ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κυβερνητικοί λεονταρισμοί που δεν αγγίζουν την ουσία

Στην πεπατημένη των ανούσιων λεονταρισμών όλων των κυβερνήσεων δείχνει να βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την επικύρωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο μίλησε για τις προσεχείς κυβερνητικές ενέργειες για τα όσα συμβαίνουν.

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να μιλήσει για τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου και τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς που αυτή συνεπάγεται, ο πρωθυπουργός ακολούθησε τη γνωστή συνταγή: Της απειλής για το λεγόμενο ποδοσφαιρικό Grexit και τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς και της διακοπής του πρωταθλήματος σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο. Απειλώντας μάλιστα τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες για την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων σε αυτήν την περίπτωση.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια ακόμα και την ύστατη ώρα να προστατευτεί το «προϊόν» από την περαιτέρω απαξίωση, έκανε λόγο για τη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου» μεταξύ της κυβέρνησης και των FIFA - UEFA για την «ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου». Κάλεσε τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να συμβάλουν και αυτοί στην «αυτοκάθαρσή» του βάζοντας ουσιαστικά στο τραπέζι για τη λύση του προβλήματος αυτούς που το προκαλούν.

Φυσικά, αντίστοιχα εγχειρήματα με βλέψεις για λύση από FIFA - UEFA με τον έναν ή άλλον τρόπο έχουν επιχειρηθεί από κυβερνήσεις του παρελθόντος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Ας σημειωθεί πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια υπό καθεστώς επιτήρησης από τους δύο διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς με τον κίνδυνο του Grexit να ελλοχεύει. Κάτι που όπως φαίνεται δεν απέτρεψε ούτε την περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών ούτε καν την αμφισβήτηση παρά και την πολυδιαφημισμένη ως λύση εφαρμογή του VAR και την παρουσία ξένων διαιτητών στα κρίσιμα ντέρμπι.

Συνάντηση με FIFA - UEFA

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, για την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με αντίστοιχο των FIFA - UEFA στα γραφεία της δεύτερης στη Γενεύη. Σκοπός είναι να μπουν οι βάσεις για τη σύνταξη του «μνημονίου συνεργασίας». Οταν αυτό συνταχθεί αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προκειμένου να υπογραφεί επίσημα.

Συνέχεια στα... μεθεόρτια

Την ίδια στιγμή, και παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και απειλές, η κόντρα μεταξύ των ισχυρών του ποδοσφαίρου συνεχίζεται με αφορμή τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες και τις αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεχίζοντας την επίθεσή της προς την ΕΕΑ με χτεσινή ανακοίνωση ζητάει εκ νέου τις παραιτήσεις συγκεκριμένων μελών της που κατηγορεί και για συναντήσεις με ανθρώπους της διοίκησης του Ολυμπιακού, ενώ καταφέρεται ξανά εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού. Παράλληλα, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ ζήτησε εκ νέου να λάβει το σκεπτικό της εισήγησης της ΕΕΑ που πρότεινε τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για το αδίκημα της πολυ-ιδιοκτησίας.

Μετά την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την αλλαγή των ποινών σε αδικήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΕΕΑ (από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών) η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωσή της ζήτησε τον υποβιβασμό των ΠΑΟΚ και Ξάνθης λόγω του αδικήματος της πολυ-ιδιοκτησίας. Με νέα ανακοίνωσή της για το θέμα η ΠΑΕ Αρης απευθύνει ερώτημα στον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των νόμων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Πρόκριση σε ένα τρίλεπτο για την ΑΕΚ

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου προκρίθηκε η ΑΕΚ μετά τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης

Eurokinissi

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου προκρίθηκε η ΑΕΚ μετά τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης
Μέσα σε ένα τρίλεπτο στο πρώτο μέρος η ΑΕΚ «καθάρισε» την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Κυπέλλου μετά τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Αστέρα Τρίπολης με 2-0 στη ρεβάνς για τη φάση των «16». Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 1-1 στον πρώτο αγώνα στην Τρίπολη. Πλέον στους «8» η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο Αγρίνιο και τη ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η «Ενωση», αν και με αλλαγές στη σύνθεσή της, έδιωξε νωρίς νωρίς το όποιο άγχος αφού πριν από το 20λεπτο κατάφερε μέσα σε ένα τρίλεπτο να προηγηθεί με 2-0 με τα τέρματα των Μάνταλου (14') και Αλμπάνη (17'). Εχοντας βάλει τις βάσεις πρόκρισης οι «κιτρινόμαυροι» έλεγξαν το ματς στη συνέχεια χάνοντας ευκαιρίες για παραπάνω τέρματα, με πιο σημαντική αυτή του Αλμπάνη στο 55'. Ο Αστέρας προσπάθησε να φανεί απειλητικός κυρίως στο β' μέρος αλλά του έλειψε η ουσία στην τελική προσπάθεια. Τη χαρά της πρόκρισης για την ΑΕΚ μετρίασε ο σοβαρός τραυματισμός του Παουλίνιο στο χέρι, ο οποίος αποχώρησε μόλις στο 11ο λεπτό.

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Παουλίνιο (12' Μπακάκης), Βράνιες, Σβάρνας, Χουλτ, Σιμάνσκι, Κρίστισιτς, Μάνταλος (90+3' Σαμπανάτζοβιτς), Βέρντε (70' Γιακουμάκης), Αλμπάνης, Λιβάγια.

ΑΣΤΕΡΑΣ: Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Ματρικάρντι, Ανχελ, Πασαλίδης, Βαλιέντε, Μπόρχα Φερνάντεθ (58' Ριέρα), Μαρκ Γκαρσία, Χουαρέγκι (66' Ιγκλέσιας), Μπελόκ (57' Κρεσπί), Μπαράλες.

Τα άλλα ζευγάρια

Τα άλλα ζευγάρια των προημιτελικών είναι: Αρης - Ατρόμητος, ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, Λαμία - Ολυμπιακός. Σημειώνεται ότι οι πρώτοι αγώνες των προημιτελικών είναι προγραμματισμένοι για το διήμερο 5 - 6 Φλεβάρη και οι ρεβάνς στις 12 - 13 του ίδιου μήνα.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΠΑΟ
Ψάχνοντας το δρόμο για την τετράδα

Προερχόμενος από τρεις σερί νίκες στην Ευρωλίγκα, που τον εδραίωσαν στην εξάδα, ο Παναθηναϊκός θέλει ανάλογη συνέχεια απόψε αντιμετωπίζοντας στην Ισπανία τη Βαλένθια για την 22η αγωνιστική (22.00 - Novasports 2).

Λίγο πριν την τελική ευθεία της κανονικής περιόδου, οι «πράσινοι» έχουν βάλει στόχο την είσοδο στην τετράδα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, και ως εκ τούτου δεν έχουν πολλά περιθώρια απωλειών. Με αντίπαλο την 7η Βαλένθια επιδιώκουν το «διπλό», αφενός για τη διατήρηση της απόστασης ασφαλείας από τους διώκτες τους και αφετέρου για να αποκτήσουν νέα ώθηση, ενόψει και της επόμενης εκτός έδρας αποστολής, στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα για την 23η αγωνιστική.

Κρίσιμες για το στόχο της 4ης θέσης χαρακτήρισε τις δύο προσεχείς αναμετρήσεις ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο. Αναφερόμενος στη Βαλένθια, την περιέγραψε ως εξαιρετική επιθετικά, με καλά ποσοστά στα τρίποντα αλλά και δυνατή κάτω από τα καλάθια. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους παίκτες του καλή περιφερειακή άμυνα και να ασφαλίσουν τη ρακέτα.

Για τον Παναθηναϊκό δεν θα αγωνιστεί ο Νίκος Παππάς.

  • Σε άλλο αποψινό αγώνα η πρωτοπόρος Εφές δοκιμάζεται στο Βελιγράδι με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα (20.00 - Novasports 4).
SUPER LEAGUE 1 - MΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Ξανά στα κίτρινα ο Αραούχο

Σε μια σπουδαία κίνηση λίγο πριν από το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου προχώρησε η ΑΕΚ μετά από συμφωνία με τη Λας Πάλμας για δανεισμό του Αργεντινού επιθετικού Σέρχιο Αραούχο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο παίκτης επιστρέφει μετά από δύο επιτυχημένες θητείες αφού η ΑΕΚ τα βρήκε με την ισπανική ομάδα. Στη συμφωνία υπάρχει ο όρος της υποχρεωτικής οψιόν αγοράς του παίκτη από τους «κιτρινόμαυρους» το καλοκαίρι, με το ποσό της μεταγραφής να αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Ο Αραούχο αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα προκειμένου να τελειώσει και τυπικά το θέμα της επιστροφής του στην ΑΕΚ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Εφυγαν τρεις... ήρθε ο Χασάν

Το δρόμο για την Ευρώπη πήραν τρεις μέχρι πρότινος παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τις νέες ομάδες τους. Η σπουδαιότερη μετακίνηση αφορά τη μεταγραφή του Ποντένσε στη Γουλβς αφού «ερυθρόλευκοι» και αγγλική ομάδα ξεπέρασαν τα εμπόδια που υπήρξαν και ήρθαν σε συμφωνία. Το ίδιο συνέβη και με τη μετακίνηση στη Μαγιόρκα του Λ. Κούτρη, με την ισπανική ομάδα να επισημοποιεί την απόκτησή του με τη μορφή δανεισμού για έξι μήνες. Παρελθόν για τον Ολυμπιακό αποτελεί και ο Γαλλο-αλγερινός Γιασίν Μπενζιά που επέστρεψε στο γαλλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Ντιζόν. Αντίθετα με τους τρεις, στον Πειραιά επέστρεψε ο Αιγύπτιος επιθετικός Αχμέτ Χασάν που είχε πάει το καλοκαίρι στην Μπράγκα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 80-70
Διατηρεί τις ελπίδες του

Ζωντανές κράτησε ο Ολυμπιακός τις ελπίδες του για είσοδο στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας και πρόκριση στα πλέι οφ, μετά τη νίκη του στο ΣΕΦ επί της Μπασκόνια με 80-70 για την 22η αγωνιστική. Ηταν η 9η νίκη των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι βρίσκονται στην 11η θέση, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι επικράτησαν ομάδας με κοινό στόχο, την οποία άφησαν πίσω στη βαθμολογία (8-14 έχει η Μπασκόνια).

Ο Ολυμπιακός, ξεπερνώντας και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τους τραυματισμούς των Πρίντεζη (πριν από την έναρξη) και Χαραλαμπόπουλου (στο 4ο δεκάλεπτο), παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε σχέση με τον αγώνα με τη Ζενίτ, όπου είχε ηττηθεί. Οι διακυμάνσεις στην απόδοσή του δεν έλειψαν, με πρωταγωνιστή όμως τον Σπανούλη είχε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ (25-24 στο 10', 43-37 ημίχρονο). Στην επανάληψη μάλιστα χάρη στην καλή του άμυνα ανέβασε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (57-47 στο 27') και ουσιαστικά δεν κινδύνευσε για το υπόλοιπο του αγώνα.

Ολυμπιακός: Ρότσεστι 2, Μπάλντουιν 2, Πολ 3, Χαραλαμπόπουλος 3, Κόνιαρης, Σπανούλης 16, Μιλουτίνοφ 10, Βεζένκοφ 9, Παπανικολάου 5, Ρούμπιτ 19, Ελις 11.

Μπασκόνια: Κρίστον 3, Τζάνινγκ 5, Ντιόπ, Γκαρθία 5, Φαλ 2, Στάουσκας 14, Σενγκέλια 14, Σιλντς 14, Πολονάρα 8, Ερικ 5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ