ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν αποδέχονται την προωθούμενη «απολιγνιτοποίηση», που θα έχει χαμένους τους εργαζόμενους και το λαό και κερδισμένους τους «πράσινους» μεγαλοεπιχειρηματίες, έστειλε ο εργαζόμενος λαός της Πτολεμαΐδας, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Ενέργειας στην περιοχή. Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται το Σάββατο 8/2, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα.

Μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού εργατικών σωματείων και φορέων Δυτικής Μακεδονίας, οργανώθηκε κινητοποίηση στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού. Εκεί οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ και των άλλων Σωματείων δήλωσαν ξεκάθαρα στον υπουργό που κατέβηκε να τους συναντήσει, ότι ο εργαζόμενος λαός της περιοχής δεν θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων, για απολύσεις, για τις αυξήσεις «φωτιά» σε ρεύμα - τηλεθέρμανση.

Με συνθήματα όπως «Η δίκαιη μετάβαση είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» ανέδειξαν ότι ο υποτιθέμενος «διάλογος για την επόμενη μέρα» είναι απάτη για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, αφού βάζει ως προαπαιτούμενα το κλείσιμο των μονάδων και ορυχείων, όπως και να προχωρήσουν οι απολύσεις.

Απαίτησαν «ρεύμα φτηνό για το λαό» και διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας: Κανένα κλείσιμο ή πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων, όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Καμία απόλυση εργαζομένων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ρεύμα φτηνό για το λαό. Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και τα πράσινα τέλη υπέρ των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα - 2μηνα, εργολαβικοί). Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Λαϊκή κινητοποίηση για την προστασία του πάρκου στον Κόκκινο Μύλο

Την Πέμπτη 13 Φλεβάρη εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πατρών η προσφυγή του δήμου Πατρέων κατά της απόφασης της προηγούμενης διεύθυνσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που απαίτησε να κατεδαφιστεί, δηλαδή να καταστραφεί το πάρκο του Κόκκινου Μύλου, που δημιούργησε ο δήμος.

Ο δήμος Πάτρας καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση - συγκέντρωση στον Κόκκινο Μύλο το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 11 π.μ., ενώ απευθύνει κάλεσμα και για συγκέντρωση στα δικαστήρια την Πέμπτη 13 Φλεβάρη στις 9 π.μ..

Σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως «το καλό της πόλης μας δεν μπορεί να γίνεται αιτία δικαστικών διώξεων. Μπορεί για τις κυβερνήσεις και το κράτος να ήταν νόμιμη η επί δεκαετίες εγκατάλειψη του χώρου, που είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, και να θεωρούν παρανομία το ότι η δημοτική αρχή διαμόρφωσε ένα νέο πάρκο, έκτασης 15 στρεμμάτων, με γκαζόν, φωτισμό, νερό και παιδική χαρά, για μας όμως προέχει το καλό του λαού της πόλης».

Εκανε γνωστό επίσης ότι τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο για την παραχώρηση του Ριγανόκαμπου, με σκοπό τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την παραλιακή ζώνη. Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή μαζί με φορείς και κατοίκους έχουν διεκδικήσει κι άλλους κοινόχρηστους χώρους, όπως το θαλάσσιο μέτωπο, που πλέον έχει παραχωρηθεί για χρήση στον πατραϊκό λαό, και το Πλατανόδασος στον Καστελλόκαμπο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Την Κυριακή η σύσκεψη για τη διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ και του στρατοπέδου «Κοσκινά»

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοκρατίας και Μέρλα), οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού Αττικής καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς σε σύσκεψη με θέμα την ανάγκη διεκδίκησης να αποδοθούν στο λαό δύο μεγάλες εκτάσεις. Πρόκειται για χώρους του ΟΣΕ και για το στρατόπεδο «Κοσκινά» (γνωστό ως 301).

Χορηγήθηκε άδεια στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε ότι μετά από σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ (Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας) προς την υπουργό Πολιτισμού, χορηγείται άδεια λειτουργίας στον νεοσύστατο οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ». Είχε προηγηθεί, στην αρχή της βδομάδας, η κατάθεση της έκθεσης βιωσιμότητας του νέου οργανισμού από μεριάς των δημιουργών, όπως είχε ζητηθεί από το ΥΠΠΟ και τον ΟΠΙ.

Θυμίζουμε ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση άδειας στον συλλογικό οργανισμό ΕΔΕΜ των δημιουργών μαζί με την πρόσφατη ίδρυση Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), μιας ιδιωτικής, δηλαδή, εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων είχαν προκαλέσει δικαιολογημένα μεγάλες αντιδράσεις στους δημιουργούς στον χώρο της μουσικής. Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει στη Βουλή και το ΚΚΕ, όπου επισήμαινε την ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα η ΕΔΕΜ, ώστε να μπορέσουν να «ανασάνουν» οι δημιουργοί και να μείνουν απερίσκεπτοι στο έργο τους. Ρωτούσε ακόμα αν θα φροντίσει το υπουργείο να περάσει η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ μαζί με όλη την υποδομή σε αρχεία και πελατολόγιο της ΑΕΠΙ, που περιήλθαν στην ΕΥΕΔ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο την προσεχή Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9.30 π.μ. στον Ιερό Ναό Παντοβασίλισσας Ραφήνας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού, θείου και φίλου

ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ Κ. ΒΩΡΟΥ

Φιλόλογου - Επίτιμου Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Η σύζυγός του: Θεοδώρα.

Τα αδέλφια του: Μιχάλης Βώρος, Λευτέρης και Βαρβάρα Βώρου, Διονύσης και Αγγελική Βώρου, Αικατερίνη Ζωγράφου. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ