεύσεις κτιρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ